自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

...........................唔知點好呀...

唔好移我住呀....版主唔該

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 muicc 於 09-9-15 22:01 發表
特敏福...唔係only for 確診者架,只要E生覺得有需要就會開架啦....

至於食唔食,要自己決定。

但如果決定食,一定要食完個course呀!

係呀...但係副作用好似好辛苦咁...我仔得六歲,其實唔多想食.....今日見到流感診所......係人入去流感都開特敏福.....唉.....唔知點好..

thanks 咁多位

仲有無人分享下,thanks

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 EVA222 於 09-9-15 22:01 發表
最好確診至食,咁早落重葯,到有事時未必有效.
我細時就係食得勁重傷風感冒葯同打針,e+傷風睇醫生,講明要重葯,而且睇幾次都未必有效.

星期五先有化驗結果....唉

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 ShinTeresa 於 09-9-15 22:08 發表
我朋友話細老食特敏蝠唔好架 由其對個腦 e生冇比就唔好啦 

比左呀,係人都比基本上.....唔知係咪佢地收埋多得濟,所以要搵去路,唔係比人鬧佢地keep住d貨....

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 muicc 於 09-9-15 22:11 發表
我侄仔8歲,第一次食完有幻聽,又話眼看的影像被放大了,很 ...不過之後再食又好似無乜野....

thanks..真係幾驚喎..............

佢而家都精神.....我都係睇定d,聽日睇下先比佢食..

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 muicc 於 09-9-15 22:19 發表
有無相熟家庭e生?明天問清楚再決定比較穩陣!

未去流感診所前都去左私家度睇.......佢話今日仲唔退燒,就要去流感診所..........可能都未必問到野喎......

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 Honey 於 09-9-15 22:33 發表
當然確疹先食啦! 我仔4歲, 8月中咗, 食完特敏福完全冇副作用, 有2個朋友啲女, 一個3歲, 一個6歲, 上年普通流感食完都冇事, 政府醫生比特敏福我仔食時, 話佢冇見過香港小朋友有副作用, 啲CASE都係日本同英國有。 ...

三 日後先有結果,醫生話要食就要今日食,咁我諗下聽日都應該ok......到星期五先食,佢話效力無咁好...唉........muicc佢姪仔食完有副作用呀

都唔知點好..

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 muicc 於 09-9-15 22:34 發表
不如睇下佢有無退燒先決定la....
或者明早退左燒呢!

係啦,我諗住聽日仲有燒就食,無燒就唔食

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 IRON 於 09-9-15 22:47 發表
我姐個女講.......特係發病48小時內開始食先有效, 小朋友越細食越唔好, 嘔, 幻聽等已有前例, 而家美國研究緊點對個腦唔好, 佢地用緊BB老鼠同大老鼠做實驗, 發覺BB老鼠有D野留左係腦度, 現仲係研究中. ...

咁我仔過左48架囉喎..........星期日開始發燒佢

thankssssss

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 muicc 於 09-9-15 22:54 發表
如"發病48小時內開始食先有效",咁Sindy仔仔個case咪要儘快決定lor?但係未出報告wor???

係囉,所以醫生話要今日食啦....佢星期日下午發燒.....而家食都係遲幾個鐘....唉...真難決定呀.............

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 IRON 於 09-9-15 23:01 發表
可以用退燒藥退到燒既就唔好食啦, 除非係有特殊病, 其實都係流感一種, 睇住佢係玩得, 精神既就OK.

咁都仲係退到燒既..............唉,算啦,睇埋聽日先

thanks

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 薳然媽媽 於 09-9-15 23:29 發表
點解要3日先有結果呀?
上次阿囡發燒, 我地帶佢去九龍法國醫院, 醫生話有快速測試, 幾個鐘頭就知結果, 費用都係HK$4百幾.
我情願快快趣知道係定唔係, 要我等幾日, 我會傻架.
希望您囝囝唔係中招啦, 聽日退哂燒.

...

私家都有架?我仔有保險架.........咁無謂同佢慳......聽日再去醫院check下先

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 cy101 於 09-9-15 23:15 發表
好似要食5日, 今日係診所聽到(八掛)有小朋友食咗, 有嘔情況, 查實係未証實係咪中招, 但高燒不退, 醫院開俾小朋友食!!

佢係燒下退下咁...又唔係唔退既..........

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 冰涼鎮痛貼 於 09-9-15 23:31 發表
我家姐個仔(7歲)早2日確診h1n1, 食左3日特敏褔...頭先8點几情緒極度失控.....婆婆話佢少少野發脾氣, 大叫大喊, 又話要死...仲走左入kitchen拿左把刀仔向住自己條頸話要死....婆婆公公家姐都搞唔掂...最後報左警送左 ...

真係想知啱唔岩小朋友食...唉

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 yvomak 於 09-9-16 00:25 發表
我囡3歲住咗院一個星期好返, 完全冇食過任何藥, 只係食退消水, 醫生都有同我哋講食咗特敏福只係會快一日好返!

你小朋友係咩病?H1N1?

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 小ice 於 09-9-16 00:37 發表
咁其實h1n1洗唔洗食特敏福呢?只係快一天好番而已?

同班有個confirm case la,咁係咪唔食都好得返呢?佢琴晚到而家都無燒啦喎

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 IRON 於 09-9-16 10:16 發表
諗下佢高燒係咪大約2日?? (食藥低返又高返計)

另外有無咳?? 如無就係輕微, ok架啦.

呢只菌係主要針對肺, 一入肺就易花, 一花就好易大鑊.

sorry, 好似係度扮專家, 以上資料係由我姐個女提供, 佢係美國做實習外科醫 ...

燒左3日,有咳,但琴晚半夜到而家都無燒囉......

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 CrabPincers 於 09-9-16 10:24 發表
sindy
如果食左藥, 退到燒, 不會高過未食之前
就ok
我自己就覺得, 甘重的藥, 非必要時不會食
政府醫生驚出錯, 比人鬧, 所以係不係都開特敏福
到時有乜差錯, 就會話, 我開左藥比你, 係你不食, 不係佢錯 ...

佢退到燒架.............咁都係睇定d先,thanks

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 Sindy 於 09-9-16 10:27 發表

佢退到燒架.............咁都係睇定d先,thanks

係咪一定會發燒既呢?我細女都有running nose,但無發燒.....佢話隻腳痛.......唉...點好?

最驚阿女係野到人,但佢無發燒,又驚比人話我過份緊張

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 shalala1997 於 09-9-16 10:34 發表
我個仔都中左流感, 燒到103度, 佢一個同班同學confirm左係豬流感, 阿仔成班同學陸陸續續發燒請病假, 咁阿仔星期一病發, 去私家醫生度睇, 佢都冇問係咪豬流感, 就咁開左普通嘅收鼻水葯,咳水, 退燒葯咁, 阿仔食左一日 ...

thanksssssssssssss

首頁

尾頁

跳至