婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

洋房

我說不好

大宅

好憎叔叔~

男爵府

畀面勳章

同叔仔無乜關係可言, 因為佢係怪人, 除左結婚初期有d咩野要整叫過我做阿嫂幾次, 咁耐以黎佢當我同我老公好似殺左佢成條村o既仇人咁, 一句說話都無, 無eye contact, 我返99度食飯好似外人去佢屋企搭食咁, 覺得99屋企好無親切感。雖然佢未結婚, 但唔知點解佢會搵到個咁包容o既女友, 同佢女友最多一年見一兩次面, 但個女仔好識做, 每次都同我好好傾, 不過第時有幸做左兩嬸母就唔知喇!

洋房

都好憎兩公婆..其中一個讀大學既唔識衞生,唔識尊重同好自私, 有好多問題

大宅

同叔仔幾好,但佢個大陸老婆就.......

男爵府

畀面勳章

原帖由 7Eleven 於 09-9-17 23:12 發表
都好憎兩公婆..其中一個讀大學既唔識衞生,唔識尊重同好自私, 有好多問題

我叔仔夠係大學生, 又好彩俾佢考到份好pay o既正苦工, 讀書多搵錢多又點吖!!性格有缺憾真係無人幫到佢...呢d野有時係屋企人做成o既, 不過我唔會直接同我99咁講, 佢有苦自己知啦!

我將來會好好教好我o既小朋友, 希望佢性格唔會好似唔似, 似佢阿叔就慘囉!

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

好憎叔仔:;pppp:

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

原帖由 RainMa 於 09-9-18 01:36 發表
同叔仔幾好,但佢個大陸老婆就.......

我叔仔又係娶個大陸女仔, 呢pair簡直係極品, 全由6299一手"縱"成, 叔仔又"縱"佢老婆, 佢老婆又"縱"個仔...

我會表面對佢哋好, 令個個信以為我真係好好人(我都要生存...). 不過問心我又唔會害佢哋, 只係心入面極討厭佢哋但表面又要扮冇嘢, 仲要幫佢哋做牛做馬(6299下令).

伯爵府

大廚勳章 醒目開學勳章

要好有演技至得
Sorry,我心直口快+唔忍得
原帖由 方麗娟 於 09-9-18 09:48 發表

我叔仔又係娶個大陸女仔, 呢pair簡直係極品, 全由6299一手"縱"成, 叔仔又"縱"佢老婆, 佢老婆又"縱"個仔...

我會表面對佢哋好, 令個個信以為我真係好好人(我都要生存...). 不過問心我又唔會害佢哋, 只係心 ...

珍珠宮

原帖由 jui 於 09-9-18 10:58 發表
要好有演技至得
Sorry,我心直口快+唔忍得

過獎過獎...問鼎奧斯卡就未夠班, 不過都應該入到圍

對住衰人就扮好, 對住好人就真心對佢好, 自動轉台

洋房

我叔仔有你叔仔一樣咁, 但佢老婆唔係大陸女人, 佢地以前係成日返教會認識.
我都係扮對佢地無乜野 ..以前佢地未結婚時, 我第一次見佢女友外表醜, 以為佢內心好, 點知佢有一日發我脾氣, 我覺得外表醜女人內心唔一定係好, 同埋信基教唔代表好人..
ps: 我唔係話信基教的人, 我話佢個人有問題
原帖由 方麗娟 於 09-9-18 09:48 發表

我會表面對佢哋好, 令個個信以為我真係好好人(我都要生存...). 不過問心我又唔會害佢哋, 只係心 ...

男爵府

畀面勳章

原帖由 方麗娟 於 09-9-18 12:41 發表

過獎過獎...問鼎奧斯卡就未夠班, 不過都應該入到圍

對住衰人就扮好, 對住好人就真心對佢好, 自動轉台

我都想讚你 , 都要你EQ高先做到咁, 我自問暫時仲係學習階段, 未做到...希望有一日做到你咁就好^^, 因為將來唔係淨係對叔仔嬸母, 我仲有細佬同弟婦, 相處方式都大同少異

男爵府

畀面勳章

原帖由 7Eleven 於 09-9-18 13:03 發表
我叔仔有你叔仔一樣咁, 但佢老婆唔係大陸女人, 佢地以前係成日返教會認識.
我都係扮對佢地無乜野 ..以前佢地未結婚時, 我第一次見佢女友外表醜, 以為佢內心好, 點知佢有一日發我脾氣, 我覺得外表醜女人內心唔一定係 ...

相由心生, 不可不信...

