婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我兩日前於私家醫院做了腳指甲手術(有灰甲及Ingrown甲), 指甲被拔掉連附旁邊肉及皮(少少)亦被挑走。 琴日醫院護士替我洗傷口,傷口有一曾油沙布及普通沙布襟住,一揭便揭起,清潔消毒後又上舖油沙布及普通沙布。琴日出院,但今日去政府診所洗傷口時,塊油沙布貼住指甲的傷口(指甲部分),點都分唔開,好痛...超痛 ,試用鹽水及Olive浸都唔得,現在唯有加一塊用油沙布於原本的油沙布上,然後加沙布。
我怕(1)傷口發炎 (2) 明天洗傷口時亦係分不開,請問有無護士或媽媽可以幫我解決..

大宅

是否你蓋上去的油紗布不能覆蓋整塊甲位呀?
我都做過此手術, 但我唔喺醫院做, 喺診所做, 你還好, 可以去覆診, 我只是手術後3日番去洗傷口, 之後如要去洗傷口, 就要幾百元一次, 所以我自己洗囉!

我頭一兩次都喺有少少分唔開架, 佢之前比咗樽藥我, 話分唔開就用少少開水(熟水), 浸一陣就得啦, 但我始終冇用到, 自己慢慢整開佢囉!

一定要小心處理傷口, 如果唔喺就麻煩啦!
我當時每晚都痛醒架, 痛到想死!

有咩就pm我啦, 因為我唔喺成日喺到"浦"

複式洋房

原帖由 坤囡囡 於 09-9-9 16:28 發表
是否你蓋上去的油紗布不能覆蓋整塊甲位呀?
我都做過此手術, 但我唔喺醫院做, 喺診所做, 你還好, 可以去覆診, 我只是手術後3日番去洗傷口, 之後如要去洗傷口, 就要幾百元一次, 所以我自己洗囉!

我頭一兩次 ...

是否你蓋上去的油紗布不能覆蓋整塊甲位呀?>>> No... totally cover

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

原帖由 philipwife 於 09-9-9 14:55 發表
我兩日前於私家醫院做了腳指甲手術(有灰甲及Ingrown甲), 指甲被拔掉連附旁邊肉及皮(少少)亦被挑走。 琴日醫院護士替我洗傷口,傷口有一曾油沙布及普通沙布襟住,一揭便揭起,清潔消毒後又上舖油沙布及普通沙布。琴日出院 ...

在職媽媽個度開TOPIC..有護士媽媽...睇

複式洋房

多謝提點... 我試試

原帖由 SAGO 於 09-9-9 17:38 發表

在職媽媽個度開TOPIC..有護士媽媽...睇

首頁

尾頁

跳至