自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 Sindy 於 09-9-19 13:45 發表

咁好可能開始回落啦...........不過都要高度'介'備

係 !!!

我女應該係流感 , 唔係豬仔 ???

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 洛婷 於 09-9-19 14:44 發表

係 !!!

如果無長期病患,豬仔都好似普通流感咁......我仔都無特別處理,就好返啦......(無食特敏福...只食私家診所既藥)

豬唔豬仔,我諗要驗左先知....

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 洛婷 於 09-9-19 14:44 發表

係 !!!

你女點呀?????????

水晶宮

原帖由 Sindy 於 09-9-20 00:21 發表

你女點呀?????????

多謝關心 !!!

今日全日都 keep 住 36.x ,

精神就一般 , 個人仲係好攰 ,

好彩胃口都叫 ok !!!

水晶宮

原帖由 Sindy 於 09-9-19 15:07 發表

如果無長期病患,豬仔都好似普通流感咁......我仔都無特別處理,就好返啦......(無食特敏福...只食私家診所既藥)

豬唔豬仔,我諗要驗左先知....

咁我女同你仔差唔多 ,
又係冇食無食特敏福 , 無特別處理 ,
依家差唔多好返 !!!

如果聽日我女全日都冇再燒 ,
咁星期一返得學未 ???
如果佢返得的話 ,
我會叫佢帶返個口罩 !!!

珍珠宮

好媽媽勳章

我會等佢無晒咳同nose水先,佢地啱啱好返,身體都會弱d...費事返去又比人野到病............

原帖由 洛婷 於 09-9-20 01:16 發表

咁我女同你仔差唔多 ,
又係冇食無食特敏福 , 無特別處理 ,
依家差唔多好返 !!!

如果聽日我女全日都冇再燒 ,
咁星期一返得學未 ???
如果佢返得的話 ,
我會叫佢帶返個口罩 !!! ...

水晶宮

原帖由 Sindy 於 09-9-20 22:22 發表
我會等佢無晒咳同nose水先,佢地啱啱好返,身體都會弱d...費事返去又比人野到病............

今日都冇燒 , 同埋鼻水收咗 ,

係有 d 咳 , 但痰多囉 (聽到 d 聲)

如果要等到冇哂咳咪要好耐 ???

咳.....我覺得係最難好返 !!!

珍珠宮

好媽媽勳章

係啦...我都係諗住要等咳好返真係有排....但阿仔確診左,就算返學帶口罩,但你知d靚仔唔生性架啦....一陣仲有小小菌..野到同學我個心都唔安樂,因為個個對呢隻菌既反應未必一樣....但你女未知係咪,都過到自己既........同埋阿仔返到學校仲有咳...個個都唔安心.....好似避左阿仔咁,佢會感覺唔多好...同埋佢而家先小一.......所以我再請多一星期假都無乜所謂.....但你要睇下你女點樣,你同我情況唔同...

將心比己,有個同學確診左,未好返就返學....我都唔鐘意啦.....雖然阿仔一個鐘頭得幾聲咳....免得過都免囉
原帖由 洛婷 於 09-9-21 00:03 發表

今日都冇燒 , 同埋鼻水收咗 ,

係有 d 咳 , 但痰多囉 (聽到 d 聲)

如果要等到冇哂咳咪要好耐 ???

咳.....我覺得係最難好返 !!!

男爵府

妳打電話去豬流感熱線問下, 個姑娘話當一般流感醫...姑娘仲話就算確診都未必要食特敏福, 佢會教妳點做..

水晶宮

原帖由 Sindy 於 09-9-21 01:03 發表
係啦...我都係諗住要等咳好返真係有排....但阿仔確診左,就算返學帶口罩,但你知d靚仔唔生性架啦....一陣仲有小小菌..野到同學我個心都唔安樂,因為個個對呢隻菌既反應未必一樣....但你女未知係咪,都過到自己既........ ...

我女冇確診 , 我諗只係一般流感掛 !!!

