婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

話說我同c6 o係澳洲,c6因為逾期居留比人hin返左,我唔理屋企人既反對c6結婚搞visa,所以關係好差

由於急急結婚,所以結婚前同佢屋企人完全無接觸過

結婚之後一個月就有左bb,但係駝bb時成日發惡夢見到我屋企人就喊醒我真係好掛住佢地

之前放假跟c6同佢一家人住(第一次見面),已經唔係好鐘意99,佢係海豐人,成25,26歲先落黎香港,講野好重口音,我好辛苦先聽得明佢講乜,佢同62唔講野架,因為62出面有另一頭家,不過無離婚,佢地大陸有廠(生意唔好,爭人好多錢)所以長期o係上面住,所以有好多好惡頂既大陸習慣(例如比錢唔排隊,講野大聲等等),次次煮飯,都係大陸魚蛋+大陸臘腸+菜,我明白佢煮埋飯比我食已經好好,但係我駝緊bb,食d新鮮肉都得卦?不過都係住2個月所以都無咩,同我講食榴蓮對bb,我食左好多先知原來食榴蓮會對bb皮膚唔好

c6話要幫99搞旅遊簽證過黎陪我坐月,我已經反對,佢都唔識英文!唔好話英文啦,廣東話都未講好啦!又唔識路,佢黎到即係我呢個大肚婆照顧返佢轉頭架jei!但係第一胎一d經驗都無,而且我同娘家d親戚關係咁差,都唔會有其他人會黎幫我,我地傾好坐完月99就會走,所以最後都係妥協左

隨時隨地撩鼻屎

佢陪我去做檢查,一d禮貌都無,成日走去催d姑娘要佢地快d,e生講緊野既時候佢同時間又同我講野,人地e生唔識聽中文,眼光光咁望住我,搞到我幾尷尬,點解唔可以等到e生講完先出聲?呢d係基本禮貌,唔係話你o係大陸住得耐就可以唔遵守架wor!

bb因為比週數細,所以要催生,我已經好唔開心o係度喊,佢仲要o係度不停講"叫你食多d野架啦!講極唔聽,想當年呀,我生3個3個都過8磅架!"99,你成日都做大隻講,話煲補品比我,你到我生時我都無食過一滴補品呀!我唔係(男女男)你唔煲,而係好心你唔煲就唔好成日話會煲比我啦,我d朋友會上網査然後買白蓮鬚比我煲,你又做過d咩呢?

bb出世後,佢黎睇bb,但係比我留意到佢同一套衫著兩日唔換唔洗,又成日去街市,污糟邋遢走去抱bb!我睇到眼火爆,但係又唔敢出聲...

出院當日,佢指揮我同c6攞野,佢自己就成程抱住bb,99,個囡係我架

生左bb就開始黎料啦成日同我爭bb,換片沖涼餵奶(當時乳頭損左,要pump出黎餵)乜都係佢搶晒黎做,當時我覺得自己好似個比人利用既廢人咁,生活淨係得pump奶同訓,再甚者,餵奶粉既話我就連利用價值都無埋,一d都唔似個阿媽,無份照顧bb,搞到個囡好似係佢既唔係我既咁

話我唔夠人奶
,仲要o係我面前打長途電話同d親戚唱我囉!根本我就夠奶仲有多,自己3個仔女都係餵奶粉但係就扮晒人奶專家!話大陸工廠d工人求其放上個乳頭就食,點解我會餵到損晒,又咁多姿勢咁講究wor,又要我補奶粉("唔夠錢既話,麻麻出錢買奶粉比你飲吓")又要我比bb飲水,我話姑娘唔係咁教,佢就話如果佢錯而家3個仔女就唔會長大成人,搞到我成日精神緊張,要留意住99有無趁我唔為意比水bb,訓都訓得唔安樂

續...

