親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 4# 嘻嘻哈哈 的文章

嘻嘻哈哈

您好, 今年聖誕我計劃一家四口去韓國滑雪,可唔可以透露少少您報邊間旅行社????

如果唔方便,可唔可以用以下方式透露一下????

例如 : 新x , 康x , 東x遊 等等....

樓上好多人都好想知道架:) :)

大宅

回覆 22# G-Ma 的文章

G-Ma

您好, 您係咪報滑雪團(即有2天或以上滑雪嗰隻) ,定還是報普通行程(即五天當中其中一天或只得半天滑雪嗰隻)????

你囡囡係香港買定羽絨,定去到滑雪場先租?? 去到滑雪場先租貴唔貴??

大宅

唔通今年d人選擇曬去北海道滑雪

剛剛問過旅行社,小朋友都要成$9000以上,好貴啫???

大宅

原帖由 vienpa 於 09-10-9 16:03 發表

High One都算新淨,但確實唔係好適合初學者, 比較斜, 初級雪道大概係茂朱中級雪道斜度..

所以建議選擇茂朱(開左十年倒), 有人工溫泉, 不過旺季好多人..同埋最好搵人教, 唔係跌親都會幾傷... ...

vienpa

您好 ,搵人教係以人頭計,定還是以組別計程(如一家四口),價錢大約幾多?? 佢地識唔識講廣東話架

大宅

原帖由 G-Ma 於 09-10-6 22:44 發表
我舊年新年跟egl去high 1, 幾ok, 個導遊仲教埋我地滑雪, 而且high 1果雪場同酒店都幾好, 我囡囡(8歲)第一次玩都敢上山, 仲自己滑到落山. 食方面我地都覺得ok, 都未至於會餓親. 而且最後一日仲帶我地行街市買士多啤 ...

G-Ma

您好,今日同同事講開,佢話佢上年一早報東xx,但 臨到出發前兩星期先話唔成團,但佢覺得主要原因應該係佢一早報價錢平d,旅行社搵唔夠,所以臨到聖誕前cut曬d早報嗰d平價團。 攪到佢要即刻搵個第二間旅行社。

佢話東xx好鍾意咁做個喎????

大宅

原帖由 Snow 於 09-10-12 21:17 發表

中橫遊都一樣手法!:;pppp:

Snow

咁康x ,新x,永x,星x ,美麗x 呢d老牌字會唔會好d呢????

大宅

原帖由 jessieoh 於 09-10-13 12:32 發表
apsm

我又係打算 22/12出發, 又係打算參加egl, 一齊參加唔知有冇同行優惠呢? 我2年前參加過egl 日本團, 所以有egl vip card.

我諗價錢應該會大約15/10出, 到時互通一吓情報 ...

jessieoh

你咁早報怕唔怕 "東xx" 到時又話成唔到團???

好多人試過"中蕉"

大宅

原帖由 Martin媽咪 於 09-10-14 17:46 發表
各位bk 媽媽,
你地是否跟 egl 我仔仔 23/12才開始放假 , 應該我會選23號出發
有無其他旅行社推介

本身諗住報"康泰",但問過 "康泰" 佢地一向都唔去high one嗰喎,如果諗住要去high one滑雪,可能就要搵過第二間。

大宅

原帖由 apsm 於 09-10-14 22:49 發表
會架
我之前christmas 去過
已經有喇

滑雪場就一定有雪,但小朋友最鍾意睇到既係"落雪",上年四月同個囝去日本富士山地下都仲有雪,但係嗰囝成日問幾時先有落雪喎???,真係俾佢激死,至於到時睇唔睇到"落雪"就真係要睇彩數!

係到預祝大家到時都咁好彩先啦!

大宅

我已經諗定聖誕跟團去high one滑雪場 ,有冇人知high one有冇羽絨租,去到滑雪場先租貴唔貴??多唔多 size 嫁?? 一個人大約要幾錢呢??

仲有嗰到d衫乾唔乾淨??

大宅

原帖由 vienpa 於 09-10-19 11:27 發表

High One 就唔知, 其他雪場望過我諗你唔會想租..同埋滑雪最好穿抓毛(內膽)+防水jacket(如Goxtex etc.), 羽絨只係行街用..

真係咁污穢,咁咪冇人租,但係我一家四口,自己買定咁咪好甘,大人都話用得返姐,小朋友可能第二年就著唔返,我哋又唔係年年去滑雪。

又冇人自己親身試過係 High One 租衫呢???? 得唔得嫁???大約幾錢到???

(睇完"vienpa"咁講,依嫁我又要重頭計過數,睇自己吓買定到時租!!!!!!!!)

