懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

今日去覆診, 醫生話化驗報告係partial mole...要一個月keep住去驗一次血, 等指數低返先可以再次懷念, 起碼要待半年以上....
我問醫生點解會咁樣, 佢話無原因架, 不過我可以生bb的, 但要時間...
有無人好似我咁, 同埋點樣先可以令到d指數低返架? 去睇中醫有無幫助?

點解我咁黑仔架

大宅

HCG指數會自然回落,等佢回落後,keep住每1-2months覆診驗血,如果高返就要注意,一般一年無高返就ok la. 我以前試過,而家剛生左個bb,好健康. 至於中医,就叫我少吃濕熱野,我都係睇過一次咋.
take care!!
原帖由 momotam168 於 09-9-8 14:55 發表
今日去覆診, 醫生話化驗報告係partial mole...要一個月keep住去驗一次血, 等指數低返先可以再次懷念, 起碼要待半年以上....
我問醫生點解會咁樣, 佢話無原因架, 不過我可以生bb的, 但要時間...
有無人好似我咁 ...

男爵府

我岩岩5月頭做完手術~~都係葡萄胎~~一星期返醫院抽一次血~~我抽左2個月指數就低過10~~之後每一個月返去一次~~
d指數係自然會落架~~每一次返去覆診~醫生會俾番之前抽血既報告你睇~~唔升高就冇事
我8月尾意外bingo左~~17/09去照心跳~~希望一切順利!!
放心吧~~冇事的~~

男爵府

原帖由 bbJP 於 09-9-8 15:04 發表
HCG指數會自然回落,等佢回落後,keep住每1-2months覆診驗血,如果高返就要注意,一般一年無高返就ok la. 我以前試過,而家剛生左個bb,好健康. 至於中医,就叫我少吃濕熱野,我都係睇過一次咋.
take care!! ...

醫生就話起碼半年後先好再懷孕...
你都係一年之後先有bb呀?? 係keep住12個月都返去驗血, 無問題後先再懷孕嗎???

sorry, 因為我今日先知道, 所以好多問題!!

男爵府

原帖由 minmin82 於 09-9-8 15:17 發表
我岩岩5月頭做完手術~~都係葡萄胎~~一星期返醫院抽一次血~~我抽左2個月指數就低過10~~之後每一個月返去一次~~
d指數係自然會落架~~每一次返去覆診~醫生會俾番之前抽血既報告你睇~~唔升高就冇事
我8月尾意外bingo左~~ ...

咁低過10先叫正常嗎? 我明天先有報告, 醫生叫我一個月返去驗一次血....
嘩, 你有左喇, 恭喜晒呀....祝你今胎生個肥肥白白既b ..

咁你意外有左醫生有無點講? 你搵邊位醫生睇呀?

男爵府

仲有呀, 我頭兩次去睇左兩個唔同既醫生都無發現有葡萄胎, 跟住我去睇中醫, 食左5日中藥, 再去睇第三個醫生(幫我做手術果位) 先話懷疑係葡萄胎要化驗!!
問醫生點解會有呢d野, 佢話無原因真係唔知點解!!!
我都有d懷疑係因為飲左d中藥攪成咁...唔知會唔會有關係呢?

男爵府

原帖由 momotam168 於 09-9-8 15:39 發表

咁低過10先叫正常嗎? 我明天先有報告, 醫生叫我一個月返去驗一次血....
嘩, 你有左喇, 恭喜晒呀....祝你今胎生個肥肥白白既b ..

咁你意外有左醫生有無點講? 你搵邊位醫生睇呀? ...

低過10先叫正常~~要一直持續低過10咁就冇問題架啦~~唔好特然高番就得~~因為特然高既~~係怕有D殘餘物仲響身體~~
你一個月一次 可能冇我咁嚴重掛~~我係廣華同我做手術的~~
多謝你既祝福先~~我23/09先返廣華見醫生~~唔知到時會點~~打左去問佢地~佢地就叫我自己去私家CHECK左心跳果D先~~

男爵府

原帖由 momotam168 於 09-9-8 15:42 發表
仲有呀, 我頭兩次去睇左兩個唔同既醫生都無發現有葡萄胎, 跟住我去睇中醫, 食左5日中藥, 再去睇第三個醫生(幫我做手術果位) 先話懷疑係葡萄胎要化驗!!
問醫生點解會有呢d野, 佢話無原因真係唔知點解!!!
我都有d懷疑 ...

我上網睇資料 好似係精子同卵子結合時發生異變~~應該就唔關心中藥事~~但問親D醫生點解~都冇解釋~~
我睇頭一個醫生~~都冇發現~~第2個醫生先發現~~再入廣華,廣華都係懷疑~要我做左手術先確定的

男爵府

原帖由 minmin82 於 09-9-8 15:49 發表

低過10先叫正常~~要一直持續低過10咁就冇問題架啦~~唔好特然高番就得~~因為特然高既~~係怕有D殘餘物仲響身體~~
你一個月一次 可能冇我咁嚴重掛~~我係廣華同我做手術的~~
多謝你既祝福先~~我23/09先返廣華見醫生~~ ...