民房

我係餵人奶比寶寶,可以分享餵脯經驗,你說得無錯,bb食人奶的話不可飲水,由其在第1個月,腎功能末成熟(絕不可飲水).我亦打電話問過母乳餵脯熱線嘅姑娘,餵人奶期間,基本上有足夠水份於人奶中,飲水只會沖淡人奶濃度,至於奶水足夠與否,視乎吸吮次數多定小.而且要飲多些魚湯(真係有用).吸收營養價值高的食物.保持心情開朗,盡量休息............能令催乳激素不斷造奶.唔好食乳鴒,豬潤,豆士,蜜糖,辣野,煎炸食物,這會導致回奶. 你99亞支亞左,咪鬼理佢.你反問佢當年有無貨(人奶),無就唔該收聲!quote]原帖由 mrs_b_lam 於 09-9-19 23:24 發表
話說我同c6 o係澳洲,c6因為逾期居留比人hin返左,我唔理屋企人既反對同c6結婚搞visa,所以關係好差…

之前放假跟c6同佢一家人住(第一次見面),已經唔係好鐘意99,佢 ... [/quote]

男爵府

出院果日d野食有頭髮,我見到只係唔出聲揀走佢,c6出聲話肥媽仔d送有頭髮”,99大聲夾惡話"你有咩證據證明條頭髮一定係我架?唔比係你架?"唔好玩啦99,我係長直髮,c6染左啡色,成間屋淨係得你同bb係短黑髮,餐飯又係你煮既,你唔好同我講條頭髮係bb架?又幾日先洗一次頭,勁反胃...但係唔食又唔得呀!一來岩岩生完身子虛弱,二來又怕唔食野會造唔夠奶比bb飲,咁我可以點呀?咪格硬啃左佢落肚囉

而且,99好鐘意一餐煮好多,所以黎緊幾餐都要食一樣既隔夜(送)食幾日,食完心(捻)好野,有新(送)食,點知佢又係煮返一樣既野!

我地而家只係租個細細地既地方,生左bb唔夠住,已經講明會搬,所以屋企d野都無買好多,打算搬時會輕便d,去到新屋再買,隻99話唔慣,同我買勁多野返黎e.g.用唔慣西式煎pan就買左勁大隻中式wok返黎

包到bb實一實,幫初生bb著幾層3-6個月既衫,根本就太大件,搞到阿囡好似做大戲果d fick水袖咁,然後再包幾層包被,搞到我比姑娘鬧話overwrapping&too hot,我包少幾層,隻死99就包住bb坐我隔離單打我話"bb,你阿媽真係黑心囉,佢想凍死你呀"你無野吓化99?我係佢阿媽黎架,我會想凍死bb?係你想熱死我個囡ja卦?

呢個都算經典啦,我地有個盤,專係用黎洗bb d尿布(佢又係好反對我用尿布,話"不如唔好用尿布啦,麻麻出錢買片片比你著啦"),又放o係地下,有一日99幫bb沖涼,我聽到佢話"噢,太多水添",然後你知唔知佢做咩呀?佢用bb個尿布盤黎(不)走d水wor!我睇到真係暈咁濟!
我好有禮貌咁暗示比佢聽"99呀,個盆用黎洗bb d尿布,好污(遭)架"
99話"無所謂啦"
我話"咁樣好唔衛生wor"
99話"bb既野有咩衛生唔衛生丫"
我真係!#$%^&^%$#@,如果唔係開刀傷口痛,我點都唔會比你同bb沖涼!我自己幫佢沖好過!

沖完涼,係我親眼見住佢差d(線)手跌左bb!!!!!!好彩無事,之後佢對住我笑wor!究竟佢係咩心態架?我個囡好彩今次無事jei,如果有下次咁點算呀?你如果整親我個囡,我唔會放過你架!

佢成日叫bb做臭beck beck,因為係佢d鄉下話,我聽唔明就由佢啦,有一日bb瀨左poo poo,佢同bb講"哎呀,你痾左beck beck wor"我終於明咩叫beck beck!有無搞錯呀99?阿囡係我既心肝寶貝,你叫佢做臭屎呀?!佢都係你個孫黎架!點解你要咁叫佢呀?仲要一日叫n次,我覺得好un耳囉!

同bb未抹乾淨d poo poo就著片,我同佢講"99呢度仲有"佢就話係佢眼唔好,睇唔清楚,你咁搞法,我個囡咪好危險?

