嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我62成日同我拗話bb一定要俾佢食奶咀
如果唔係就好難戎食手指
但我3兄弟姊妹都係冇食奶咀大
我又唔覺有咩問題

其實到底bb係咪一定要食奶咀?
我怕佢會d牙唔靚
同埋我見呢度好多媽咪都煩惱點戎奶咀
我又感覺唔到奶咀會係易戎d
但我62就成日話一定要俾佢食 好煩

大宅

我有比奶咀, 佢就無食手指, 但真系好难介,

大宅

原帖由 namnamB46 於 09-9-9 01:11 發表
我62成日同我拗話bb一定要俾佢食奶咀
如果唔係就好難戎食手指
但我3兄弟姊妹都係冇食奶咀大
我又唔覺有咩問題

其實到底bb係咪一定要食奶咀?
我怕佢會d牙唔靚
同埋我見呢度好多媽咪都煩惱點戎奶咀
我又感覺唔到奶咀 ...

其實小朋友介奶咀係難,但係大下大下會戒....
同埋如果佢冇奶咀引就唔好俾佢食,而當然佢一食手指就要攞返隻手指出嚟,久而久之bb就唔會放手指落口.....
而我自己本身細個好鍾意食奶咀,見到媽咪買奶咀就放哂落個口到,但係我d牙都正常,冇咩問題....
但係奶咀有安撫作用,如果佢發脾氣既時候,有個奶咀又真係好d,我奶奶成日都話唔俾奶咀仔仔,但係每次都要屈服,因為真係有用.....

其實呢d都係小問題,因為到bb大個(2-3歲)就知道啜奶咀醜怪,加上返學冇得用,仲要話俾佢知用埋呢兩三個爛咗就唔會再買,慢慢就會戒架,呢d野唔迫得,一係一開始就唔俾,一俾咗就要慢慢嚟....

所有都係親身經歷,如唔啱聽勿插....

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我bb出世我有買俾佢架,但係佢唔食奶咀,食手指

感激遇上你~

大宅

啲奶咀唔已經改良左, 唔會令到BB啲牙唔靚.
故樓主可以放心俾BB食奶咀.

複式洋房

原帖由 kiko_mami 於 09-9-9 10:52 發表
我bb出世我有買俾佢架,但係佢唔食奶咀,食手指

我個bb都係咁樣
佢一出世就食手指
我c6試過俾奶咀佢食佢用條利頂番出泥

複式洋房

集合咁多媽咪意見...
其實奶咀同手指一樣難戎
我而家試下俾bb咬下紗巾算
起碼冇咁唔衛生先..

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

um... 我仔由滿月開始就食奶咀, 我係等佢次次摟眼訓才比佢吮

可能佢既奶咀癮唔太大啦, 我花左2天時間就同佢介左, but 佢成3歲才介奶咀的, so far D 牙無任何問題 wo!! 仲好齊添

相反無食奶咀既表弟, 成日塞野入口咬, 佢而家 d 牙生到斜晒

首頁

尾頁

跳至