請真, 一諗到要半年後或者一年後先可以再有bb, 心真係有d酸....點解人地可以順順利利, 就算小產都無我咁麻煩, 暫時得一,二個知音人... 莫非真係1000個得4個有呢d case, 我都可以中既!!!!
本來一心想生虎BB, 而家除時唔可以喇, 真係傷心!

我都好希望你快D報告好消息我聽呀....

男爵府

原帖由 momotam168 於 09-9-8 17:03 發表

請真, 一諗到要半年後或者一年後先可以再有bb, 心真係有d酸....點解人地可以順順利利, 就算小產都無我咁麻煩, 暫時得一,二個知音人... 莫非真係1000個得4個有呢d case, 我都可以中既!!!!
本來一心想生虎B ...

我果時覆完診都好似你咁諗 6合彩都唔見我中 1000個先得幾個 又有我份 一年後 真係好耐 我同老公都諗住 半年後先再試 但而家意外有左 緊係希望一切順利啦 但其實我都好擔心架 係我迫自己要放鬆咋
你而家做完手術 食多D野保番身體先 半年後 再問醫生 如果情況OK既 你就可以再試啦 我地大家都會一定有個健健康康既BB架

男爵府

原帖由 minmin82 於 09-9-8 17:11 發表

我果時覆完診都好似你咁諗 6合彩都唔見我中 1000個先得幾個 又有我份 一年後 真係好耐 我同老公都諗住 半年後先再試 但而家意外有左 緊係希望一切順利啦 但其實我都好擔心架 係我迫自己要放鬆咋
你而家做完手術 ...

你果時點樣補身體呀? 我只係手術完後5天用吓薑水沖涼, 日日食薑醋, 食左3日雞酒雞飯咁囉....前晚昨晚飲左花膠湯.... 唔知咁樣夠唔夠呢??
我老公今日都講左句, 咁咪生唔到虎bb囉, 呢句說話真係好大壓力!!!

男爵府

原帖由 momotam168 於 09-9-8 17:21 發表

你果時點樣補身體呀? 我只係手術完後5天用吓薑水沖涼, 日日食薑醋, 食左3日雞酒雞飯咁囉....前晚昨晚飲左花膠湯.... 唔知咁樣夠唔夠呢??
我老公今日都講左句, 咁咪生唔到虎bb囉, 呢句說話真係好大壓力!!! ...

我沖左10日薑水~~食左幾次薑醋就冇啦~~
我屋企冇人識呢D野 同埋我自己又要返工 所以我冇咩點保架 後黎就去左睇中醫 飲中藥囉
你同老公解釋番你個病 等老公明白 大家一齊傾下 唔好搞到自己咁大壓力 好快BB會返你身邊架啦

別墅

回覆 11# momotam168 的文章

總有同路人既!我咪係law!3年半前同你一樣既case,一樣怨點解1000個人中1個都咁好彩!但係最後我都生左小b。大囝快3歲,肚裡面仲有個7個月!
唔好灰心!仲有,醫生話再好彩多一次既機會係好小既!

男爵府

原帖由 minmin82 於 09-9-8 17:27 發表

我沖左10日薑水~~食左幾次薑醋就冇啦~~
我屋企冇人識呢D野 同埋我自己又要返工 所以我冇咩點保架 後黎就去左睇中醫 飲中藥囉
你同老公解釋番你個病 等老公明白 大家一齊傾下 唔好搞到自己咁大壓力 好快BB會返你身邊 ...

明白... 咁你有好消息就通知我喇

男爵府

原帖由 KITTYbbb 於 09-9-8 17:30 發表
總有同路人既!我咪係law!3年半前同你一樣既case,一樣怨點解1000個人中1個都咁好彩!但係最後我都生左小b。大囝快3歲,肚裡面仲有個7個月!
唔好灰心!仲有,醫生話再好彩多一次既機會係好小既! ...

咁你隔左幾耐先有第一個b呀? 期間係咪要keep住驗血? 等到ok晒先懷孕?
我都有時覺得我既人生硬係有d 覆雜, 唔太順路的!!!

男爵府

原帖由 momotam168 於 09-9-8 17:55 發表

明白... 咁你有好消息就通知我喇

好呀 多謝你既祝福!!

男爵府

原帖由 minmin82 於 09-9-8 17:57 發表

好呀 多謝你既祝福!!

HI...唔知你記唔記得指數既標準呀...
前日醫生打電話比我話我驗既第一次指數係2000, 咁係高唔高呀???

首頁

尾頁

跳至