我好聲好氣同99傾湊bb既問題,佢同我講"好多野我都唔記得晒,唔識點做囉"係呀,我都知呀,你最細果個都已經係成21年前既時,時代都唔同晒啦,咁點解你成日都要我用你d舊方法湊呀?我已經帶埋你去姑娘度,叫姑娘同你講唔係咁湊lok,你都唔聽!如果你唔記得唔識,咁點解你要黎幫我湊wor,咁你即係想害死我個囡架jei!

仲有,99話:
1. "唔識英文唔緊要,bb會幫我翻譯架啦"
2. "bb,第時麻麻同你行沙灘散步吓~"
乜初初唔係講好坐完月就走架啦咩?你而家咁講係咩意思呀?你唔係打算長住吓化?

續...

侯爵府

妳有無同妳C6講過99既問題, 妳C6又點睇呢? 有無辦法另外搵到人幫妳? 如果有, 早D叫99番香港啦

大宅

好媽媽勳章

The only solution is to look after the baby yourself. This way, your 99 can go back to China - no more conflict.

男爵府

對我就更差啦,就係因為我唔係佢親生,所以賤過地底泥

我自問對佢唔算好,但點都唔會叫差卦?99黎到要訓梳化,我堅持買張床(玉)比佢,等佢訓得好d,係佢自己堅持唔駛,我又話坐完月帶佢周圍行吓街,或者download d香港劇集比佢睇,等佢唔駛聽唔明d鬼佬電視咁悶

我催生失敗所以要開刀,個傷口好同,唔可以mou低同彎腰,但係個電話o係地下,隻99企o係我隔離望見我好痛苦咁攞電話都唔會幫手,佢只會kiu埋雙手望住你囉,咩都唔做!

我(sap)奶樽佢又係企o係你隔離kiu埋雙手,唔出聲望住你(sap)既成個過程,係望到你好不安果隻,咩都唔講咩都唔做!我暗示比佢知"99,(sap)奶樽好簡單架ja,我黎得架啦,你去(透)吓丫"佢哦完之後都係繼續咁樣!都唔知佢想點?監察住我?佢唔係以為我會o係d奶樽度做手腳或者落毒卦?

成日叫我去訓教,目的就係想霸住bb,煮完飯會自己食左先到我食,佢呢個時候就會同bb單獨o係房唔知做乜,我就要孤零零對住幅牆食飯

另外,佢唔識英文,當有人打電話黎講英文時99就整醒我聽電話,但係其實係打錯,訓都訓得唔好

完全無自由無私隱-佢會監察住你做乜
1.偷睇我同d friend msn既內容,我傾傾下去沖涼,沖完返黎以為無人reply我因為個格無橙色閃吓閃吓咁,後來d friend問我點解唔reply,我先知99睇我msn!成間屋得我,佢同bb,我去左沖涼,咁一定係佢睇架啦!

2.傾電話會搭嘴,我同d friend傾電話,佢會聽晒所有內容,而且會發表佢既意見添!一d禮貌都無...我又唔係同你講野,關你鬼事呀!但係佢自己講電話又講鄉下話,我一句都聽唔明我唯有叫我d friend扮鬼妹,先可以用英文呻一兩句ja

3.我o係另一個post都有講過,佢唔會敲門入我地房(得一個廁所o係房入面,而且無得鎖),我已經避開佢入房餵人奶,佢次次都會沖入黎,望到實一實,我暗示話"99,呢度我搞掂得架啦"佢話大家女人無所謂wor,我估你個女都唔會想比你睇啦,何況我只係你新抱?如果我係覺得無所謂,我就直接o係廳度餵啦,你有無腦架?

c6有日問我,99問我個微波爐點用,我唔肯教佢,有無件咁既事?冤枉呀大佬99根本問都無問過我,就咁樣o係我背後(無聶)我...教你(禁)個制5秒都唔駛啦,我會懶成咁等你有機可乘?我先無咁笨呀!而家21世紀啦,點解仲可以有舊古老石山唔識用微波爐架?仲要咁樣離間我同c6感情,真係唔知d人咩居心呀好彩c6知道我唔係d咁既人,走黎問清楚我,我先知原來你係咁既人!如果唔係,比人冤枉都唔知咩事呀!

