嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

現bb三個月大睡覺時瞓埋一邊,個頭變咗偏埋咗一邊,令到個頭有大細邊出現,點算?

大宅

我呀b都係,d人話俾枕頭佢瞓,搓頭,我都試過,好似好d,但係唔會好似人地咁圓,都係偏偏地,後面睇係斜

男爵府

my baby have same problem ar!! 我有時將佢頭仔調向另一面, 佢會喊, 發脾4, 我而家趁佢瞓著就會用個豆袋仔"ZIP"住佢成日瞓個邊, 好似好D

男爵府

報告: 我今日帶BB返健康院檢查, 俾姑娘睇完, 佢都覺得BB個頭仔成日擰埋一邊, 然後安排見醫生, 醫生一摸BB條頸, 就話佢條頸根梗咗, 而家REFER我帶BB去做物理治療&見骨科醫生, 好擔心呀!! 醫生話冇原因, 可能BB在肚裡面已經係咁, 而家BB大咗所以明顯睇到

大宅

畀面勳章

唔駛擔心的, 佢地refer 你去物理治療係幫佢擰鬆頸筋, 等佢唔好個頭仔側埋一邊, 所謂"鈄頸症", 不過當你第一次見到物理治療師咁擰你個小朋友時你有心理準備勁心痛的,可能忍唔住會喊的,我都係過來人,時間耐左同埋呢d case 都好正常的, 我小朋友一出世已發現佢側睡一邊,條頸仔有舊野突起, 典型的"鈄頸症",未夠2個月就開始做物理治療到依家14months 了, 進展好好唔駛做手術,依家2星期才返去做一次了, 當然我都眼見有小朋友因太遲發現而物理治療又唔太改善,最後要做手術,見骨科醫生係CHECK 下BB的骨骼有無問題, 都係循例 check 下,無咩野 ga
原帖由 ericawong213816 於 09-9-10 15:47 發表
報告: 我今日帶BB返健康院檢查, 俾姑娘睇完, 佢都覺得BB個頭仔成日擰埋一邊, 然後安排見醫生, 醫生一摸BB條頸, 就話佢條頸根梗咗, 而家REFER我帶BB去做物理治療&見骨科醫生, 好擔心呀!! 醫生話冇原因, 可能BB在肚 ...

男爵府

多謝你!! 不過真係好擔心, 因為佢成日偏埋一邊,每到個頭形&面仔明顯唔對稱!想問吓: 咁即係你BB由2個月大到而家14個月都Keep住做物理治療呀? 咁有冇話要做幾耐? 咁平時係屋企有咩可以做令佢有改善? 我而家會趁bb瞓咗,搵合豆袋仔zip住佢成日瞓個邊嘅後尾枕, ok嗎? 另外, 物理治療要排期幾耐?我仲未得閒去, 要等c6放假先去到呀!!
原帖由 lusea_88 於 09-9-10 16:40 發表
唔駛擔心的, 佢地refer 你去物理治療係幫佢擰鬆頸筋, 等佢唔好個頭仔側埋一邊, 所謂"鈄頸症", 不過當你第一次見到物理治療師咁擰你個小朋友時你有心理準備勁心痛的,可能忍唔住會喊的,我都係過來人,時間耐左同埋呢d c ...

複式洋房

多謝您的回覆!
聽到你地咁講我都有d擔心
我都要快d去分check 吓

大宅

畀面勳章

初初我阿b個頭仔的右邊都好明顯偏左ga,塊面仔都有些大細面的, 未去做物理治療前我都有用米袋頂住, 儘量要佢向左邊睡, 同埋趁睡著左就成日要擰返去左邊, 去左物理治療後, 治療師會教你係屋企做的動作的,按摩、抱的姿勢、睡覺姿勢等等..,我小朋友由2個月大做到依家14個月了, 由初初要1星期去足5日,慢慢到1星期3日-->1星期2日-->1星期1日-->2星期1日(依家), 係要有耐性的,我係屯門醫院的兒童物理治療部做的,佢個age group 只有上午,所以都要睇下到時健康院姑娘refer 你去邊間的,不過我都問過我私家的兒科醫生意見, 佢就話大大下就無乜野的,自己勤力d係屋企做個d 動作, 你都可以自己再係私家問多一個意見, 除左做擰頸仔的物理治療外, 物理治療師都會睇埋小朋友的成長發展的,例如:學坐/企/手指靈活/聽聲反應/學爬/學行等等的姿勢正唔正確呀, 佢地都會睇埋,所以都學到野 ga

複式洋房

my baby 都要去做物理治療, 由6個月開始去, 現在9個月, once per biweekly, 佢個頭有係後面睇係一邊平, 一邊尖, 頭頂睇係似平衡四邊形, 請問有咩辦法可以圓d.

複式洋房

原帖由 lusea_88 於 09-9-14 12:37 發表
初初我阿b個頭仔的右邊都好明顯偏左ga,塊面仔都有些大細面的, 未去做物理治療前我都有用米袋頂住, 儘量要佢向左邊睡, 同埋趁睡著左就成日要擰返去左邊, 去左物理治療後, 治療師會教你係屋企做的動作的,按摩、抱的姿 ...

