嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問BB囝或囡出院時不可以穿怎麼顏色衫??

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有架咩?? 唔知喎..

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

子爵府

乜色都得啦,不過d老人家實唔多like見到個孫仔着白色 / 黑色響醫院返屋企既,男既你俾佢着黃色/籃色/啡色/綠色,女既咪粉紅色/紅色/橙色囉,總之喜慶d既色啦,着到個bb精精靈靈咁,冇人會講d咩既。

男爵府

未聽過剛出世的bb仔和bb女出院時不可穿什麼色?? 咩有分?? 我估吓!!段你都唔會幫bb穿全黑或穿白的bb衫.
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

大宅

初生B衫来来去去都系粉红,粉蓝,粉黄,米白,有的花花咁...吾会好骑呢架wo

大宅

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

真係未聽過 wo!! but bb 衫來來去去都係果幾個淺色系列 (即: pink, light blue, light green, yellow 果 d)

其實, 你應該唔會買太深色 (即黑, 鮮紅) 既衫比 bb, 因為果 d 一般都係易甩色既 color

就算係白色既衫, 多數都係有公仔花 或 花花底, 除非果件係和尚袍底衫啦!!! 但你都會比佢穿面衫及用包被包住 bb

子爵府

我都未聽過bor, 咁樓主你自己聽過唔可以著咩色呀?

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

未聽過BOR

我個仔出院時係著住醫院俾嘅白色袍仔+粉紅色背心仔咋, 返到屋企先幫佢換衫

咁如果要著自己衫出院, 咪粉紅,粉藍,粉黃,米色....都唔會錯得去邊啦

複式洋房

啱啱出世就咁迷信~以後成世流流長咪有排搞?-_-"

複式洋房

因我叔仔老婆12月bb出世, 但未知囝定囡, 而叔仔佢哋剛買件淺黃色厚絨夾衣, 準備出院時著, 99見到就話買黃色嘅(因口話乜都冇所謂, 百無禁忌, 但有時有傳統思想架), 我就有些疑問姐 , 所以問吓大家意見.

複式洋房

黃色有什麼問題?

原帖由 Peggy25 於 09-9-11 11:39 發表
因我叔仔老婆12月bb出世, 但未知囝定囡, 而叔仔佢哋剛買件淺黃色厚絨夾衣, 準備出院時著, 99見到就話買黃色嘅(因口話乜都冇所謂, 百無禁忌, 但有時有傳統思想架), 我就有些疑問姐 , 所以問吓大家意見. ...

別墅

係law...其實d百貨公司賣既bb衫多數都係白色、粉藍、粉紅、粉黃色,如果有問題,人地個廠都唔做呢種顏色啦!我諗你可能過份敏感唶

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 Peggy25 於 09-9-8 14:40 發表
請問BB囝或囡出院時不可以穿怎麼顏色衫??

未聽過, 風水嗎 ? 著左唔啱色又會點 ?

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 Peggy25 於 09-9-11 11:39 發表
因我叔仔老婆12月bb出世, 但未知囝定囡, 而叔仔佢哋剛買件淺黃色厚絨夾衣, 準備出院時著, 99見到就話買黃色嘅(因口話乜都冇所謂, 百無禁忌, 但有時有傳統思想架), 我就有些疑問姐 , 所以問吓大家意見. ...

可能佢99想個B著得型D掛

別墅

係咪你99想bb係囝囝, 所以見到黃色就覺得似女仔, 你試吓買綠色, 感覺不太女仔, 男女合用

複式洋房

問99, 佢梗係話囝囡冇所謂架, 佢自己都生咗兩個囝啦, 重收咗個契囡添, 但佢都好少買衫俾我囝囉.

男爵府

我冇聽過! 奶奶講的野聽完笑笑便可啦!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至