續...

伯爵府

唔開心就發出黎,唔好屈住屈住

男爵府

原帖由 SmileFoReVeR 於 09-9-21 00:01 發表
妳有無同妳C6講過99既問題, 妳C6又點睇呢? 有無辦法另外搵到人幫妳? 如果有, 早D叫99番香港啦

c6份工晚晚要凌晨兩點幾先返屋企,我幾(支力)幾眼訓都好,都會等佢返黎,為既就係比佢知道佢阿媽做既"好事"!99成日阻住我地,搞到我地要趁佢訓左之後一齊(lay)入廁所先可以傾到計,仲要係好細聲既氣聲,出左院之後我晚晚同c6呻到喊晒,但係c6就幫住佢阿媽,話99係粗人,未必注意到d細節,叫我原諒佢,我覺得好委屈,就越喊越大聲,嚇到c6話會同99傾吓,但係咪又係咁根本就無改善

最後,99去左adelaide搵姑仔,我自己坐月,bb滿月99就返左大陸啦

你比d時間我,我會打個過程出黎

男爵府

導火線

生完之後,我媽咪竟然主動打比我,問+關心我同bb點,我好開心,因為我地好耐無聯絡,我真係好掛住佢地...佢肯主動同我破冰真係好難得,佢問我有無野需要,佢買比我,我話bb成日自己抓損自己塊面,但係因為瘦,所以d手套仔成日甩出黎,媽咪話無問題,佢即刻會去買d加細既手套仔,另外會買條束腹帶比我,因為佢知我開刀,佢當年都係,係過來人(唔似得99 3胎都係順產),明白到有條束腹帶會好好多,我聽完之後好感動,呢個電話係我同c6結左婚之後聽過最開心既電話...

媽咪一收左線就去買,買完第二日就寄左,效率好快,左盼右盼,個包裹終於到左,我好興奮,因為係bb婆婆送比bb既第一份禮物,99就話幫我洗左佢等我同bb快d有得用

洗洗吓,99住咁同我講,話有一隻手套唔見左,仲話肯定係我拆包裝時拆漏左,我又又唔開心,因為99又屈我,我把幾火走去搵返垃圾桶d垃圾比佢睇,證明唔係我拆漏,呢個時候佢先笑住同我講"隻手套仔,洗衫盆同個廁所都係白色,我眼唔好,可能沖走左lu",我聽完簡直係青天霹靂...又係眼唔好,點解你眼唔好唔去配返副眼鏡呀99?媽咪買比bb既野,一次都未用過就無左而且對我同bb黎講,果隻唔係普通既手套仔,係一隻對於我地黎講好有紀念價值既一樣野!有錢都買唔返!我抱住一絲希望搵完成屋,都係搵唔返,我鎖左自己o係廁所,不停咁喊喊喊喊左幾個鐘,之後99叫我食飯,我真係一d胃口都無...比著係你,你仲會唔會食得落一個沖走你阿媽送比你既野既人煮既飯?但係當時我為左bb有人奶食,為左c6唔好難做,我啞忍呢一切一切,逼自己一啖一啖咁食晒99煮既飯

對唔住,我打唔落去啦,我冷靜完再返黎續...

侯爵府

點解有咁衰的99,樓主...你要冷靜d呀...唔開心就同你c6講呀
8-)

複式洋房

原帖由 mrs_b_lam 於 09-9-19 11:24 PM 發表
話說我同c6 o係澳洲,c6因為逾期居留比人hin返左,我唔理屋企人既反對同c6結婚搞visa,所以關係好差…

結婚之後一個月就有左bb,但係駝bb時成日發惡夢見到我屋企人就 ...

