婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bb e+5個月大
呢排成日流口水 咁我媽咪就話佢開始想出牙仔
99就話阿b流口水就俾佢食奶咀
我就堅持唔俾,話 係咁架啦 想出牙之嘛
之後我99就好諷刺咁就話 痴線 9牙9牙呀嘛 9個月先出牙架 跟手其他d阿叔阿嬸叔伯兄弟好似趁噓咁起哄迫我俾佢食奶咀
之後我自己上網睇人地d blog,原來好多bb都係5~7個月左右就出牙
有d早o既4個月都有同埋我特登唔俾佢食奶咀
係唔想佢弟時大大個識行都仲要食 真係好肉酸
e+ d奶粉營養高出牙有咩咁出其
真係好想同99講 時代唔同啦 你估幾十年前咩 唔該唔好迫我跟你果套啦

大宅

真係唔好俾bb食奶咀呀,啱啱睇左本書話1歲前可以俾,but1歲之後仲食奶咀會影響牙齒生長架...
但係食開有條癮,同bb介奶咀時佢發難渣咪攞著自己攪囉...

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我個女就係4個半月出咗兩隻牙, 7個月有4隻喇. 我都冇俾奶咀佢食, 怕影響佢d牙形呀. 流口水咪同佢用口水肩囉, 冇問題架.

伯爵府

畀面勳章

我個b 六個月大出牙架
我朋友個仔一樣
咪理佢啦
比牙膠佢咬吓無咁辛苦架

複式洋房

奶咀我就見意食啦,我唔知有冇影響牙齒發展,但係我覺得好污穢,食食吓又攞嚟玩,唔得㗎!

出牙流口水好正常,你俾啲牙膠或者牙仔餅俾BB食,佢哋出牙時會舒服啲。至於你99啲問題就難啲解決啦,佢哋之前湊咗咁多個實覺得無問題㗎ma,唯有耐心啲同佢講,另外一齊去健康院等nurse同佢解釋吓囉。

大宅

以前無電話佢呢家又拎黎用?
以前要用自己砍柴又唔見佢上山砍
以前無冷氣佢呢家又用?
時代都唔同左
呢代有新既方法有幾出奇?

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

5個半月大啦, 之前唔食開做咩而家又要比佢食喎...
我99 都係咁, even 我老公都無時無刻都叫我比個奶咀阿囡食架, 但我一路都唔比.. 而家阿囡都9個月喇, 到今時今刻我老公都仲叫我比奶咀佢食架.. 但係唔比都比人當左"怪獸" 咁睇左我9個月啦 (因為佢地果家人覺得比奶咀係正常, 唔比係怪人).. .. 我都係唔會比囉...

禁止訪問

大宅

畀面勳章

我囡囡而家八個月多啲~~
由細到而家都唔係好食奶咀, 但佢食手指LOR~~ 牙痕就塞曬啲手指入個口度了LOR~~
比奶咀佢佢都唔食GAR, 對上一次比佢食奶咀, 佢拎個奶口咀黎玩, 楂住個奶咀放入口, 轉頭就"OO"返出黎, 一係就咬住"OP"一聲又拉返個奶咀出黎玩LOR~~

唔係個個B都食奶咀嘅, 其實戒奶咀都好易GAR啫~~ 妳話掉咗, 佢搵得一兩次都係無嘅就唔會再搵啦~~(我老公大嫂講嘅~~) 好過佢食手指, 戒手指仲難呀~~

複式洋房

你將奶咀丟棄, 咪得囉, 他再買, 你咪再丟棄,
他如果只是動口不動手, 你咪口頭應付他囉.

