嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

別墅

如題,因為老公可能有需要間中揸住架開工的士去接BB放學,依家BB得歲半仲細所以想買個car-seat 比佢,好似都幾貴吓
有個朋友就話佢個仔仔細細個時有比佢用,但佢係唔肯坐,請問大家有無經驗呀
我BB依家歲半可能坐到兩三歲都唔再坐,同埋都唔會日日坐,可能一星期會有一兩次用得著,咁應該買唔買好呢唔買老公揸住架車,如果放BB係後面坐得佢一個一定唔肯,放係前面坐又好似好危險

男爵府

好媽媽勳章

我最近都睇緊car seat,好似大部份都唔可以安裝喺前座架喎?!

其實為安全起見,都係應該安裝喺後座架! 重要係後座兩邊,後座中間個位都唔得架!

個人覺得,買 car seat 都係想 bb 安全,所以呢方面我唔會慳。 (雖然我都冇乜地方會慳... )

原帖由 maychoi1223 於 09-9-9 13:23 發表
如題,因為老公可能有需要間中揸住架開工的士去接BB放學,依家BB得歲半仲細所以想買個car-seat 比佢,好似都幾貴吓
有個朋友就話佢個仔仔細細個時有比佢用,但佢係唔肯坐,請問大家有無經驗呀
我BB依家歲半可能 ...

大宅

CheukC09,

你講得好呀, 前座司機位隔離係最危險架!! 因為有咩事, 司機本能反應, 都係保護自己. 所以司機隔離個位係撞得最勁架.

至於, 後座只得歲半BB一個坐, 啲安全帶又唔fit俾BB用, 都係好危險. 冇咩事, 就冇野. 有起咩事上來, 好大獲.

所以, 樓主都係考慮買番個 car seat 俾你個寶貝BB好啲喇!!

Sorry! 唔係嚇你, 你考慮考慮吓. 至於咩 car seat 好呢, 我就用緊 Combi 果隻可以 0-7 歲用果款, 我唔記得個 model, 你可以上 Combi 網 check 吓. 我用呢款係因為可以用到7歲. 如果樓主唔需要用到咁大個, Combi 有其他款, 有啲仲平啲架! 希望可以幫到你.

原帖由 CheukC9 於 10/9/2009 11:37 發表
我最近都睇緊car seat,好似大部份都唔可以安裝喺前座架喎?!

其實為安全起見,都係應該安裝喺後座架! 重要係後座兩邊,後座中間個位都唔得架!

個人覺得,買 car seat 都係想 bb 安全,所以呢方面我唔會慳。 (雖然我都冇乜地 ...

男爵府

有次搭的士,司機話︰11嵗以下小孩,不可以坐車頭,這是法例規定(for taxi)。而私家車則唔知。

別墅

多謝各位意見,我已經買左喇
BB明日就會第一次用,希望佢唔好扭計唔肯坐同爸爸合作啦

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 maychoi1223 於 09-9-18 14:46 發表
多謝各位意見,我已經買左喇
BB明日就會第一次用,希望佢唔好扭計唔肯坐同爸爸合作啦

請問你係邊到買呀,我都想買bb car seat呀,最好唔好咁貴啦

別墅

我係鴨脷洲嘅一間嬰兒用品中心買,$1,500 中等價錢,個sales 話係英國牌字"Britax"我同c6 比bb 試過都覺得ok 咁咪買囉,因為我哋係反斗城見到個d價錢就平幾佰但就好似兒戲左d,你可以上佢哋個web 睇吓 
http://www.bumpstobabes.com/
同埋主要係個套可以拆得出黎清洗

民房

thanks for your sharing... am looking for a car seat as well...

大宅

carmate newborn-7yrs old!
$25XX
bought from city baby!

大宅

考慮吓買2手囉,我都係買2手, 反正個椅套可以拆下來消毒清潔!

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

買2手就唔好啦...因為我覺得car seat真係好重要,貴D都值得,安全第一呀....
My Two Princess

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我個女用緊cosi maxi tobi...佢坐得好舒服....

同埋睇過d報導,話car seat唔好用2nd hand....

首頁

尾頁

跳至