自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

agree!所以唔好太注重考試,考幾多級!

考試實會成日練果3首歌!會冇左好多學其他歌曲既時間.

比你考到8級但好多歌都彈唔好都冇用!

原帖由 穎穎媽咪 於 09-9-15 15:35 發表
好多人2至3年都考到5級以上,但比本5級譜係彈唔到出嚟!

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

agree

因為有 d 係 "谷" 出嚟 ,

5 級水準只在於果 3 首考試歌 !!!

水晶宮

雖然我女學咗 5 年先考得 3 級 , 但佢睇譜都唔錯

但佢依家彈緊 CZERNY (599) ,

SONATINA , CHILDREN PIECES :)

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

係呀!凈係識彈考試.

侯爵府

好媽媽勳章

原帖由 kitkitlo 於 09-9-15 15:56 發表
係呀!凈係識彈考試.

咁究竟個標準係點呢?點先可以做到就算去到8級,都唔係剩係識彈考試果幾首歌呀mouth:

大宅

咁買數碼鋼琴好定是買鋼琴?為什麼彈數碼鋼琴會彈壞手指?

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 lyhv 於 09-9-15 02:11 PM 發表

thank you! 嘩, 咁如果以你當時$1600蚊4堂計, 係算好好而只不過貴的一種定係普通+普遍的一種?

係私人教架,仲要係我上老師屋企學,個位老師係有d名氣,依個價錢當年唔係平。
盡我一己之力,發放正能量!

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 冰紫嫣 於 09-9-15 16:50 發表

我都想知! 會唔會係因為有些數碼琴琴鍵輕d呢?

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 冰紫嫣 於 09-9-15 04:50 PM 發表

大細聲操控都係差幾皮,控制指力有影響

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 召藥師 於 09-9-15 16:52 發表

係私人教架,仲要係我上老師屋企學,個位老師係有d名氣,依個價錢當年唔係平。

呵, 明白! thank you! 咁你覺得係唔係應該買琴之後請老師上門教好d?

超級版主

原帖由 lyhv 於 09-9-15 04:55 PM 發表

呵, 明白! thank you! 咁你覺得係唔係應該買琴之後請老師上門教好d?

睇妳有何期望同要求。如果只係學多樣野,可陶冶性情同消磨時間,請人上門或去琴行學都得,但有要求嘅話,最好搵個名師上佢屋企學。

大宅

我囡囡學左4年都未考級...我唔急傢..佢老豆就好心急...我c6呢10歲開始學16歲考到8級...又如何...考到之後咪唔理部琴囉...荒廢左10幾年..我99 lee 項投資嘅最大利潤就係c6得閒指導下亞囡

水晶宮

原帖由 moontang 於 09-9-15 17:01 發表
我囡囡學左4年都未考級...我唔急傢..佢老豆就好心急...我c6呢10歲開始學16歲考到8級...又如何...考到之後咪唔理部琴囉...荒廢左10幾年..我99 lee 項投資嘅最大利潤就係c6得閒指導下亞囡 ...

我女學咗 5 年 , 都係岩岩 4 月先第一次考 ,

我都係一路唔急 , 考試都係老師要求話考 !!!

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 睛靈勳章

me too! 最緊要係學既有興趣, 彈得開心.

原帖由 洛婷 於 09-9-15 17:07 發表

我都係一路唔急 , 考試都係老師要求話考 !!!

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

你講得好啱,我囝囝學琴6年,過幾日先考4級,老師都話考埋試之後,要執執囝囝既小毛病,唔使心急再報考試.....

年年考,只會彈黎彈去都係果3首歌,其他同級數既歌自然唔識彈,睇譜都冇咁好.....

我地比小朋友學琴,係唔係為左考試,學琴係一種興趣,我唔想令到囝囝有壓力,我希望囝囝彈琴既時候係好開心既....

大宅

召藥師,
請問教彈琴的老師現在還有教嗎?

原帖由 召藥師 於 09-9-15 16:58 發表

睇妳有何期望同要求。如果只係學多樣野,可陶冶性情同消磨時間,請人上門或去琴行學都得,但有要求嘅話,最好搵個名師上佢屋企學。

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 睛靈勳章

咁慘?? 不過年年考又真係無時間學其他野, 我一向都唔急考試, 咁耐以嚟都係第一次考琴試. 學校老師叫佢早會彈歌仔都無問題.

超級版主

原帖由 冰紫嫣 於 09-9-15 05:25 PM 發表
召藥師,
請問教彈琴的老師現在還有教嗎?

唔肯定。佢住黃埔,姓陳,女老師。

超級版主

我想問大家嘅小朋友而家平時彈咩野多架?
我以前係練scales,彈考試歌同埋其他琴譜,要彈好多野。

子爵府

請教去邊度揾名師?
你哋認為,點樣先係好鋼琴老師?

吾該

原帖由 召藥師 於 09-9-15 16:58 發表

首頁
12345...7

尾頁

跳至