嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

or is it too early?

大宅

我b7個月已两餐粥,我覺得佢食得ok,便便又ok,磅數由below 3% culve,回升番3%以上,雖然係細碼,不過己經好好多.

原帖由 MayBride 於 09-9-9 12:06 發表
or is it too early?

洋房

我BB都係7個月, 我都想佢食到2餐粥, 但係佢唔肯食, 全日只係食到一餐 (大半碗-1碗份量)....

咁你BB每餐食幾多粥呀? 半碗定1碗? 飲幾多餐奶呢?

別墅

BB每餐食大半碗到, 3餐奶@180-200ml.

I'm just afraid 粥仔 not as nutrient as milk because he is short (length at 25% curve)

原帖由 kyvl 於 09-9-9 14:57 發表
我BB都係7個月, 我都想佢食到2餐粥, 但係佢唔肯食, 全日只係食到一餐 (大半碗-1碗份量)....

咁你BB每餐食幾多粥呀? 半碗定1碗? 飲幾多餐奶呢?

複式洋房

我bb就快8個月,一個月前己經一日兩次粥仔。日頭大半碗,夜晚一碗。

洋房

原帖由 MayBride 於 09-9-9 16:11 發表
BB每餐食大半碗到, 3餐奶@180-200ml.

I'm just afraid 粥仔 not as nutrient as milk because he is short (length at 25% curve)

咁你BB幾重呀? 身長可能用遺傳有關喎?!

大宅

想生BB熱投

我個bb都係細碼b, 體重又係below條curve, 下星期八個月啦, 15磅都無, 但身長有68cm, 成個月黎都無重過, 佢每日食三餐奶, 每次大約180ml, 有時食吾晒, 中間會餵一餐奶糊, 晚上會食一碗粥, 但係佢都無重過...點算?

而家佢阿嫲攞d豬骨同埋魚"拗"米水用黎開奶比bb食, 我覺得好似吾係幾好, 你地認為呢?

原帖由 bobochow 於 09-9-9 14:32 發表
我b7個月已两餐粥,我覺得佢食得ok,便便又ok,磅數由below 3% culve,回升番3%以上,雖然係細碼,不過己經好好多.

大宅

標題: 7個月大BB1日食2餐粥仔, ok?

我個BB都係7個月有20磅,我就用紅米,糙米,白米煲米水開4餐奶每餐6安奶,兩餐粥一來敢飽,二來D肉實D.....

原帖由 b-chu 於 09-9-11 09:08 發表
我個bb都係細碼b, 體重又係below條curve, 下星期八個月啦, 15磅都無, 但身長有68cm, 成個月黎都無重過, 佢每日食三餐奶, 每次大約180ml, 有時食吾晒, 中間會餵一餐奶糊, 晚上會食一碗粥, 但係佢都無重過...點算?

而 ...

首頁

尾頁

跳至