自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

我囝囝K3學琴,小二已考了五級,(又考了五級大提琴),現升小三,下月10日考5級樂理,現在做緊 pass paper(趁唔洗返學), 希望一 take 過 pass!!!

水晶宮

$1800 一堂學幾耐??? 如1個 hr, OK la....

水晶宮

原帖由 子峰mama 於 09-9-15 14:03 發表
請問各位小朋友平均一星期練幾多日琴?唔計學琴果日!我仔學左差唔多一年,因為有其他興趣班要上,平均每星期都只能練3~4日,會唔會太少

每日都練2種樂器, no TV or nds!!!

水晶宮

原帖由 lyhv 於 09-9-15 14:12 發表

咁會唔會練到手指起哂枕?

大提琴初初真係練到手指仔起枕, 但慣左又冇事, d 枕 又唔見厚了(現在都冇乜枕)。

水晶宮

原帖由 lyhv 於 09-9-15 14:19 發表

如果見到我個仔對手起哂枕, 我會好心痛...

好媽媽!!!! 哈哈,我個仔又鐘意 music, 有時佢都會紐計,但都算自覺, but 我個女就冇興趣,佢地2個都係 absolute pitch,但對音樂的態度分別很大o

水晶宮

原帖由 lyhv 於 09-9-15 14:52 發表

我個仔才歲半多d, 佢好鍾意"玩"琴! 我都買左個幾百蚊嘅電子琴俾佢"玩", 幾百蚊我覺得還可以, 因為出去上兩三堂playgroup都要啦! 佢"玩"琴時好專心, 所以我都有諗過等佢大少少就俾佢學, 但現在我未有認真咁搵, 因 ...

歲半好細咋!!! 我覺有興趣的話4歲可以學。

水晶宮

原帖由 lyhv 於 09-9-15 14:55 發表

小朋友有時好奇怪, 可能你個女現在好似冇咩興趣, 但可能有日反而重叻過你個仔!

我對我細女採取放棄態度,唉!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

水晶宮

原帖由 召藥師 於 09-9-15 17:37 發表
我想問大家嘅小朋友而家平時彈咩野多架?
我以前係練scales,彈考試歌同埋其他琴譜,要彈好多野。

我個仔現在彈:

1. Scales - 巳彈完 Grade 6 scales, 現在彈 Grade 7 scales

2. Chopin Waltzes

3. Czerny 849

4. Mozart Nineteen Sonatas

5. Bach 2- and 3-Part Inventions

6. Burgmuller Op 109

7. Schmitt Op 16

召藥師,你又識彈琴,又識煮好野食, 好厲害!!!

水晶宮

原帖由 芝麻街 於 09-9-15 18:39 發表

我個囡學左就嚟四年, 今年小三, 明年四五月考四級琴試,
進度滿意:mrgreen: , czerny(599)哩本彈左兩年, 已完成.
依家彈緊 Tschaikowsky, Burgmuller, Piano Pieces for Children (學左大半)另外, 老師有啲copy歌 ...

Strongly Agree!!!!!! 最憎考試,好麻煩,成日彈果幾首歌,其他進度又 delay 晒o

水晶宮

原帖由 bbq2006 於 09-9-15 18:48 發表
想請教先學樂理,識睇譜基礎先學琴會易上軌道(手)?

我個人覺得唔係那麼大幫助。

水晶宮

原帖由 召藥師 於 09-9-15 19:28 發表

張張刀冇張利識少少扮代表

重有又識日文,做你d仔女好幸福!!!

水晶宮

我個小朋友係酒樓聽到d音樂,回到家會用 piano 彈出主音(右手),左手再自己配 cord,有時老師在台上唱聖詩,回家又可以準確地左右手一齊彈出來,cello 都可以,我想他可能有少少天份在音樂上,所以學音樂比其他科目好少少o

重有佢用耳一聽首歌,可以好快同你講這首歌係乜 major or 乜 minor.

佢又鐘意將d歌轉調, 例如 : A major 歌轉 F minor 再彈出來

首頁

尾頁

跳至