母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

以下有小小分享"

我bb5個月大, 追奶追得辛苦, 木瓜, 魚湯, 牛奶, 多奶茶都唔係好work, 反而食多d 飯飲多小小水就會多d 奶, 但都唔夠bb飲, 食埋豬手豬腳, 搞到好易塞...都唔見得多幾多奶

前日老公買左個紅豆包我食, 早上食完, 下午唔知係唔係加埋杯熱豆漿, 未夠pump 奶鐘數我已經feel 到谷奶, 個胸硬既程度好似過哂時過哂幾個鐘都仲未去pump咁, 結果pump 到多成安

到今日我早上又去買個紅豆包食, 下午去lunch時飲埋紅豆泳, 到4點時又feel 到谷奶, 今次冇前日咁勁, 可能前日加埋豆漿, 但今日o個次都pump 多左成安幾兩安, 之後夜晚pump 多次都一樣多左奶

我會聽日都試多次, 睇下係唔係仲係咁...不過有d 怪既係, 點解個個都話可以多奶既野對我唔work, 反而紅豆會work!

複式洋房

嘩~~ 真係既?? 等我都試下先!!
紅豆+豆奶..............咁維他紅豆味豆奶你估得唔得呢??
加油呀~~

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

豆類都係會多奶架!

別墅

怪? 你唔怪, 因為我都係... 木瓜, 魚湯都係冇咩料到, 我諗係每個人體質唔同。豆漿, 對我黎講, 都只係幫到好小忙咋。
至於紅豆, 無錯架, 我睇過一個老中醫, 佢都係教我煲紅豆, 唔係講笑, 即刻追到奶架, 仲好勁吓添, 佢話紅豆係好幫到手, 所以... hehee... 我出街都會乘機飲吓紅豆冰。
佢教我煲湯飲, 我諗, 想方便的話, 紅豆沙都應該ok的。

大宅

畀面勳章

我周不時都食紅豆包, 但唔見特別多, 等我+埋豆奶谷谷佢先~ 多謝分享

別墅

好媽媽勳章

怪唔之得我食咗幾日紅豆冰雪條後,啲奶由好少變番正常啦...加上呢幾日夜晚食多咗一碗飯,啲奶勁多,好開心!

大宅

真係個個人體質唔同. 我都係食飯同埋飲紅豆冰會多D奶架.
魚湯唔會特別多, 不過飲湯同飲水一樣, 都會好D.
有次仲搞笑, 我見好多mami都post出來話黑豆好得, 咁果次去超市, 見倒支黑豆漿, 即刻買左返屋企啦, 同一日飲左2次, 真係多D喎...
第二日, 攞起支豆漿再睇下, 哈哈, 佢居然係, 大字寫住'黑豆漿", 但係材料係: 水, 黃豆, 黑芝麻!即係果支其實係黑芝麻豆漿!
咁我估黑芝麻都係健脾, 中醫話餵奶同脾臟有關... 所以都幫倒呱.

但係呢, 我覺得, 好少食物係食過就一路keep住多奶, 反而係要每日都多水, 多飯... 咁先至可以確保果日D奶量. 如果果日食唔夠, 奶量即跌啊! 真係想減肥都唔得!

大宅

我今日又係早上食個紅豆包, 但係奶量只係OK, 唔係少, 不過冇尋日咁谷, 唔知係唔係一個包唔夠勁, 因為尋日係早上食一個, lunch又食埋紅豆冰, 相比今日只係食1個包...所以個效果差d

另外我尋晚飲左通草奶, 奶冇咩多到, 不過pump時多左奶柱, 易pump左, 我估通草對我來講都只係通下d 奶管, 谷奶冇我份!

我呢個weekend去食紅豆沙先!

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我都係食紅豆冰有dd幫助 ! 我每次m 之後就少d.....而家越黎越少啦 ( 而家一日都唔夠一支奶 !) ! 我想餵到二歲 ! 仲有八個幾月 ! 唉 ! 有冇人試過多奶茶....work 唔 work ? 難唔難飲嫁 ? 會唔會似奶味 ( 本人飲唔到奶嫁 ) ! 可以响邊樹買到 ? 同大約幾錢 ?