大宅

原帖由 vienpa 於 09-10-19 13:39 發表

其實小朋友個d滑雪衫唔係好貴, 加連威老道好多揀,

vienpa多謝你提供嘅資料呀

咁你知唔滑雪場租又要幾錢到呢??? (純粹想比較一吓價錢啫)

大宅

原帖由 Martin媽咪 於 09-10-19 15:28 發表
滑雪場租 10000won = HKD66.. (都幾平)

但如果買小朋友個d滑雪衫, 加連威老道好多揀,

慳到d錢可以用來買手信,行李都唔使咁重,真係一舉兩得

大宅

原帖由 G-Ma 於 09-10-20 16:17 發表
我今年新年去high one, 旅行社有帶我地去租衫, 唔算好貴, 我諗係$200左右吧, 因為我地自己有衫所有唔係好記得價錢. 清潔度都ok既.

high one 個場真係幾正.

...

G-Ma

多謝您提供既資料,樓上有人話租衫$66左右,會唔會唔同滑雪塲既價錢唔,但$66同$200好似相差好遠

大宅

原帖由 G-Ma 於 09-10-20 16:29 發表
永安, 康泰都無high one 團, 所以先報egl. 仲有去high one有火車, 坐火車好過坐巴士, 落大雪都無咁大影響, 起碼有得飲有得食仲有廁所去, 而且坐得舒服d.

G-Ma 各位 bk 友你好
我有料報,超低韓國團

事原今晚諗住去睇吓d 韓國團價錢啦,當然要格過價先,格過幾間大行,竟然搵到筍野,"康泰"去龍平滑雪場 19/12、20/12、21/12及22/12竟然仲係標緊 $3199(成人價),我心諗唔通"康泰"唔記得加價,定還是自已做野做到傻咗,所以睇錯日子,走去問吓過sales 啦,點知佢真係話冇攪錯係 $3199,今晚同家人商量過決定轉鈦唔去high one ,去龍平,lee 兩日就去報團。嗰五天團包溫泉,滑雪同樂天世界,我覺得真係好超值呀

希望以上資料可以幫到大家

大宅

原帖由 FungMm 於 09-10-23 13:03 發表
Hi Goodluck_CKC,

I checked with Hong Thai no such tours, can you give me the tours number? Tks.

FungMm

對唔住,我冇帶張行程資料係身,遲d再覆你,但今朝已經有bk友pm話我知佢打電話去"康泰"問過喎,佢仲補充話酒店係 3星為主潻。

不過我記得肯定有一晚係住龍平,同團費肯定係$3199,其他資料遲d一次過覆你。

其實我揀呢個團都係貪佢平,同"康泰"大行尼嫁媽,應該唔會呃人瓜,最緊要係個團可以滿足晒小朋友3個願望啫,1) 玩雪,2) 去樂園玩,3) 搭飛機 咁就ok啦,我覺得最終父母都係睇住d小朋友玩啫,酒店唔太差我都收貨嫁啦

大宅

原帖由 Goodluck_CKC 於 09-10-23 14:27 發表

FungMm

對唔住,我冇帶張行程資料係身,遲d再覆你,但今朝已經有bk友pm話我知佢打電話去"康泰"問過囉喎,佢仲補充話酒店係 3星為主潻。

不過我記得肯定有一晚係住龍平,同團費肯定係$3199,其他資料遲d一次過覆你。

其實我 ...

FungMm
對唔住咁遲先覆返你,"康泰" 韓國五天團 - 團號係 " SAD05-PRO "團費 $3199 ,你要留意當中有D行程改咗嫁,例如冇去繽紛夢樂園改咗去滑雪,我見個sell仲要即場對住個電腦黎佢改行程表,所以我估個行程係表係剛剛出嘅, 仲有當日我格價嘅時候順便問咗sell幾個有關韓國滑雪問題,佢吔建議我唔使買滑雪衫,話租衫每人大約$200-300,租滑雪用具每人大約$150左右,仲話個到d衫都幾乾淨(仲勁讚韓國人好乾淨),又提我滑雪著自己衫好容易整爛喎 (我唔記得問個sell係咪整爛個到d衫唔使賠呢??),最後我建議你自己親身去問吓行程咁就最清楚啦。

希望以上嘅資料可以幫到大家

大宅

原帖由 31Dec2007 於 09-10-24 12:37 發表
請問其他旅行社出價目表未??

31Dec2007

早兩日問過東瀛遊、縦橫遊、永安、康泰出咗目表未啦

新華、星晨仲未出

大宅

其他細行我就冇問啦

大宅

原帖由 31Dec2007 於 09-10-24 16:17 發表

請問你報左團未?
打去問過了,職員話18/12,19/12等出發的團未必有滑雪,溫度要有零度先有滑雪喎,唔滑雪又會去邊處呢?

31Dec2007

據我所知個團本身係去夢幻世界(Everland)既,12月1 日後會轉去滑雪場,當然如果真係唔落雪就緊係冇得滑雪啦,你可以問吓個SALES唔落雪會唔會轉返去夢幻世界囖...

下面條LINK可以睇到韓國平均氣溫,希望幫到你
http://web.kma.go.kr/eng/wea/wea_05_01.jsp

韓國首爾今日既氣溫係11-22度,所以我估聖誕都應該會底過零度掛

首頁

尾頁

跳至