跟住返屋企同c6講清楚, 你同99頭先講的都唔好當真, 我費事同他吵嘛, 你c6應該好感激你

伯爵府

原帖由 angel_cheng 於 09-9-9 02:56 發表
真係唔好俾bb食奶咀呀,啱啱睇左本書話1歲前可以俾,but1歲之後仲食奶咀會影響牙齒生長架...
agree~我2個仔都唔識食奶咀既,所以我無咁既問題,不過果時見我d朋友幫佢地既仔女介奶咀,真係好煩咁....而且你bb5個月大,出牙仔都唔出奇呀,如果真係出牙仔梗加唔好比佢食奶咀,唔係d牙仔生得唔靚呀...佢流口水咪比口水肩佢囉,再唔係就幫佢抺多d...果時我d仔流口水,想出牙,我多數都係比手巾仔佢地咬,因為牙膠太硬同大舊佢地放唔到落口咬
大b駿逸細b駿晞

大宅

好媽媽勳章

其實介奶咀都唔係好難~@@

男爵府

我個b都有食,不過淨係訓覺先俾~
2歲未夠,佢自己介左,俾佢都唔要~

不過我都唔鐘意d老人家成話人以前點點點...d親戚又加多把咀~真係好鬼炆~

大宅

原帖由 藍藍 於 09-9-9 14:20 發表
agree~我2個仔都唔識食奶咀既,所以我無咁既問題,不過果時見我d朋友幫佢地既仔女介奶咀,真係好煩咁....而且你bb5個月大,出牙仔都唔出奇呀,如果真係出牙仔梗加唔好比佢食奶咀,唔係d牙仔生得唔靚呀...佢流口水咪比口水 ...

我都係俾我個仔咬紗巾喎,冇問題架,好過食奶咀同咬手指嘛...
我c6屋企6個仔女都係食奶咀大架,唔好講其他人啦,c6自己棚牙已經生得唔靚,唔齊不突止,仲有爆牙,而我同2個家姐細個都唔食奶咀,棚牙就齊齊整整,有板睇都知唔好用奶咀啦...

珍珠宮

我個b都係咬紗巾咋!!!
從來都無俾過奶咀
牙痕應該俾牙膠、牙仔餅(6個月以上) 或者紗巾去咬!

複式洋房

原帖由 angel_cheng 於 09-9-9 02:56 發表

冇錯..最怕佢食開有條癮
我以前未生bb前最頂唔順兩樣野
一樣係歲幾人仔咬住奶咀周圍走
第二樣係大大個成k2,3都坐車仔
所以我都唔想我個b會咁樣
同埋都唔係我99湊 睇人湊up幾句扮博士佢最叻

複式洋房

原帖由 tantanmama 於 09-9-9 09:01 發表
我個女就係4個半月出咗兩隻牙, 7個月有4隻喇. 我都冇俾奶咀佢食, 怕影響佢d牙形呀. 流口水咪同佢用口水肩囉, 冇問題架.

嘩 你個女都好早出牙波
咁佢出左牙係咪要幫佢刷下牙仔?

複式洋房

原帖由 boobecky 於 09-9-9 09:31 發表
我個b 六個月大出牙架
我朋友個仔一樣
咪理佢啦
比牙膠佢咬吓無咁辛苦架

我買左俾佢
佢個衰人咬左2下掉埋一邊
唔俾佢食o既樣就全部食食食

複式洋房

原帖由 ggmui 於 09-9-9 10:39 發表
奶咀我就見意食啦,我唔知有冇影響牙齒發展,但係我覺得好污穢,食食吓又攞嚟玩,唔得㗎!

出牙流口水好正常,你俾啲牙膠或者牙仔餅俾BB食,佢哋出牙時會舒服啲。至於你99啲問題就難啲解決啦,佢哋之前湊咗咁多個實覺得無問題㗎ma,唯有耐心 ...

佢係古老石山 我驚佢到時話埋個姑娘

複式洋房

原帖由 namibb 於 09-9-9 17:51 發表
我個b都有食,不過淨係訓覺先俾~
2歲未夠,佢自己介左,俾佢都唔要~

不過我都唔鐘意d老人家成話人以前點點點...d親戚又加多把咀~真係好鬼炆~

冇錯係..
睇黎個個都係咁樣...
可能佢地個套係o岩 人係生o既 方法係死o既
咁多年後d人已經改變左湊法
但到今時今日要再跟番好似已經唔o岩駛
我已經決定下次我99再話我我會咁樣話番佢

首頁

尾頁

跳至