男爵府

原帖由 porporchi 於 09-9-18 15:10 發表
我今日又係早上食個紅豆包, 但係奶量只係OK, 唔係少, 不過冇尋日咁谷, 唔知係唔係一個包唔夠勁, 因為尋日係早上食一個, lunch又食埋紅豆冰, 相比今日只係食1個包...所以個效果差d

另外我尋晚飲左通草奶, 奶冇咩多到 ...

請問通草奶點整架?

大宅

通草奶好易整, 就係手law 咁多既通草, 洗乾淨, 加入去奶度煲15mins左右

我唔係太想d 奶煲太耐, 所以我會先用小小水煲左d 通草先, 之後加奶warm佢5 分鐘就算喇, 我唔加糖既, 個味道其實同本身奶冇咩分別

我聽日會自己整紅豆沙+奶, 食兩次, 睇下好唔好d!

大宅

好媽媽勳章

原來紅豆甘勁咖~等我聽日即刻試下先,我而家細b就黎5個月啦,d奶少左好多,之前差唔多全人奶,但而家一日有三餐要食奶粉.日日飲湯都唔係好得

男爵府

原帖由 porporchi 於 09-9-18 23:41 發表
通草奶好易整, 就係手law 咁多既通草, 洗乾淨, 加入去奶度煲15mins左右

我唔係太想d 奶煲太耐, 所以我會先用小小水煲左d 通草先, 之後加奶warm佢5 分鐘就算喇, 我唔加糖既, 個味道其實同本身奶冇咩分別

我聽日會自 ...

thanks, 我試過用通草煲奶同豆漿, 但煲左一陣, d 奶同豆漿就會分解左, 變成"jar"同水分開.

大宅

我唔敢boil d 奶太耐呀, 我只係boil d 通草+水5-10分鐘, 之後加入奶乍

另外report我另一實驗, 就係前日, 星期6, 我whole day 食左幾次紅豆沙+奶, 真係work, 結果有2-3次pump多左奶

我去點點綠買左包紅豆, 食一半, 將佢浸水一晚之後boil, 加佢入個真空煲等幾個鐘, d 豆林哂喇, 入糖, 同埋加埋通草奶, 真係work

我就係咁, 1 日食哂呢d 紅豆 (要食d 豆呀) 結果呢1日都多奶左...不過係就係多奶左, 都係多2安幾乍...我今日去飲埋絲瓜湯, 睇下work 唔work, 再上來report.

子爵府

我都係食紅豆會多D奶架!!
所以成日比籍食紅豆冰!!

大宅

熱血金章 BK Milk勳章

食紅豆真係多返奶... 好開心呀!

大宅

我呢兩日食紅豆包又唔得了.好似要飲紅豆冰先得, 但係日日飲真係好肥!

原帖由 jenntang 於 09-9-24 15:30 發表
食紅豆真係多返奶... 好開心呀!

大宅

絲瓜湯都得??
原帖由 porporchi 於 09-9-21 11:37 發表
我唔敢boil d 奶太耐呀, 我只係boil d 通草+水5-10分鐘, 之後加入奶乍

另外report我另一實驗, 就係前日, 星期6, 我whole day 食左幾次紅豆沙+奶, 真係work, 結果有2-3次pump多左奶

我去點點綠買左包紅豆, 食一半, ...

大宅

好奇好奇呀....

我發覺紅豆包唔係好谷奶, 真係紅豆冰就work 好多呀!!!!

唔知係唔係有牛奶定花奶, 加埋有糖, 所以work d 呢?

另外絲瓜湯都係一般, 我知中藥既絲豆絡係通奶既, 我估同通草一樣, 不過都係通草work d

我呢一兩日就飲章魚花生, 睇下得唔得, 因為紅豆日日食我都驚肥死呀.

複式洋房

Yes, it works for me too!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