想生BB

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

食排卵藥係會令子宮膜變薄架, 打針唔會, 呢個係陳醫生講既!

複式洋房

原帖由 beamsboybaby 於 8-9-2009 16:03 發表

係呀, 所以我一開始就係打針, 無食過藥架!

但我唔明點解有d 人食藥打針一齊, 打針唔係已經ok嗎?

複式洋房

原帖由 maplesyrup 於 8-9-2009 16:31 發表
有人只係食藥都夠刺激多d卵子, 而食藥係day 3-7食5日排卵藥, 之後再要加打針谷大d, 咁會打少d針, 而且平d。

原來係咁, 但風險就係令子宮膜變薄, 著床唔到咪又係冇用, 變相又要再做療程, 金錢同時間都浪費呢~ 身體亦都唔好吧! 得不償失~

複式洋房

原帖由 beamsboybaby 於 8-9-2009 21:54 發表
今晚啱啱打左第一支安胎針, 容量300, 打時都好痛吓呀

同打谷卵針唔同架? 會痛D??

複式洋房

原帖由 beamsboybaby 於 9-9-2009 10:24 發表

我問過姑娘, 其實安胎針同破卵針係用同一種藥, 只是破卵針係打600 無溝浠過, 而安胎針打300而且係溝浠左好多的。 所以唯然痛, 但都無破卵針咁痛囉。

係呢, 你幾時做左iui架? 幅相好得意, 係唔係你囡囡?:l ...

我9月5日做既, 張相唔係我bb, 見佢咁可愛先用佢咋~~

複式洋房

原帖由 maplesyrup 於 9-9-2009 11:06 發表
原來係同一隻藥黎架, 我打破卵針個次feel 到d藥入肚, 痛到我死死下 ....。 我比 10個叻你!!

我今朝個肚冇漲啦, 好似平時咁冇咩感覺, 有d唔習慣添。

...

其實你拮果下係最痛, 之後打入去係有竅門架, 只要唔好按藥水咁快就唔痛, 要好慢好慢咁打入去, 第一次o係診所打時, 按得好快, 嘩, 好痛囉, 之後o係屋企試下好慢好慢就唔痛~

複式洋房

原帖由 小芬 於 9-9-2009 12:20 發表
破卵針果支我係打5,000呀,
唔係600呢,
其實可能個個都有d唔同.

我係08年12月做過第1次IUI,
當時打左59日針, 真係日日打冇停過,
睇我果個係QMH教授黎,
佢話打幾多日同埋份量都係因人而已,
不為出奇,
果次我係成功左 ...

嘩....59針...咪好貴...個肚都打到開花啦~~ 但59針真係好誇張喎, 我地都係打十零針就ok 啦....你係3-4倍喎, 冇事都變有事, 咁當時谷到幾多粒蛋呀?

複式洋房

原帖由 小芬 於 9-9-2009 13:03 發表
我嘗過...
第1次 IUI便成功, 不忘多謝醫護人員;
第1次 感受到懷胎的滋味, 吃不到又瘦了;
第1次 在6周時見到bb心跳, 期待的一刻;
第1次 在7周時作小產作出血, 在家休息了2星期;
第1次 在12周時通過度頸皮bb ...

真係好傷痛既經歷, 不過見你都識得振作起來, 知道你已經接受事實, 同看得開, 加油呀! 你一定會成功架!!

複式洋房

原帖由 1829 於 9-9-2009 13:26 發表
各位姐妹, 吾好意思, 有d問題想問下你們的經驗:

我今日返去抽血, 同埋照u/s, (pwh)藍e生話我右邊有1粒12mm, 1粒10mm. 我今朝照之前, 打咗6支針(分別係day3,5,7,8-10), 1次打75iu, 咁我問e生幾時放虫, 佢話要後日(星 ...

咁佢都未知道幾時打破卵針喎, 因打了兩日後先可以放丁丁, 如星期六做, 應要聽日打破卵針了, 呢兩日有冇叫你繼續打排卵針? 咁你下次覆診係幾時?

複式洋房

原帖由 1829 於 9-9-2009 14:32 發表
thanks jesschi109.

藍e生話要星期五朝早返去照先知幾時打破卵針, 佢叫我今日(wed) + 聽日(thu)都照打75iu.

你係咪向pwh做呀? 我吾知佢係咪打完破卵針之後果日做, 定係隔1日先做, 又吾知星期日佢會吾會有放虫servi ...

