論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題.

Thanks.

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

Stress test...最難最甘既工作, 如地板打腊, 燙衫, 煮一餐, 如果你有BB就叫佢沖奶, 佢做得好唔好讚, 做得衰盡丙!

除左睇表現之外, 更要睇反應, 特別係要做咁多野同埋仲要比你丙時個樣..

複式洋房

原帖由 fsforth 於 09-9-18 15:03 發表
Stress test...最難最甘既工作, 如地板打腊, 燙衫, 煮一餐, 如果你有BB就叫佢沖奶, 佢做得好唔好讚, 做得衰盡丙!

除左睇表現之外, 更要睇反應, 特別係要做咁多野同埋仲要比你丙時個樣.. ...

晒唔晒咁盡呀 !!!!! 人地試工咋, 叫佢做返你需要佢將來
要做咁野, 睇下佢OK唔OK,

禁止訪問

禁止訪問

大宅

畀面勳章

做你個工人都好慘喎!

原帖由 fsforth 於 09-9-18 15:03 發表

除左睇表現之外, 更要睇反應, 特別係要做咁多野同埋仲要比你丙時個樣.. ...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

係囉, 你所謂 stress test 真係唔係普通人可以頂得順

洋房

原帖由 晟媽 於 09-9-18 16:39 發表
做你個工人都好慘喎!
計我話,叫イ巨跳隻舞黎睇下,看看牠手月卻協調。再叫イ巨做舉左手、右手、踏左月卻、右月卻,向前行、向後行,睇睇聽唔聽指令。問下宜家几多点鐘、今日幾多号/星期幾、今天到底食左飯未,考考イ巨基本認知。唔好輕視呢d問題,イ巨地有好多都做錯、答錯架!答到的,起碼智商都有两歳以上,唔太差喇!

民房

回覆 1# 貓姐 的文章

睇下你要求d乜,例如我要求工人是煮飯好味和清潔,我就叫她們自己唸一餐午飯(三餸一湯)煮給我們吃.當她準備餸菜時,其實你都睇到她乾唔乾淨,有d嘢真係冇得扮,有d真的很呢Fair,煮完之後她們會自動自覺幫你抹廚房,到我們食完,她洗完碗就走得.當然有比人工給她們啦.之後入廚房便可看她們的真功夫了,有d抹了=冇抹,有d碗還有油....看看你的要求了.

複式洋房

原帖由 貓姐 於 09-9-18 16:27 發表
做咩都冇用, 因為試工一定用盡全力去做, 到真係上工就2個樣
最緊要收好d貴重野, 我朋友就係因為試工比工人偷左錢, 但又唔報得警, 因為試工係犯法

係.......試做咩都冇用.....
但起碼知道佢識唔識, 唔係得過話

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

佢地黎試工,應該係熟手架,你唔駛叫佢點做,佢地都識做,你留意佢地清潔,燙衫,擢衫,最好煮埋飯,試下佢地d手勢,有bb就要睇佢會唔會同bb玩,同溝通,識唔識沖奶,最好試下佢識唔識冲涼,當然要睇住佢同bb冲涼,手勢正唔正確,唔正確你就有心裡準備,餵粥仔怎樣,會唔會大大啖俾bb食.如果咁樣你就知得唔得.

我都係咁試佢地,唔得就要即走.
The ticker URL: http://lb3m.lilypie.com/gFQmp8.png
http://tickers.baby-gaga.com/t/foxfoxadb20091003_-9_My+child+is.png[/img][/url]

大宅

多謝咁多位媽媽既建議.

其實我請佢主要係佢做家務同幫BB沖涼, 雖然都要湊BB, 但我媽媽平時都會係我屋企, 咁我諗我都會叫佢試吓煮飯, 執屋同幫BB 沖涼.

如果比個stress test 佢, 我驚試完佢唔嚟啦.

珍珠宮

原帖由 ksiuksiu 於 09-9-18 16:52 發表
計我話,叫イ巨跳隻舞黎睇下,看看牠手月卻協調。再叫イ巨做舉左手、右手、踏左月卻、右月卻,向前行、向後行,睇睇聽唔聽指令。問下宜家几多点鐘、今日幾多号/星期幾、今天到底食左飯未,考考イ巨基本認知。唔好輕視呢d問 ...

笑死我~

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

工人嚟試工,有無錢?

別墅

1)睇佢識唔識開奶.2)抹塵.3)洗碗(呢方面好多個都唔pass)4)同佢去街市走番轉(我之前個"公主"見到d魚好驚係咁叫,菜唔知靚同爛,生果又係)5)煮餐飯黎試下(唔係好唔好味,係識唔識煮,同熟唔熟)

首頁

尾頁

跳至