信咩教都有好有唔好人, 不過我最唔鐘意d人拎個教出黎講埋d滿口人義道德, 但轉個面又係另一個人。

珍珠宮

原帖由 CBabeY 於 09-9-18 13:28 發表

我都想讚你 , 都要你EQ高先做到咁, 我自問暫時仲係學習階段, 未做到...希望有一日做到你咁就好^^, 因為將來唔係淨係對叔仔嬸母, 我仲有細佬同弟婦, 相處方式都大同少異 ...

我以前EQ好低, 好易發脾氣, 自從生咗BB後呢兩年變咗零脾氣(唔想嚇親阿仔)...好聽D叫做「EQ高」, 唔好聽就係「好假」...不過未至於係雙面人, 雙面人仲假, 响你面前想你好, 背後想你衰想你死...我都想積福比自己&小朋友, 所以即使唔係真心想人哋好, 都唔會想人哋衰...唯有安慰自己好心有好報, 希望將來生活更加好.

討厭叔仔嬸嬸, 最主要係佢哋癈柴得嚟成日煩到我, 真係好討厭! 6299縱佢哋縱到癈柴咁款, 爭在未餵到埋咀邊咋...佢哋識生唔識教, 尿片奶粉由99無限量無應, 叔仔每月比$5,000大陸老婆(駛唔駛咁多?), 62又每月幫叔仔儲$4,000, 年尾連埋雙糧一次過比返叔仔, 和味過和味龍.

最憎佢哋成日恃住自己唔响香港住, 就對香港D嘢唔熟悉(叔仔係土生土長香港人, 近幾年長駐大陸廠), 要為個仔報名讀PN, 唔理, 乜都指意阿哥搞(搵學校資料), 我老公都要做嘢, 咪即係將個波踢比我! 呢D嘢上網睇到晒啦, 大陸冇得上網咩? 上咸網/打機就識?

搵咗十幾間PN比佢, 比晒LINK佢, 都唔上網睇! C6叫佢落開嚟香港就去行下D學校, 又唔去! 報名表又唔DOWNLOAD, 結果6299同佢去咗幾間度睇+攞表, 叔仔唔填叫老婆填, 佢老婆填到天一半地一半, 62就比晒我同佢執首尾, 回郵信箱又唔寫定又係要我整埋...

而家又陀第二個B喇...知道後我有D唔開心, 因為我一早就想快D生第二個, C6覺得負責好重又要教小朋友, 勞心勞力, 所以唔敢諗住...但見到佢哋乜都唔駛諗, 有6299養埋(第日响HK讀書咪又係6299湊, 62比埋學費), 鍾意生就生...我真係好想快D有, 年紀都唔細喇...歲月唔等人...

SORRY好長氣, 一講起就火都嚟...

洋房

原帖由 CBabeY 於 09-9-18 13:31 發表

相由心生, 不可不信...

信咩教都有好有唔好人, 不過我最唔鐘意d人拎個教出黎講埋d滿口人義道德, 但轉個面又係另一個人。

佢地鐘意做渣fit人話事, 俾佢地成日話改時間, 因為時間問題係返教會..佢地返教會關我x事, 佢地自己可以唔同我地去, (我唔想佢地到呀) 做乜要等佢地才一齊去.我老公個大哥唔敢反對佢地意見, 因為佢地有信教..佢老婆以為自己係世界女.要所有人知道佢信教, 所以要好多人對佢好..我想嘔..仲有我都唔鐘意我老公大哥, 因為我老公大哥曾經幫佢同我講數..

洋房

原帖由 方麗娟 於 09-9-18 13:47 發表

我以前EQ好低, 好易發脾氣, 自從生咗BB後呢兩年變咗零脾氣(唔想嚇親阿仔)...好聽D叫做「EQ高」, 唔好聽就係「好假」...不過未至於係雙面人, 雙面人仲假, 响你面前想你好, 背後想你衰想你死...我都想積福比自己& ...

你叔仔嬸嬸識生唔識教, 叫佢地唔好生啦...佢地有我叔仔既情況, 佢地無金錢問題, 只係唔識湊bb同叫人幫佢買bb衫, 佢老婆係全日做主婦 乜都唔駛做? 叔仔有叫我老公幫佢搵bb衫有乜野買..佢地咁懶惰呀.

珍珠宮

原帖由 7Eleven 於 09-9-18 14:01 發表
你叔仔嬸嬸識生唔識教, 叫佢地唔好生啦

點會唔生...俗d講我懷疑叔仔識唔識用"dom dom", 以前年輕時就話少不更事搞大前妻個肚(99同姑9們堅決反對個女仔生出嚟, 猛咁叫佢落仔, 話驚個女仔心懷不軌想呃錢+分身家; 62就恨抱孫, 希望佢生男).

