自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

珍珠宮

咁佢有無接觸過豬流感患者??

其實特敏福唔係仙丹, 只係可以將病情縮短一日 !!

珍珠宮

2024年龍年勳章

將病情縮短一日?
唔係好明..請指教

原帖由 sasa@uk 於 09-9-16 00:05 發表

男爵府

我囡3歲住咗院一個星期好返, 完全冇食過任何藥, 只係食退消水, 醫生都有同我哋講食咗特敏福只係會快一日好返!

原帖由 sasa@uk 於 09-9-16 00:05 發表

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 yvomak 於 09-9-16 00:25 發表
我囡3歲住咗院一個星期好返, 完全冇食過任何藥, 只係食退消水, 醫生都有同我哋講食咗特敏福只係會快一日好返!

你小朋友係咩病?H1N1?

珍珠宮

原帖由 小ice 於 09-9-16 00:12 發表
將病情縮短一日?
唔係好明..請指教

即係流感通常需要5日好番, 食左tamiflu 就4日好番囉

珍珠宮

2024年龍年勳章

咁其實h1n1洗唔洗食特敏福呢?只係快一天好番而已?

原帖由 sasa@uk 於 09-9-16 00:31 發表

即係流感通常需要5日好番, 食左tamiflu 就4日好番囉

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 小ice 於 09-9-16 00:37 發表
咁其實h1n1洗唔洗食特敏福呢?只係快一天好番而已?

同班有個confirm case la,咁係咪唔食都好得返呢?佢琴晚到而家都無燒啦喎

男爵府

好媽媽勳章

諗下佢高燒係咪大約2日?? (食藥低返又高返計)

另外有無咳?? 如無就係輕微, ok架啦.

呢只菌係主要針對肺, 一入肺就易花, 一花就好易大鑊.

sorry, 好似係度扮專家, 以上資料係由我姐個女提供, 佢係美國做實習外科醫生, 主打腦神經.

原帖由 Sindy 於 09-9-16 10:05 發表

同班有個confirm case la,咁係咪唔食都好得返呢?佢琴晚到而家都無燒啦喎

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原帖由 heihei媽 於 09-9-15 22:39 發表
我個女係等緊報告時就開始食, 因為我個女氣管好差, 有流感會影響到佢asthma 發作, 所以我地唔等報告就食左事, 今日確診係中左招.

heihei媽

真係中左招呀? 我仔尋晚都發燒

我陪佢看醫生, 問醫生, 如果係豬仔甘點, 同埋點分
醫生話就算係豬仔, 輕微的都無問題
最重要的是無拚發症, 都係當一般流感醫
至於點分, 就係如果食左退燒藥, 正常會係4個鐘之內, 度數會有輕微下降, 不完全退燒, 都不會高過未食退燒藥
如果持續一日, 食左退燒藥都不退燒, 甘先要check
但輕微豬感不緊要wor

甘你今日係吾係無返工呀

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我個女(得2歲)星期一發燒,睇私家醫生話7成係豬流感,叫我去流感診所,因為快8號風球,所以去左急症室,急症室醫生話要確診左先會比特敏福,如果唔係好易有抗藥性喎!

公爵府

sindy
如果食左藥, 退到燒, 不會高過未食之前
就ok
我自己就覺得, 甘重的藥, 非必要時不會食
政府醫生驚出錯, 比人鬧, 所以係不係都開特敏福
到時有乜差錯, 就會話, 我開左藥比你, 係你不食, 不係佢錯

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 IRON 於 09-9-16 10:16 發表
諗下佢高燒係咪大約2日?? (食藥低返又高返計)

另外有無咳?? 如無就係輕微, ok架啦.

呢只菌係主要針對肺, 一入肺就易花, 一花就好易大鑊.

sorry, 好似係度扮專家, 以上資料係由我姐個女提供, 佢係美國做實習外科醫 ...

