跳至

首頁

尾頁

洋房

阿仔(6個月)昨日和今早都有小小燒,不想去太遠看醫生,有沒有媽咪看過? 好唔好? 可否快點覆我!!

謝謝你們

大宅

佢都幾有效, 用藥重, 鍾意開抗生素。

原帖由 regina_chan 於 09-9-16 09:36 發表
阿仔(6個月)昨日和今早都有小小燒,不想去太遠看醫生,有沒有媽咪看過? 好唔好? 可否快點覆我!!

謝謝你們

珍珠宮

我覺得陳小敏唔夠細心,我囝囝幾個月大時去睇佢, 佢用聽筒好快就聽完心口就話少少感冒,佢話食3日止咳收鼻藥水就得GA喇,食完唔得, 病情無好轉,再返去睇佢又係好快手就聽完心口話再食返上次果D藥會好GA喇, 佢話開頭D藥未有咁快見效, (但佢自己明明話食3日就好),食晒D藥又係無好轉, 唯有換醫生. 後來轉睇孔醫生,佢好細心咁用聽筒聽咗耳、鼻、喉、心口同背脊好耐. 最攪笑佢居然比佢個聽筒我地聽下BB嘅氣管有幾多痰同氣管收窄咗嘅聲, 原來証實係氣管發炎. 由於之前陳醫生無即時對正下藥, 所以攪到拖延咗個病情, 差D變肺炎要入醫院, 最後都多得孔醫生先好返咋. 到E+一直都KEEP住佢做囝囝嘅家庭醫生無轉過.
就算係名醫都唔一定會夾你個小朋友GA, 有時真係要碰下運氣.

Love and Kindness are never wasted.

子爵府

原帖由 babycam 於 09-9-17 13:53 發表
我覺得陳小敏唔夠細心,我囝囝幾個月大時去睇佢, 佢用聽筒好快就聽完心口就話少少感冒,佢話食3日止咳收鼻藥水就得GA喇,食完唔得, 病情無好轉,再返去睇佢又係好快手就聽完心口話再食返上次果D藥會好GA喇, 佢話開頭D藥 ...

可以說孔醫生全名嗎? 診所在那裡? 亞仔咳左好耐, 睇左好多個醫生都唔得 中醫都睇埋

公爵府

畀面勳章

回覆 2# babycam 的文章

感覺佢一般咋

珍珠宮

http://businessdirectory.esdlife.com/baby/CH-TC/BabyShowCompInfo.php?catID=63&id=23909

原帖由 surewin 於 09-9-17 15:27 發表

可以說孔醫生全名嗎? 診所在那裡? 亞仔咳左好耐, 睇左好多個醫生都唔得 中醫都睇埋

Love and Kindness are never wasted.

珍珠宮

都係果句啦, 就算係名醫都唔一定夾得到你.

原帖由 christina 於 09-9-17 23:08 發表
感覺佢一般咋

男爵府

原帖由 babycam 於 09-9-17 13:53 發表
我覺得陳小敏唔夠細心,我囝囝幾個月大時去睇佢, 佢用聽筒好快就聽完心口就話少少感冒,佢話食3日止咳收鼻藥水就得GA喇,食完唔得, 病情無好轉,再返去睇佢又係好快手就聽完心口話再食返上次果D藥會好GA喇, 佢話開頭D藥 ...
两位我個女都有睇....覺得DR.孔比較好...女女好夾佢加上又細心...DR.陳就一般啦....我全家好早己把Dr.孔做全科家庭e生啦....仲之一有呢妥就揾佢搞惦..又唔dom証.

複式洋房

陳小敏睇證馬呼,小朋友唔知,我睇0個時佢開類固醇 (steroid) 俾我,當時佢冇講明,係我朋友係護士,睇倒係類固醇咋。

子爵府

原帖由 lauksuk 於 09-9-21 04:51 發表
陳小敏睇證馬呼,小朋友唔知,我睇0個時佢開類固醇 (steroid) 俾我,當時佢冇講明,係我朋友係護士,睇倒係類固醇咋。

我都帶亞仔睇過一次, 食藥食到"溫溫鄧鄧", 最慘係食完之後仲差左, d藥又散...