離咗婚再拍拖, 又搞到第二個女朋友有咗, 叔仔叫佢落~

分手後識咗而家個老婆, 一結完婚即刻有bb但小產咗(6299勁傷心), 同一時期我終於有bb, 62唔高興, 99仲想我冇咗...我覺得佢哋唔想我爬頭生bb先...但c6係長子, 點解唔得? 好偏心.

成件事我覺得有報應, 所以我常常叮囑自己, 幾唔鍾意/唔開心都好, 千祈唔好做壞事害人, 亦唔好成日連累人, 有乜嘢自己拆掂佢.

至於「識生唔識教」...應更正為「識生, 根本冇教」. 叔仔話懷疑個仔(就嚟17個月)過度活躍(當然唔希望係), 我覺得係佢老婆(全職湊)冇應有discipline, 例如食嘢要坐好, 佢哋而家要追住嚟餵個仔...仲有好多行為+脾氣問題, 都係縱成咁.

講到尾呢D都係人哋往事/家事, 也許佢曾經痛過傷心過...不過我真係好想講, 無論過去係點, 人應該從挫折中成長, 唔好再成日恃住有6299撐腰就唔識長大至得...仲要成日煩到我, 最憎呢樣嘢.

C6成家人, 我好似欠佢哋咁...以前大姑9要我幫佢個女免費補習; 有時又要受二姑9氣

男爵府

畀面勳章

原帖由 方麗娟 於 09-9-18 13:47 發表

我以前EQ好低, 好易發脾氣, 自從生咗BB後呢兩年變咗零脾氣(唔想嚇親阿仔)...好聽D叫做「EQ高」, 唔好聽就係「好假」...不過未至於係雙面人, 雙面人仲假, 响你面前想你好, 背後想你衰想你死...我都想積福比自己& ...

睇完你分享, 其實覺得你係唔錯架喇, 比起好多人好叻, 起碼有反思, 個人有進步有轉變(我有反思, 但我仲未做到有d野去變), 好多人好可憐, 一世做人都原地踏步, esp你叔仔咁響似溫室小花, 你6299 o個d叫愛你=害你, 你講得對呀, 有因果循環, 你自己揸住自己中旨去經營屬於你同你老公o既家就夠喇, 其餘o個d人, 就算你嘔哂血咁同佢地講道理, 佢地都唔會識聽。

如果俾我, 我唔會甘心去做其他人o既阿四, 我諗我做唔到好似你咁有心雖然唔鐘意但都會幫你6299叔仔做野...

有幾多小朋友係緣份, 你唔好唔開心啦!!佢有第二名啫, 都唔等同佢會生個乖o既小朋友嘛!!

男爵府

畀面勳章

原帖由 7Eleven 於 09-9-18 13:54 發表

佢地鐘意做渣fit人話事, 俾佢地成日話改時間, 因為時間問題係返教會..佢地返教會關我x事, 佢地自己可以唔同我地去, (我唔想佢地到呀) 做乜要等佢地才一齊去.我老公個大哥唔敢反對佢地意見, 因為佢地有信教..佢老婆 ...

某程度上我覺得每個家庭排中間o既小朋友係蝕底d, 就好似你老公咁上有阿哥, 下有細佬咁, 好多時係唔受重視o既一個, 通常d大同細o個d感情會好dd, 我眼見我媽屋企差唔多成十兄弟姊妹, 我媽排中間, 永遠同上下都唔close, 佢地大同細就好friend...

珍珠宮

CBabeY,

多謝你咁有心機睇晒留言, 打完我都覺得自己好長氣, 但又不吐不快. 我以前就係樣樣都太執著, 做人點會開心? 人比人比死人, 人哋得寵又點, 唔=係好事.

雖然有時會覺得唔忿氣, 不過同我未嫁時生活相比, 而家已經好幸福.

人在做, 天在看, 希望自己可以「苦盡甘來」, 「甘」未必係大富大貴, 但求仔女聽話, 乖巧, 頭家整整齊齊, 生活不過不失.

你講得啱, 我以前都會同叔仔講道理, 佢真係一d都唔會聽得入耳, 仲覺得我同C6壞佢好事...佢前妻離婚時, 碌爆佢8萬幾咭數, 99填氹(唔洗還, 佢亦冇諗過要還!); 第二個女朋友分手時, 我幫佢執屋, 又比我發現欠咗8萬幾咭數...99知道都話「該煨囉, 真係欠咗佢」(唔知「佢」係指叔仔定佢女友). 呢D人真係講極都唔會聽, 淨係識得縱女人.

首頁

尾頁

跳至