論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

我去看過其綱站。我們的義工隊是否其中一份子??這團体已存在,並且已向政府註冊了。是否正在運作呢?

(其實真係好感激義工隊的無私奉獻,支持你地!!)

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

邊度睇到? 係咪有個亞伯做主席果個??
原帖由 pollyw 於 09-9-9 18:33 發表
我去看過其綱站。我們的義工隊是否其中一份子??這團体已存在,並且已向政府註冊了。是否正在運作呢?

(其實真係好感激義工隊的無私奉獻,支持你地!!) ...

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 yyyyyy 於 09-9-9 19:08 發表
邊度睇到? 係咪有個亞伯做主席果個??
哈…

珍珠宮

網址?

教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 SandraLo 於 09-9-9 21:00 發表

網址?
Check PM please!

複式洋房

Pls PM to me also, thank you
[email protected]

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 BenMay 於 09-9-9 22:04 發表
Pls PM to me also, thank you
[email protected]
Check PM!

公爵府

義工隊並無人係呢個組織.前因我唔想再提,總之如有僱主喜歡搵佢地既,我地都無問題.但不會參與.

公爵府

can you pm me the link pls? thank!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 FA8866 於 09-9-9 22:14 發表

義工隊並無人係呢個組織.前因我唔想再提,總之如有僱主喜歡搵佢地既,我地都無問題.但不會參與.
花姐…收到!!啊…原來…呵呵…背後是遠在ニ次世界大戰時期一段哀怨纏綿既故事!!!

公爵府

原帖由 pollyw 於 09-9-9 22:24 發表
花姐…收到!!啊…原來…呵呵…背後是遠在ニ次世界大戰時期一段哀怨纏綿既故事!!!

大宅

原帖由 pollyw 於 09-9-9 22:24 發表

知唔知得架?

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 hodoyoudo 於 09-9-9 23:48 發表

知唔知得架?
我估都應該係可歌可泣哥隻!!

別墅

原帖由 FA8866 於 09-9-9 22:14 發表

想請教吓,呢到有好多人讚成成立一個僱主組織爭取權益,係咪有難度定係有機會呢? 相信你們義工隊之前都有呢個唸法,可唔可以分享吓當時遇到嘅問題?

子爵府

無用嘅,我打电話ask for advice, 亞伯講埋的
行貨,完全幫不到忙,只是個老人家話吓你囉.

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

看來都係ロ徙氣。

別墅

你睇佢上電視講D廢話就知果阿伯幾有料啦~:;pppp:
有時講到我都唔知佢係幫僱主定幫工人

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 mavisw 於 09-9-10 00:30 發表
想請教吓,呢到有好多人讚成成立一個僱主組織爭取權益,係咪有難度定係有機會呢? 相信你們義工隊之前都有呢個唸法,可唔可以分享吓當時遇到嘅問題? ...

義工隊早期我未加入, 不過呢兩年我知道/睇到/考慮到的難處有 :

1. 成立組織就要經費, 要經費就要會員制, 否則無錢營運

2. 會員比得會費, 自然希望多d服務; 我地全部有自己正職or只係C9一名, 而家義工隊型式, 大家唯威喂一人做d, 絕無問題. 一旦係正式組織, 起碼要有個會址, 有人聽電話, 有人做文書/book keep......咁咪要請人囉, 咁就牽涉到點樣增加會員數目 = 要sell人.

3. 會員數目有一定數量梗係好, 唔夠但又招唔到會員, 唔通加你會費? 可能更多人走.

4. 一旦收會費, 會形成小圈子運作, 更加冇代表性.

其實仲有其他架....講住咁多先~

複式洋房

hi POLLYW

你係唔係講呢個
版主按:
抱歉,由於連結為他網論壇,如在此post是違規的,如証實是純為資料庫,可通知管理員,經他們批准才可發放.
不便之處,請諒!

Red2008

公爵府

原帖由 ellawyc 於 09-9-11 17:41 發表

義工隊早期我未加入, 不過呢兩年我知道/睇到/考慮到的難處有 :

1. 成立組織就要經費, 要經費就要會員制, 否則無錢營運

2. 會員比得會費, 自然希望多d服務; 我地全部有自己正職or只係C9一名, 而家義工隊型式, 大家 ...

仲有,當成立一個組織後,要每年做 report,要有義務會計師,另要有預傭,義務lawer...

首頁

尾頁

跳至