洋房

原帖由 windy23yip 於 09-9-19 09:51 發表
两位我個女都有睇....覺得DR.孔比較好...女女好夾佢加上又細心...DR.陳就一般啦....我全家好早己把Dr.孔做全科家庭e生啦....仲之一有呢妥就揾佢搞惦..又唔dom証. ...

在那裡? 唉...我最後睇咗尹錦明..唔得..前天開始又傷風又咳...睇咗趙長成...食咗兩日藥..好似未見好..好擔心....

男爵府

原帖由 regina_chan 於 09-9-23 11:29 發表

在那裡? 唉...我最後睇咗尹錦明..唔得..前天開始又傷風又咳...睇咗趙長成...食咗兩日藥..好似未見好..好擔心....
係荃灣海霸街79號地下....係雅麗珊社區中心後面近大河道ロ.....24991238.

洋房

我個仔今年2歲都有睇過陳小敏 / 趙振強 / 孔沃棠
Comment 如下 :
陳小敏 - 唔會好細心, 除非你要求佢睇埋耳仔同口鼻,否則都係聽完肺及睇喉嚨便算, 用藥重+好散, 食完藥亞仔會成身汗及手腳凍

趙振強 - 細心, 但用藥好輕, 要睇好幾次先會好, 最重要係貴 ($340/次)

孔沃棠 - 細心, 但上次亞仔俾佢判錯症,要出旺角睇專科先攪返店.....事源亞仔發燒+生左好多痱子, 於事去睇孔醫生, 醫生話佢過濾性病毒感染+喉嚨發炎,開左D抗生素+退燒藥,但食晒都仲未好返,仲有發燒, 咁緊係睇多次, 但都係食返次前D藥, 跟住病情嚴重左, 燒無退+個口生唇嗆+鵝口倉係條利度, 亞仔好辛苦, 於是即刻出旺角睇兒科專科(高醫生), 俾醫生鬧左15分鐘話點解咁遲先去睇,攪到亞仔咁辛苦, 我又俾埋孔醫生的藥佢睇, 一句"判錯症", 攪到我好內疚,食左高醫生3日藥好返好多, 差不多一星期好返晒.

總括來講, 睇醫生真係要夾囉 .....

子爵府

原帖由 carolmummum 於 09-9-23 14:08 發表
陳小敏 - 唔會好細心, 除非你要求佢睇埋耳仔同口鼻,否則都係聽完肺及睇喉嚨便算, 用藥重+好散, 食完藥亞仔會成身汗及手腳凍

趙振強 - 細心, 但用藥 ...

咁其實你個仔係乜野病???

洋房

"過濾性病毒感染+鵝口倉+泡疹二型",醫生話好多小朋友都會有尼D病, 尤其學爬開始, 起因都係摸到D唔乾淨既野繼而帶左D病毒入口腔產生的,但我平時都好注重BB既個人衛生,都唔知的病毒那裡來的 ......自問已經有潔癖, 但自此病後, 叫姐姐成間屋每星期大抺一次, 家居衛生再度提升.....

男爵府

原帖由 carolmummum 於 09-9-24 14:03 發表
"過濾性病毒感染+鵝口倉+泡疹二型",醫生話好多小朋友都會有尼D病, 尤其學爬開始, 起因都係摸到D唔乾淨既野繼而帶左D病毒入口腔產生的,但我平時都好注重BB既個人衛生,都唔知的病毒那裡來的 ......自問已經有潔癖, 但 ...
但我個囡囡都試過過濾牲病毒感染+鵝口倉+痱芝係喉嚨到仲有高燒..係港安睇咗1次唔得又係Dr.陳睇...又發現唔到只係話喉嚨發炎起引高燒....最後一早起身去孔e生到睇即刻睇到係事...之後藥到病徐...1次搞掂哂....maybe 真係要夾e生呀!

別墅

N年前佢就有醫得, 依家DUM 証.

複式洋房

我個女都夾到佢咁啦

大宅

原帖由 carolmummum 於 09-9-23 14:08 發表

趙振強 - 細心, 但用藥 ...

我亞仔之前咳都睇過孔醫生兩次, 加埋食咗八日抗生素都好唔到...其實佢真係好細心好好, 不過都係唔夾亞仔! 所以醫生真係要夾至得!

首頁

尾頁

跳至