論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

工人胸部發現有4cm硬塊,僱主可以做d咩? 可否給意見.

大宅

of course ask her to see doctor first

原帖由 happylala 於 09-9-13 23:44 發表

大宅

原帖由 happylala 於 09-9-13 23:44 發表

無論如何, 一定要即時同佢睇醫生先. 然後先決定下一步係點!

男爵府

有沒有醫生証明工人有病, 未就快炒, 不知情況下炒工人是可以的, 但有証明就唔可以炒啦.

男爵府

睇咗醫生,refer去醫院,排期12月中,但問題係應否同佢去睇私家,如果係細嘢,佢都要時間休息,咁點呢? 如果大嘢仲c,唔通醫好先走咩,佢嗰人ok架,服務咗我第3年,關係亦十分好,就係咁我真係唔知可以點做? 保險有但無包危疾.

男爵府

有冇人可以俾d意見我呀?? SOS!!

男爵府

一於排公立啦,通常比得佢排,都吾太嚴重,放心啦.

大宅

原帖由 happylala 於 09-9-14 17:56 發表
睇咗醫生,refer去醫院,排期12月中,但問題係應否同佢去睇私家,如果係細嘢,佢都要時間休息,咁點呢? 如果大嘢仲c,唔通醫好先走咩,佢嗰人ok架,服務咗我第3年,關係亦十分好,就係咁我真係唔知可以點做? 保險有但無包危疾. ...

Hi!Happylala,

4cm都算大,有無照乳房造影呀!

民房

之前我個工人都試過跌親打石膏。最後我要照顧返佢同囡囡成兩個月直至佢好番。無陰功呀!唉!

大宅

依家D工人保險有危疾包
每年有指定金額的危疾保險

我現在買2年
每年包12萬危疾

保費會貴D
約700一年

唔慳得
因為之前真係有僱主要包工人醫CANCER
每年醫療費要2X萬呀

原帖由 maiddevil 於 09-9-22 00:31 發表
之前我個工人都試過跌親打石膏。最後我要照顧返佢同囡囡成兩個月直至佢好番。無陰功呀!唉!

複式洋房

One stupid question, can maid go to see doctor at public hospital like us? Do they enjoy free medical??

民房

只要有香港身份証,D公主就可同樣地享用到政府既醫療福利。

大宅

BK Milk勳章

我都好驚呀!! 我屋企個姐姐都係咁!! 佢話個胸痛,重有摸到有2粒野添!! 已經睇左普通醫生,食左藥都係痛!!醫生refer佢去睇外科,但係貴好多!! 所以去左政府排期,不過要3月中先有得睇!!

我應該點做好呀??

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

題外話。如果排期排到過左合約到期日,咁我地仲駛唔駛負責?係唔係一定要續約。

大宅

原帖由 3991 於 09-10-16 12:40 發表

題外話。如果排期排到過左合約到期日,咁我地仲駛唔駛負責?係唔係一定要續約。

我都想知

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

有硬塊吾一定係cancer, 我自己都試過
照完之後, 抽左細胞出黎化驗, 結果係良性, 醫生話, 好多女人都會有呢d 纖維瘤, 只是我果粒大d , 比我發現到, 如果摸到既時侯, 係圓圓滑滑(我摸自己果時, 似粒波子)就應該吾係大問題

最後, 割左就無野啦, 醫生果時話可以割可以吾割, 最後我決定割, 依家定期返去覆診, 做完手術之後, 好快無野, 根本第二日就已經可以行可以走, 但比左幾皮野出黎做手術, 醫生比左一week 假比我

大宅

BK Milk勳章

原帖由 CrabPincers 於 09-10-16 13:58 發表
有硬塊吾一定係cancer, 我自己都試過
照完之後, 抽左細胞出黎化驗, 結果係良性, 醫生話, 好多女人都會有呢d 纖維瘤, 只是我果粒大d , 比我發現到, 如果摸到既時侯, 係圓圓滑滑(我摸自己果時, 似粒波子)就應該吾係大 ...

但係你果度痛唔痛架?? 我驚係因為姐姐既屋企人有乳癌,所以佢都好大機會有!!

我當然唔想佢有事啦,我都好希望佢可以留係度幫我湊仔!!

男爵府

原帖由 3991 於 09-10-16 12:40 發表

No for both.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原帖由 panpanpan 於 09-10-16 14:05 發表

但係你果度痛唔痛架?? 我驚係因為姐姐既屋企人有乳癌,所以佢都好大機會有!!

我當然唔想佢有事啦,我都好希望佢可以留係度幫我湊仔!!

禁落去痛痛地, 吾禁無野

大宅

BK Milk勳章

佢話食左藥都拿住拿住痛 ... 好似好嚴重咁 ...

我要點做好呢??

首頁

尾頁

跳至