我仔仔都系在屯門醫院做物理治療, 佢由4個月做每星期一次, 現在就每月一次, 物理治療師系好好人..會教你點做, 第一次見到佢拎頸...真系好肉痛....都唔勇望住.
但他們還要睇佢地坐/爬/企等...都跟得好足.
放心...總之大家比心機跟足物理治師做法, 效果/進展都會好好多.

大宅

畀面勳章

咦... 你係邊位治療師呀 ??? 我係Madam Kwan, 你小朋友幾大呀 ???

原帖由 Lauwinnie 於 09-9-15 00:56 發表

我仔仔都系在屯門醫院做物理治療, 佢由4個月做每星期一次, 現在就每月一次, 物理治療師系好好人..會教你點做, 第一次見到佢拎頸...真系好肉痛....都唔勇望住.
但他們還要睇佢地坐/爬/企等...都跟得好足.
放心...總 ...

複式洋房

原帖由 lusea_88 於 09-9-15 12:58 發表
咦... 你係邊位治療師呀 ??? 我係Madam Kwan, 你小朋友幾大呀 ???

我囝9個月, 系陳姑娘...不過今日去又話佢硬左D(條頸有一邊無拎到甘盡)因為近排我地又賴左...無同佢做, 佢話如果下次來仲系甘又要去得密D啦....

民房

我都係囝囝3個月時先發現佢有斜頸,情況同你一樣.囝囝而家7個月大,做物理治療已經隔個半月先去一次,所以唔需要擔心好快冇事架.

原帖由 ericawong213816 於 09-9-10 15:47 發表
報告: 我今日帶BB返健康院檢查, 俾姑娘睇完, 佢都覺得BB個頭仔成日擰埋一邊, 然後安排見醫生, 醫生一摸BB條頸, 就話佢條頸根梗咗, 而家REFER我帶BB去做物理治療&見骨科醫生, 好擔心呀!! 醫生話冇原因, 可能BB在肚 ...

男爵府

我bb今個Friday會做1st物理治療, 希望佢嘅情況係輕微個種, 唔需要成日去啦, 因為bb係俾ee湊架, 如果成日都要去到Tuen Mun咁遠(我地住元朗), 又要去咁長時間, 我怕佢會唔幫我湊bb呀, 到時就幣啦!! 另外, 骨科醫生要排期到下年3月, 所以我都會同bb睇私家專科lu, 如果拖到咁遲先睇,我怕會拖延個康復期, 如果有問題, 始終愈早take action愈好

大宅

畀面勳章

你住元朗就一家係去屯門醫院的兒童物理治療部啦, 其實做的過程唔耐, 最耐係等, 見骨科醫生主要係check 下骨骼生長有無問題, 睇下斜頸是否頸骨斜所影響, 不過大多數都只係頸根短或粗的問題, 睇下你會係邊位治療師跟進先....
原帖由 ericawong213816 於 09-9-17 11:02 發表
我bb今個Friday會做1st物理治療, 希望佢嘅情況係輕微個種, 唔需要成日去啦, 因為bb係俾ee湊架, 如果成日都要去到Tuen Mun咁遠(我地住元朗), 又要去咁長時間, 我怕佢會唔幫我湊bb呀, 到時就幣啦!! 另外, 骨科醫生要排 ...

複式洋房

原帖由 lusea_88 於 09-9-17 15:43 發表
你住元朗就一家係去屯門醫院的兒童物理治療部啦, 其實做的過程唔耐, 最耐係等, 見骨科醫生主要係check 下骨骼生長有無問題, 睇下斜頸是否頸骨斜所影響, 不過大多數都只係頸根短或粗的問題, 睇下你會係邊位治療師跟進 ...

我囝無見骨科醫生喎, 一去就睇物理治療師到做, 系等得耐, 做都好快,不過近3次去到拎頸都系拎左2次, 之前少左一次.
不過大家加油啦...會有好好進展架.

大宅

畀面勳章

我都好耐無陪個仔去做物理治療了,baby-sitter 帶過去的,依家d治療師都唔識lu, 會唔會因為太多証所以佢地做少左次數呢 ???
原帖由 Lauwinnie 於 09-9-17 18:06 發表

我囝無見骨科醫生喎, 一去就睇物理治療師到做, 系等得耐, 做都好快,不過近3次去到拎頸都系拎左2次, 之前少左一次.
不過大家加油啦...會有好好進展架. ...

複式洋房

原帖由 lusea_88 於 09-9-18 11:19 發表
我都好耐無陪個仔去做物理治療了,baby-sitter 帶過去的,依家d治療師都唔識lu, 會唔會因為太多証所以佢地做少左次數呢 ???

唔知系咪啦,我都系姑媽幫我帶佢去, 有時都好多証....有時都等得耐.不過物理治療師都認得BB.

複式洋房

我bb斜頸唔算好嚴重, 但係個頭好歪, 你地有咩方法整圓d, 係咪真係大d會好d.

大宅

oh.. 我個囝都係在屯門做psysio的呢...
由佢2個星期大在健康院醫生發現佢斜頸做到依家.. 又係一星期5次; 變3次; 下星期二一歲了, 都仲要做緊.. 1星期2次; 不過就一直都唔駛"電"頸同未見過骨科醫生..
阿囝開始企同行了幾步.. 陳姑娘同我講過; 佢可以自己行時睇下佢平唔平衡到同條頸咩款都可以決定仲駛唔駛做的了.....

首頁

尾頁

跳至