自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如果自己要做嘢,請問你哋d細路仔幾多歲先唔使請工人姐姐呀???

大宅

6-7 years old

男爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章

我諗人人情況唔同,好多因素影響,例如: 幾多個仔女,佢地幾大,有無親人幫手睇頭睇尾,家人肯唔肯幫手,自己份工忙唔忙,家居近唔近購物地點...

我用了工人15年,剛剛無用工人幾個月,但家中老爺、少爺小姐嘆慣了,無人肯分擔家務,家又離購物地點遠,覺得好辛苦,真係有再請返的衝動。

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

My Son 10 years

侯爵府

唔洗請工人咁邊個同佢返學,放學? 6,7歲就可以自己照顧自己架嗱!

原帖由 elsalam 於 09-9-18 13:15 發表
6-7 years old

大宅

俾我....
都好難....

唔請工人....

無人煮飯

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 paradiso 於 09-9-18 13:44 發表
我諗人人情況唔同,好多因素影響,例如: 幾多個仔女,佢地幾大,有無親人幫手睇頭睇尾,家人肯唔肯幫手,自己份工忙唔忙,家居近唔近購物地點...

我用了工人15年,剛剛無用工人幾個月,但家中老爺、少爺小姐嘆慣了,無人肯分擔家務,家又 ...

所以我暫時無諗過唔要外傭.

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

好難講,好似我咁,大囝10歲,五年級,今年考呈分試,而我又係囝囝既私人補習老師,邊有時間做家務呀.....

另外,我仲有個細囝,17個月,雖然有奶奶幫手湊,但係逢星期五要自己湊返,星期六我又要返工,邊個湊呀....

所以,用工人都唔知要用到幾時......

最重要就係我依家嘆慣......

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-9-18 13:49 發表

所以我暫時無諗過唔要外傭.

我都係呀doremi媽媽,就算我下個月會做full time mum,我都會keep住個工人做家務,如果唔係無自由之餘仲睇唔到阿囡既功課同溫書

伯爵府

我仔p3. 無用工人, 搵左ee 湊. 我好黑請工人一個衰過一個. 最後個件1.5個月報警拉左.

我6:50am 送仔上校車之後去買餸. 整完餸返工9am.
6pm 去湊仔. 我ee 好人又幫我睇功課.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

原帖由 小福媽媽 於 09-9-18 13:49 發表
俾我....
都好難....

唔請工人....

無人煮飯

me too要我煮飯係極大既挑戰

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我諗起碼阿仔讀中一
先考慮唔用工人

珍珠宮

從無請過工人 2 公婆 2 對手自己搞,我地 2 個都要番工!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

男爵府

唔請外傭.......可以改請鐘點EE........但要有一位長輩back up........如有突發事及.........鐘點唔會等到你返黎先走........通常去到5:00就要走人.........因為佢自己都有頭家要照顧.........可以叫佢煮定飯........返到黎返熱食.........價錢唔會平過外傭.......仲要自己早/晚兼顧部份家務........都幾辛苦架.......不過做落會習慣........最大既收獲係唔洗受外傭氣.......比咗錢仲要"擔心呢擔心路".........分分擺咗個賊係屋企仲慘.

男爵府

原帖由 wensi 於 09-9-18 14:03 發表
我仔p3. 無用工人, 搵左ee 湊. 我好黑請工人一個衰過一個. 最後個件1.5個月報警拉左.

我6:50am 送仔上校車之後去買餸. 整完餸返工9am.
6pm 去湊仔. 我ee 好人又幫我睇功課. ...

真係鄧你開心........請到好EE........真係安樂晒........我哋個EE又係她到無得頂.

珍珠宮

At lease 15-16 years old.
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

複式洋房

[quote]原帖由 babyjerry 於 09-9-18 14:48 發表
唔請外傭.......可以改請鐘點EE........但要有一位長輩back up........如有突發事及.........鐘點唔會等到你返黎先走........通常去到5:00就要走人.........因為佢自己都有頭家要照顧.........可以叫佢煮定飯....... ... [/quote
其實請鐘點都幾貴哦,有冇可以平d的方法可請到d ee,湊放學至p.m.放工,因我自己煮飯都冇問題!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 SandyWu 於 09-9-18 14:01 發表

我都係呀doremi媽媽,就算我下個月會做full time mum,我都會keep住個工人做家務,如果唔係無自由之餘仲睇唔到阿囡既功課同溫書

SandyWu
跟小朋友功課都好困身, 同埋用開外傭, 有咩要買都即時有人幫你上上落落, 已經好好多.

複式洋房

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-9-18 16:45 發表

SandyWu
跟小朋友功課都好困身, 同埋用開外傭, 有咩要買都即時有人幫你上上落落, 已經好好多.

係就係好舒服,不過每月最少要多付4000大元喎!!

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

無請工人, 屋企人幫手揍返學放學,
食就自己攪掂, 不過都好少係屋企食,
多數出街食~~

首頁

尾頁

跳至