燒左3日,有咳,但琴晚半夜到而家都無燒囉......

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 CrabPincers 於 09-9-16 10:24 發表
sindy
如果食左藥, 退到燒, 不會高過未食之前
就ok
我自己就覺得, 甘重的藥, 非必要時不會食
政府醫生驚出錯, 比人鬧, 所以係不係都開特敏福
到時有乜差錯, 就會話, 我開左藥比你, 係你不食, 不係佢錯 ...

佢退到燒架.............咁都係睇定d先,thanks

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 Sindy 於 09-9-16 10:27 發表

佢退到燒架.............咁都係睇定d先,thanks

係咪一定會發燒既呢?我細女都有running nose,但無發燒.....佢話隻腳痛.......唉...點好?

最驚阿女係野到人,但佢無發燒,又驚比人話我過份緊張

等待驗證會員

我個仔都中左流感, 燒到103度, 佢一個同班同學confirm左係豬流感, 阿仔成班同學陸陸續續發燒請病假, 咁阿仔星期一病發, 去私家醫生度睇, 佢都冇問係咪豬流感, 就咁開左普通嘅收鼻水葯,咳水, 退燒葯咁, 阿仔食左一日葯, 係咁瞓, 咁尋日己經好番好多, 所以我諗就算係豬流感也好, 普通流感也好, 只要唔太嚴重, 休息得夠, 都會自己好番, 唔洗食特敏福law

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 shalala1997 於 09-9-16 10:34 發表
我個仔都中左流感, 燒到103度, 佢一個同班同學confirm左係豬流感, 阿仔成班同學陸陸續續發燒請病假, 咁阿仔星期一病發, 去私家醫生度睇, 佢都冇問係咪豬流感, 就咁開左普通嘅收鼻水葯,咳水, 退燒葯咁, 阿仔食左一日 ...

thanksssssssssssss

大宅

好媽媽勳章

Sindy:
你仔同我個女都好似呀,佢星期日夜晚開始有d燒,到左星期一已經無返學,早上帶阿女去睇醫生,當時阿女只係喉嚨痛&發燒,無其他野,不過睇完醫生返屋企之後,仲有埋咳&痰tim,尋日再帶多次阿女去睇私家,醫生話如果阿女今日仲有燒既,就好大機會係h1n1,叫我如果阿女今日有燒既,就直接去流感診所做test喎....

公爵府

原帖由 Sindy 於 09-9-16 10:31 發表

係咪一定會發燒既呢?我細女都有running nose,但無發燒.....佢話隻腳痛.......唉...點好?

最驚阿女係野到人,但佢無發燒,又驚比人話我過份緊張

好似係一定會燒, 還要係高燒
有d 喉嚨痛+咳的徵狀
我自己早排都試過發燒(我由細到大都好小發燒), 我自己都驚中招, 醫生都係甘同我講, 其實豬感都係普通流感, 無拼發症就得, 最緊要多休息, 多飲水

今次我仔, 醫生都叫佢多休息, 我打算呢個week 都不比佢返學, 由佢訓下休息下

不好講驚惹到人, 係驚佢自己岩岩好返, 身體抵抗力差, 返到學校, 萬一真係有人有豬仔, 好易再中招加深病情

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都好擔心, 我個囡上星期五返學開完個流感party(生日會)開始發燒, 果晚燒到39.3嚇到我手到震晒, 塞左3次退燒藥先退到38.5, 第二朝睇醫生食左d藥都好d可以退到燒, 但呢幾日一到夜晚就燒番38.3左右.
已經睇左兩次醫生, 但醫生講到豬流感而家好普遍係風土病, 病情唔重最好用自己低抗力打, 都唔建議我地去流感診所, 今朝又燒番38.2, 已經斷斷續續燒左6日, 有冇人教下我我應該點做好?

大宅

好媽媽勳章

塵大聞
你女幾大呀????

首頁
12345...12

尾頁

跳至