自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原帖由 塵大聞 於 09-9-16 11:43 發表
好多謝你地回覆, 你地越講我越驚, 我應該帶佢去急政室/流感診所/私家醫院?

ROSE疹會唔會出兩次? 佢之前已經出左一次, 呢幾日我都有留意佢係唔係出疹, 但又冇

我囡發燒呢幾日都精神, 係比平時扭計 ...

不會出兩次
所以我覺得, 你穩陣d, 都係帶佢看多一次醫生好啦
但政府/私家/流感疹所, 我都不識諗啦

侯爵府

畀面勳章

不如去睇小兒專科e生啦....

原帖由 塵大聞 於 09-9-16 11:43 發表
好多謝你地回覆, 你地越講我越驚, 我應該帶佢去急政室/流感診所/私家醫院?

ROSE疹會唔會出兩次? 佢之前已經出左一次, 呢幾日我都有留意佢係唔係出疹, 但又冇

我囡發燒呢幾日都精神, 係比平時扭計 ...

水晶宮

唔係喎..玫瑰疹有機會出多過一次架..
先睇兒科專科啦~

原帖由 CrabPincers 於 09-9-16 11:44 發表

不會出兩次
所以我覺得, 你穩陣d, 都係帶佢看多一次醫生好啦
但政府/私家/流感疹所, 我都不識諗啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都係過來人, 講下我經歷你地知...

我仔做過豬仔, 已經好返, 無食特敏福, 因為醫生話如果好緊可以唔駛食, 情況無好過仲差左先會建議食, 無話係唔係都開~

h1n1測試幾個鐘就有結果, 唔駛等3日, 有事先call, 無事唔會call, 所以收唔到call係好事~

我仔total燒左5日~

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 newcook 於 09-9-16 12:18 發表
我都係過來人, 講下我經歷你地知...

我仔做過豬仔, 已經好返, 無食特敏福, 因為醫生話如果好緊可以唔駛食, 情況無好過仲差左先會建議食, 無話係唔係都開~

h1n1測試幾個鐘就有結果, 唔駛等3日, 有事先call, 無事唔 ...

我想問下你仔係邊度做H1N1測試?

公爵府

原帖由 emilylam 於 09-9-16 11:55 發表
唔係喎..玫瑰疹有機會出多過一次架..
先睇兒科專科啦~

玫瑰疹是由一種病毒引起的。是屬於疱疹病毒的其中一種。一般發生在六至二十四個月大的孩子身上,到了四歲以後,幾乎人人都曾經感染過。最典型的病徵是持續高燒(高過103/39.5度),而且維持三到五、六天。有些沒有其他徵狀,有些有輕微上呼吸道或是腸胃的徵狀,有大約一成人會出現發燒抽筋。通常到了第四、五天,就開始退燒並同時出疹。這些粉紅色的疹遍布全身但並不痕癢,大約兩、三天後就自行消退。孩子也就病好了,並且產生了對這種病毒的抗體而因此終生免疫。

所以當有了診斷之後,就要和媽媽說,大概到第三、四天會退燒且出疹,當然可以讓孩子服用適量的退燒藥以減輕不適,還可以在孩子發燒的時候幫他們洗個熱水澡,促進血液流通而達到散熱的效果。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 塵大聞 於 09-9-16 12:32 發表

我想問下你仔係邊度做H1N1測試?

醫院, 我同佢睇急症~

公爵府

原帖由 newcook 於 09-9-16 12:34 發表

醫院, 我同佢睇急症~

唔好意思, 請問政府還是私家?

公爵府

原帖由 CrabPincers 於 09-9-16 12:33 發表

玫瑰疹是由一種病毒引起的。是屬於疱疹病毒的其中一種。一般發生在六至二十四個月大的孩子身上,到了四歲以後,幾乎人人都曾經感染過。最典型的病徵是持續高燒(高過103/39.5度),而且維持三到五、六天。有些沒有其他徵狀 ...

http://mydrdr.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=1796992

不知岩不岩啦, 但最好都係搵兒科看下

珍珠宮

原帖由 塵大聞 於 09-9-16 12:37 發表

唔好意思, 請問政府還是私家?

政府, 唔駛唔好意思~ :)

公爵府

原帖由 CrabPincers 於 09-9-16 12:33 發表

並且產生了對這種病毒的抗體而因此終生免疫。

咁即係ROSE疹只係會出一次~

公爵府

原帖由 newcook 於 09-9-16 12:42 發表

政府, 唔駛唔好意思~ :)

唔該晒, 等我而家都有一個方向, TKS~

大宅

我個囡同兩個表姊妹上星期日聚會過, 今星期一齊開始發燒咳嗽, 看咗私家醫生食緊藥, 一陳會同囡囡去流感中心測試吓是否中咗"豬仔), 我覺得今次高燒的, 食咗藥都退唔哂燒, 同平時有的唔同 ! 看來好多小朋友都病了呢 !

男爵府

唔好食住, 其實特敏福好傷架!

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章

星期日帶阿仔去流感診所, 都無得驗, 醫生只是聽我們說病情如何, 便說阿仔是豬流感, 給了特敏福, 不過他當日之後也沒有再燒, 最後我都沒有給他吃, 為什麼你們可以驗? 我問醫生, 他說現在不驗的了!

公爵府

原帖由 塵大聞 於 09-9-16 12:49 發表

咁即係ROSE疹只係會出一次~

雖然網上的資料正不正確, 但我記得以前兒科醫生甘講過

點都好, 燒左6日真是有點不尋常, 看多次兒科又好, 去政府流感疹所都好, 自己心安

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 EmilyBB 於 09-9-16 13:18 發表
星期日帶阿仔去流感診所, 都無得驗, 醫生只是聽我們說病情如何, 便說阿仔是豬流感, 給了特敏福, 不過他當日之後也沒有再燒, 最後我都沒有給他吃, 為什麼你們可以驗? 我問醫生, 他說現在不驗的了!
...

我問佢似唔似豬仔,佢都話要驗左先知,同普通流感好似喎.........佢見阿仔燒左咁多日,就叫佢驗......同場都有好多人驗.......又係人都派特敏福

男爵府

yes

原帖由 Sindy 於 09-9-16 00:29 發表

你小朋友係咩病?H1N1?

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 yvomak 於 09-9-16 15:15 發表
yes

thankssssssssssss

珍珠宮

好媽媽勳章

頭先問過個護士朋友,琴日係流感診所撞到佢,佢話特敏福只係減輕病情,所以如果病情輕及無惡化既話,係可以觀察住唔食特敏福的.....

我仔而家都無乜野,所以我唔打算食囉.......thanks 各位...而家安心好多啦我

首頁
34567...12

尾頁

跳至