我唔係 pwh 做, 我o係陳志慧度做, 而我做iui 前兩日夜晚9:45自己打針, 當時我用紅 D Check 到已深粗, 即表示24-48小時內會排卵( 都幾準), 到星期六大約中午12點就放丁丁, 當時d 卵仲未排, 但 size 已去到一粒18mm, 一粒19mm, 另外一粒較細, 所以有2粒, 到我星期一返去覆診, 用陰超都見唔到蛋蛋, 因已排走同埋剩低一d 水, 而你話星期五先決定到幾時做, 最快星期六做, 咁打左破卵針都未有咁快排架....真奇怪, 我地簽既文件後面, 有一part 寫住收集丁丁時間前3-5日唔好行房, 而放丁丁果日, 我叫c6 去用佢果間 room 攪, 因新鮮d, 出o黎既報告係超好, 洗完丁丁後有每ml有4百幾萬條, 洗丁丁姑娘話係超好, 而陳醫生幫我放丁丁時都話勁多, 密麻麻, 好活躍, 佢開左個顯微鏡比我睇, 真係好密同游得好快~ 而你個case 可唔可以打返去pwh問? 又或者真係睇下有冇姊妹幫到你~

複式洋房

原帖由 beamsboybaby 於 9-9-2009 15:19 發表

哎呀, 係3-5天, 我記錯左tim

嘩, 你d 丁丁真係好好wor, 今次一定得!! 咁點解你要做iui既? 我又係C6丁丁OK, 但我就唔知點解唔得, 加上高齡心急, 所以選擇左呢條路了。 ...

希望成功啦~ 我就未去到高齡, 但都差唔多了, 醫生話今次所有野都好好條件, 我內膜有11.5mm, 有2粒成熟既蛋, 年紀唔係高齡, 本身冇多囊症或朱古力瘤果d, 而c6丁丁數量及狀態好好, 我呢兩日感到有肚痛, 係m 痛果隻feel, 痛到標冷汗, 但我自己以為想去大大個隻, 咁強行去完大大就唔痛, 而呢隻痛唔係想去廁所果隻痛,
但去完又唔痛, 我都唔明點解~~ 今日仲有d 奶白色分泌, 唔知有冇機呢~~

複式洋房

原帖由 1829 於 10-9-2009 09:17 發表
係呀, 其實我都覺得下星期一機會大d, 但我呢2日會飲雞精, 希望駁到星期六做啦. 佢星期一放吾到假呀, 只可以放完精就趕返工, 到時d精都吾會好.(因為佢有次又係驗精, 跟住趕返工, 個report真係好差).

昨晚同佢講, 佢 ...

係啦, 交比個天啦, 唔好諗咁多, 成日憂慮會影響情緒, 咁樣著床唔好架, 放鬆d 啦~~ 祝你早孕啊~~

複式洋房

原帖由 1829 於 10-9-2009 13:00 發表
多謝哂大家呀.
:loveliness:
係呀, 我吾想唸呀...
同埋想知, 塞藥係咪早晚各一粒呀? 同埋到時係咪要用m巾嫁, 吾好意思,我真係咩都吾識.

thanks

塞藥係臨訓前塞架, 只係每日一粒, 我頭一日塞完用護墊, 第二日起身都冇野流返出o黎, 所以我第二次塞就冇用護墊, 你知啦, 而家天氣咁熱, 都唔想焗住, 好鬼辛苦~

複式洋房

原帖由 beamsboybaby 於 10-9-2009 11:06 發表

依, 咁可能有機wor...我返而9月3日做iui, 至今無咩feeling, 亦無咩分泌

但我量體溫好似冇料到, 我係低溫一族, 放完丁丁至今最高都係36.5咋, 今日仲跌左36.3(但唔知關唔關開冷氣問題)

複式洋房

原帖由 beamsboybaby 於 10-9-2009 14:41 發表

你iui後5天低溫左, 我就係iui後4天低溫左bor.

更正, iui 後我最高體溫只係36.6, 今日36.3.....今日打第一支安胎針!

複式洋房

大家一齊bingo~~~ yeah~~

複式洋房

我就打2支安胎針, 係自己打, 尋日打左支, O黎緊14號打一支, 每晚塞藥一粒, 其實你自己打針有冇問題? 因成日返去打針真係好SIDE 時間同精神, 我地o係屋企攪掂~ 好輕鬆~ 你有1粒蛋都有個機會, 唔好擔心, 順其自然啦~~ 醫生幫我放完丁丁後, 叫我休息20分鐘, 之後去廁所( 因放丁丁時係要急小便的), 我就去vv 時好慢, 因驚用力得濟, d 丁丁出返o黎, 而做完就立即返屋企休息訓覺! 祝你成功呀~~~

複式洋房

我今日體溫升返上36.7啦~ 希望有機~~

複式洋房

beamsboybaby

你今日體溫點呀? 我今日升返去36.7, 而且尋晚卵巢附近有d 冤冤痛, 扯扯下既感覺, 個mimi 頭有d 痛, 你有冇咁既情況呀?

複式洋房

原帖由 beamsboybaby 於 11-9-2009 12:18 發表
如果可以, 叫埋C6一齊入去, 因訓響度時悶悶地, v v又急, C6響度可以傾下計,分散注意力.

我個c6陪住我放丁丁, 心情都會冇咁緊張~

首頁
12345...7

尾頁

跳至