又係度見到你

我個99未又係咁, 之前成日話我唔夠奶, 成日都話, 媽咪唔夠食你唔飽, 嫲嫲餵你; 又成日抱住我ka ka, 所以我既情緒都係9月頭開始先好番d (唔知老公係唔係同佢講咗, 叫佢唔好再咁講, 所以佢宜家無話我唔夠奶)

62仲衰, 佢話佢樓下個女士, d奶多到飲唔哂喎, 講番都激氣, 詳請睇我個blog

總之唔係自己媽咪同爸爸就係麻煩啦

複式洋房

原帖由 mrs_b_lam 於 09-9-20 11:37 PM 發表
出院果日d野食有頭髮,我見到只係唔出聲揀走佢,係c6出聲話”媽咪d送有頭髮”,99大聲夾惡話"你有咩證據證明條頭髮一定係我架?唔比係你架?"唔好玩啦99,我係長直髮,c6染左啡色,成間屋淨係得你同bb係短黑髮,餐飯又係你煮 ...

我個未又係咁, 佢地成日話以前點點點, 唉, 時代都唔同啦
我個隻99日日用粥/米水開奶比bb喝, 我有一天真係頂唔住同佢講, 健康院的護士話唔好再用粥/米水開, 會影響佢吸收奶粉的維他命反而會害咗佢

複式洋房

原帖由 mrs_b_lam 於 09-9-21 12:21 AM 發表
對我就更差啦,就係因為我唔係佢親生,所以賤過地底泥

我催生失敗所以要開刀,個傷口好同,唔可以mou低同彎腰,但係個電話o係地下,隻99企o係我隔離望見我好痛苦咁攞電話都唔會幫手,佢只會kiu埋雙手望住你囉,咩都唔做!

...

我隻99又係咁, 入我地房唔會敲門, 會睇住我餵奶, , 不過宜家佢睇住我餵都ok, 但係入房唔敲門同理關門成日都好嘈好大力囉, 我好唔鍾意

複式洋房

原帖由 mrs_b_lam 於 09-9-21 12:59 AM 發表
生完之後,我媽咪竟然主動打比我,問+關心我同bb點,我好開心,因為我地好耐無聯絡,我真係好掛住佢地...佢肯主動同我破冰真係好難得,佢問我有無野需要,佢買比我,我話bb成日自己抓損自己塊面,但係因為瘦,所以d手套仔成日 ...

雖然我99無整唔見我d野, 但是我好明白你既心情, 你一定要同老公講, 就算佢係幫住佢都係同佢講, 講咗你會好d。宜家我都係, 一有唔妥佢阿媽d野, 我就會同我老公講, 起碼講咗我舒服, 如果唔係我會好辛古囉

禁止訪問

男爵府

唔明你點解要忍隻99,係我已經趕佢走,唔好講其他小動作,淨係話我黑心唔俾衫個女着,我已經唔會再忍佢,佢太過份

別墅

比我都會一五一十同c6講哂佢亞媽d野比佢知,仲要叫他想辦法叫"99"走,否則再下去一定會比佢亞媽攪到有"抑鬱病", 唔擔保有無事發生!!!!!!!!

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

咁既99真係不知所謂!同佢死過啦!你唔發火佢就當你病貓!
有次我未來99(我同bf好多年了)佢上我地屋企,見我沙發張毛巾被好多線!因為隻貓爪到…之後叫阿賓上我地到掉左我張換過新既比我!我返到屋企唔見左…我成日用開有感情!!!晚上同佢家人食飯時我笑笑口問我張毛巾被響邊,未來99話見你張咁舊我咪掉左換過新比你囉!!
我話:我用開有感情你唔問我就掉……笑住口咁講佢!佢妹聽到都鬧佢離譜唔問人就掉我野!我笑住話唔好再掉我既野啦!知無?佢就無出聲啦!返屋企後我同bf講如果你媽再掉我既野,我一定同佢死過!呵呵呵

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我1開始比左個下馬威99同姑9,所以佢地2個對我好客氣,因為佢令我唔高興我就唔會比bb佢地見,你愈唔出聲佢就愈得戚!如果c6係愛你就會體諒你,我老公從不怪我,因為我罵得佢地有理!bb係我,我有權唔比其他人掂!

首頁

尾頁

跳至