你講得岩既 ,
一陣攪到個仔好似生人勿近咁就唔係幾好啦 !!!

男爵府

Hi Sindy

唔該我想問吓特敏福是否和其他抗生素一樣要放入雪櫃?

C+ e生會唔會比咗特敏福我而唔講我知是特敏福呢?

男爵府

原帖由 keroroee 於 09-9-20 10:11 發表
妳打電話去豬流感熱線問下, 個姑娘話當一般流感醫...姑娘仲話就算確診都未必要食特敏福, 佢會教妳點做..

電話NO....??????????????
我仔仔都發燒第三日啦
37-39度
真係担心死人T_T

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 曉晴媽咪 於 09-9-21 22:17 發表
Hi Sindy

唔該我想問吓特敏福是否和其他抗生素一樣要放入雪櫃?

C+ e生會唔會比咗特敏福我而唔講我知是特敏福呢?

佢開藥時,應該會同你講有副作用..你再問一問....你有權要知架...因為唔係一般既副作用

都係放雪櫃

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 timing 於 09-9-21 22:33 發表

電話NO....??????????????
我仔仔都發燒第三日啦
37-39度
真係担心死人T_T

http://www.chp.gov.hk/view_content.asp?lang=tc&info_id=16615

呢度有電話

男爵府

衞 生 署 設 立 豬 流 感 查 詢 熱 線

2009-04-29 HKT 22:29

衞 生 署 衞 生 防 護 中 心 熱 線 明 早 9 時 起 24 小 時 運 作 , 到 過 受 豬 流 感 影 響 地 區 , 並 在 回 港 7 日 內 出 現 流 感 徵 狀 的 人 , 應 與 中 心 聯 絡 , 電 話 是 2125 1111 。

中 心 發 言 人 說 , 市 民 如 出 現 發 燒 、 咳 嗽 、 喉 痛 或 呼 吸 困 難 , 並 於 發 病 前 的 7 日 內 , 到 過 受 豬 流 感 影 響 地 區 , 應 盡 快 致 電 熱 線 。

衞 生 防 護 中 心 人 員 會 評 估 他 們 的 情 況 , 有 需 要 時 進 一 步 跟 進 。

珍珠宮

2024年龍年勳章

請問...我仔仔今日燒到第五日了,頭一兩天最高去到40.3度,現在吃藥退燒了,但藥力一過又去燒番38度,正常嗎?燒左好多日啦><
醫生無開抗生素,只是開了消炎藥,你們都係嗎?係咪吃抗生素好d呢??
我仔仔喉嚨紅腫發炎,咳,無鼻水..精神尚可..
請指教!!thz!

珍珠宮

2024年龍年勳章

???

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 小ice 於 09-10-13 17:47 發表
請問...我仔仔今日燒到第五日了,頭一兩天最高去到40.3度,現在吃藥退燒了,但藥力一過又去燒番38度,正常嗎?燒左好多日啦><
醫生無開抗生素,只是開了消炎藥,你們都係嗎?係咪吃抗生素好d呢??
我仔仔喉嚨紅腫發炎,咳,無鼻 ...

燒到第五日仲燒,要去睇多次醫生啦,你仔仔幾歲?不過唔係高燒,都唔駛擔心

珍珠宮

2024年龍年勳章

4歲幾...
而家咳多左,頭兩三天發高燒反而無乜咳tim!
請問你仔仔那時醫生有無開抗生素比你仔吃?或消炎藥?thx~
而家諗咁好唔好轉第二個醫生囉..佢睇同一位醫生已睇了兩次,藥還未食晒,食左藥就無燒囉..但過左就有少少..37.5~38度...
唔知好唔好叫醫生開抗生素??

原帖由 Sindy 於 09-10-14 16:32 發表

燒到第五日仲燒,要去睇多次醫生啦,你仔仔幾歲?不過唔係高燒,都唔駛擔心

首頁

尾頁

跳至