懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我頭一二次係贊育, 之後會係健康院, 昨日去了, 真係好失望, 醫生同姑娘全程黑口黑面, 無笑容, 求其,是但,
我說我非常頭痛, 她說回我說, 我地係無設備幫你check,好多人無bb都成日頭痛, 總之你無高血壓, 我當你無事,,,,,,,

u sound 在20 周會做,
在瑪麗, 不過聽人說係十分求其的, 本人十分建議各媽媽一定要在私家驗,

原帖由 janelamm 於 09-9-15 15:59 發表
me too.
我已經去左第二次產檢. touchwood無咩, 佢會調番你落去健康院繼續做產檢, 至於照結構, 就安排左去.
產檢都係見下醫生, 會測下bb心跳, 無得照u/s.
所以自己要安排番私家做. ...

複式洋房

我係dr Amy Wai照, 十分細心, 照40分鏟, 仲要係每一隻手指, 腳指都同你數, 十分專業, 不過她是一個非常靜的人, 又有時寸下你,不過我都無問題,
點都不過受政府醫生的氣,
我之前看馬靜怡, 十分差, 問十句回你六句,
十分趕, 等她一小時, 見你五分錘,,我唔會比錢人, 仲要比人趕,,

原帖由 excited.dad 於 09-9-15 16:45 發表
就咁睇,贊育 d 檢查好似好基本咁喎..

你地應該都係住中西南區,咁有無咩醫生做檢查好介紹呀?幾多錢?

複式洋房

唔好意思, 我唔係想scare你, 不過係政府照係無保障, 我朋友係政府照, 無野,
去到私家發現baby有少少問題, 好在去私家照下咋, 唔係,指意政府真係死,,,,,,,,,,,,,
無論如何, 照結構一定要私家confrim無事, 先放心,
靜係聽hear beat, 政府聽唔夠一分鐘, 私家就聽好久, 因為要聽下正唔正常, 反而政府只係concern有定無, 有就算啦,,,,,,,,,,,

原帖由 giantkid 於 09-9-15 17:16 發表
我係贊育照完結構,(只係confirm bb 個個器官都ok咋),我無出去私家再照。雖然個醫生係照既時候無同我數bb既手指,不過大路既野佢都話ok,咁我信佢。
咁由有左到依家大大話話照過十幾次ultrasound,應該都無咩問題既(我自己估架 ...

複式洋房

sorry,我完全唔認同:

例如數手指腳指,係就係好得意.. 但醫學上其實無乜必要,你會唔會為左佢無左一隻手指或兔唇而唔要佢?

唔會因為此唔要他, 但起碳都要有個心理準備, 會為他好好預備, 其實照結構仲可以看到bb的backbone 是否正常,,,

作為一個負責任媽媽, 清楚知道自己 bb有無結構問題, 唔係同醫學上有什麼關係無關.......

複式洋房

私家要比錢, 會耐好多, 而且你可以問很多問題,看完一次, 你又可以再看多一次, 仲有我老公好想聽個仔heatbeat
so,,他要求聽幾次, 個醫生都有比,
每一部份都好仔細, 度埋尺吋,你會好安心, 相反政府求其是但聽幾下, 就算,,

原帖由 excited.dad 於 09-9-18 00:15 發表
每次照超聲波比幾多時間妳望?會唔會一兩分鐘速吶就收工?妳覺得夠唔夠時間?

私家係唔係耐 d?

首頁

尾頁

跳至