論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

叫工人去銀行入數,點知佢入落自己的戶口,過幾天後先發現.

已經話到好清楚,要入我戶口,但佢都係入落自己戶口,

想炒佢,使唔使補錢,補機票.

侯爵府

畀面勳章

原帖由 dondon816 於 09-9-17 15:29 發表

報警得唔得呢?

男爵府

How much?

珍珠宮

唔傻得晒喎~~ 你工人好醒~~ 好明顯唔係唔小心, 可以報警, 告佢冇誠信不誠實偷$, 有晒bank slip & 証據, 分分鐘唔洗賠, 可以即走!!

子爵府

好媽媽勳章

報警啦.

大宅

幾千元,
而家都唔知點做

珍珠宮

原帖由 dondon816 於 09-9-17 15:54 發表
幾千元,
而家都唔知點做

攞反未?

大宅

原帖由 dondon816 於 09-9-17 15:54 發表
幾千元,
而家都唔知點做

既然佢認入錯咗又有証據點解唔叫佢轉番d錢比妳先?

子爵府

入數呢D野都係自己做番好.

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

比兩個choice 佢, 記住口講好啦, 唔好寫/錄低:

1. 比番D 錢你同埋自己resign, 一個月通知都唔使!

2. 可以唔認唔還錢, 不過會報警, 嚇下佢Bank 有record, 有證有據

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 貓姐 於 09-9-17 17:19 發表
報警有咩用, 太太係唔係白字黑字寫明叫佢入太太戶口先, 如果唔係, 工人都可以同police講, 太太係話比我, 叫我入落自己戶口傢. 到時你有你講, 工人有工人講
真係要上到庭, 真係睇下邊個好彩, 個官信邊個咋喎 ...

咁又唔係...好多鋪頭都搵個員工埋數入數, 唔通佢地又可以將成日營業額入哂自己bank a/c, 再同個官扮無知?

大宅

畀面勳章

首先你要搞清楚, 去銀行入數呢樣野吾係家庭傭工既工作範疇. 你吾應該叫工人幫你入數, 有乜風險你自己要承擔番, 佢吾係你秘書喎!

你想炒佢梗得, 但你吾可以引用呢件事而吾補錢炒工人, 更加吾好唸住吾駛補機票!

原帖由 dondon816 於 09-9-17 15:29 發表

珍珠宮

如你乜都唔做就炒, 乜都要補,
如佢係將錢入咗落自己户口, 你可以報警, 入得到罪就起碼唔駛補通知,
但如佢係將錢入落自己個袋, 冇証冇據, 都真係唔知点.....
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

珍珠宮

duplicated
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

男爵府

Why don't you write the account number at the back of the cheque and ask her to put in the drop in box only?

禁止訪問

男爵府

I see, then don't trust the maid with big amount of cash anymore.

複式洋房

叫工人入數係合情合理, 我唔認為係叫做工作以外的事, 你叫工人去你公司就唔得,
我都會call police,

原帖由 貓姐 於 09-9-18 10:02 發表
如果係cheque有名就唔可以入工人戶口喇, 宜家樓主係比cash個工人幫手入落自己戶口呀

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

$銀既野, 我不會過工人手
有朋友拿野比我, 要比返$ 我, 我都不會經工人手
$銀無記認

首頁

尾頁

跳至