自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

近牌就算weekday晚上出外食飯, 周圍都好多人. 你地覺唔覺得個經濟已經復甦哂?

別墅

not really,,, 只係過左金融風暴je..仲未復甦哂

男爵府

真係.......唔覺

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 winwinlam 於 09-9-15 20:18 發表

點解唔買長實樓?唔係用料好d既咩?

好揾笨,
又大窗台,
又環保露台,
又工作台,
最後買個600呎單位,
實用都唔夠一個400呎既舊樓~~

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-9-15 14:33 發表

梗係唔係啦, 堆田區賣俾香港人, 港島中半山干德道18號豪宅賣俾內地人, 市場估計該盤意向呎價約2萬元.

真係唔明點解D大陸人咁有錢~~

禁止訪問

水晶宮

原帖由 我愛Corina 於 09-9-16 00:24 發表

今個月返左黎hk,多出街食+shopping..
真係覺得香港d酒樓好多人...

不過我自己係住外國,d經濟真係好差...生意大跌,失業率又高....今次返hk都就住就住黎洗 ...

因為香港的人工同消費指數比例比外國好好多啊
稅又交得少
D鬼佬成日都覺得香港新加坡這些地方
人工高消費相對低廉
仲可以三兩千蚊請女傭
居住環境差D又何妨
真是你睇人好人睇你好
這生人出門旅行使錢好爽也就千喜果幾年
美金超強
對澳洲紙唔到4...3.8...3.9左右
對紐紙3.1&2
去到果邊咩都嘩嘩嘩叫平
衣家冇羅
少奶奶的身份,丫頭的命...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 jellomama 於 09-9-14 10:33 發表
近牌就算weekday晚上出外食飯, 周圍都好多人. 你地覺唔覺得個經濟已經復甦哂?

今個月返左黎hk,多出街食+shopping..
真係覺得香港d酒樓好多人...

不過我自己係住外國,d經濟真係好差...生意大跌,失業率又高....今次返hk都就住就住黎洗

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 nana832 於 09-9-14 23:16 發表
我又覺得經濟係好左好多喎,
買樓就當然唔可以講實啦,
但今年多左好多人買車,
海嘯果時車展真係烏蠅都冇一隻,
今年各大車廠既車真係做都做唔切,
買部車要等幾個月先有貨,
仲要新車一出, 只係一個上午已經售罄現貨.

...

因為歐洲有幾個國家要刺激車銷量黎幫車廠+支持環保..
所以佢地會資助佢地d citizen換新車...
所以呢幾個月d車廠都好busy!

水晶宮

原帖由 winwinlam 於 09-9-15 20:29 發表

ic. 即係中國人要有綠卡並且在港投資六百萬先可以拎單程證來港。

系啦...買樓買股票開公司全部都得...但也有條件限制...好似七年之內不可撤換投資...等於筆錢綁七年唔可以郁...

禁止訪問

洋房

原帖由 winwinlam 於 09-9-15 20:18 發表

長實樓當然唔會用料好啲啦!唔好以為名牌一定好!

大宅

原帖由 54heima 於 09-9-15 17:31 發表

要有外國PR(綠卡)先可以在香港投資移民...政策如此你最好問返政府點解...唔設哩層關卡...我諗六百萬的標準...很快便有幾百一千萬大陸人可以落黎...
香港對這班有外國PR的中國公民最大的吸引力是離家近唔 ...

ic. 即係中國人要有綠卡並且在港投資六百萬先可以拎單程證來港。

大宅

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-9-15 17:46 發表

me too, 我都唔會買長實樓, 但長實而家都唔至在香港客, 有半山樓都留俾內地客, 鬼咩, 內地客掃貨可以連樓都唔駛睇.

複式洋房

不覺!最驚係不知會不會有更加
"大鑊"既來?
百年一遇既海潚,而家一年咁快攪好?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 Darth 於 09-9-15 17:39 發表

長實樓? 我話過唔會再買.

me too, 我都唔會買長實樓, 但長實而家都唔至在香港客, 有半山樓都留俾內地客, 鬼咩, 內地客掃貨可以連樓都唔駛睇.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-9-15 13:09 發表

長實香港有個樓盤只賣俾內地人tim.

長實樓? 我話過唔會再買.

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 ken000283 於 09-9-15 15:42 發表

大陸人系香港買樓唔洗親自移民香港架, 叫的表親或同鄉就得架啦,
佢地同鄉好齊心架, 唔系點解左派咁多鐵票, 政府政策立法局得咁多人支持, 政府又暗地裡又支持咁多大陸人落來買樓, 七一又咁多人出來參加大型興祝活 ...

現今香港人受緊嘅野同十幾廿年前有班香港人去澳洲加拿大等地所做嘅野一樣...依d係唔係叫做...

水晶宮

原帖由 winwinlam 於 09-9-15 14:24 發表

點先有"外國居留權"?e.g. 中國人點樣先有香港居留權?
同埋,既然已有居留權,點解仲要投資先有得移民?

要有外國PR(綠卡)先可以在香港投資移民...政策如此你最好問返政府點解...唔設哩層關卡...我諗六百萬的標準...很快便有幾百一千萬大陸人可以落黎...
香港對這班有外國PR的中國公民最大的吸引力是離家近唔使下下坐十幾鐘頭飛機...始終是中國人地方冇語言障礙...生活方便...

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 ken000283 於 09-9-14 21:23 發表

的大陸人一車一車去睇樓, 出盡方法直接間接去買樓.
上面呀公唔比炒樓, 佢地又走落來香港炒樓搵大錢,
政府又唔去扞預保障本地人, 任得的外來人買多層樓,

到最後香港越來越貧者越貧, 富者越富.
我地好多香港人變左 ...
你講得好到肉呀,我細仔就係因為咁遲遲唔敢結婚住

首頁

尾頁

跳至