自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

我囡囡比在自己住的大廈的告示版鬆脫整親塊面,入左醫院聯左針, 現在在面上留有"巴",想問各位媽媽可以向管理公司complain嗎? 應該要怎做??

王國長老

王國長老

應該索償,要有醫療報告,報案紙,所有相關收據,俾個deadline佢覆妳,否則會交由律師接手,仲要經常打去追,否則佢地掉埋一邊就有排拖。

囡囡幾大?真可憐
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

王國長老

王國長老

最好整個清單,清楚列明索償事項&總額。
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

洋房

原帖由 edea 於 09-9-22 21:52 發表
應該索償,要有醫療報告,報案紙,所有相關收據,俾個deadline佢覆妳,否則會交由律師接手,仲要經常打去追,否則佢地掉埋一邊就有排拖。

囡囡幾大?真可憐 ...

先好多謝你的回覆!!我當時是報999,白車送佢入院, 無報案紙...咁點呀? 醫療報告是我自己再找醫生嗎? 定當時醫院的RECORD?? 當時佢地有影相,同我相當有閉路電視影到的..

好,我會打去追!佢讀小學...好唔開心呀,我想明天要帶佢看skin doctor.....

洋房

清楚列明索償事項&總額

我應看完SKIN DR之後問佢意見先嗎?因為我完全沒有頭緒要追什麼....我只覺得...好無辜.... 好好的係面度....

王國長老

王國長老

妳等等我,我夜少少等個女訓左再上黎講多d

洋房

原帖由 edea 於 09-9-22 22:07 發表
妳等等我,我夜少少等個女訓左再上黎講多d

好多謝你, 我都怕我今日會早訓, 如果我訓左,我明天再reply你,好多謝你!

伯爵府

大廈是否有業主立案法團? 法團應該已經買左第三者責任保, 你可以向法團查詢邊間保險公司, 再向保險公司拎索償表格. 至於醫療報告, 因為你睇政府, 如要報告要比$695仲要等8星期. 你可以比出院紙 (discharge slip) 保險公司睇下是否接受, 因為出院紙已經寫左診斷 diagnosis.

原帖由 reginetsui 於 09-9-22 09:40 PM 發表
我囡囡比在自己住的大廈的告示版鬆脫整親塊面,入左醫院聯左針, 現在在面上留有"巴",想問各位媽媽可以向管理公司complain嗎? 應該要怎做??

王國長老

王國長老

妳訓先啦,如果方便就pm妳個email俾我,我可以幫妳草稿索償信,聽日睇醫生要問既野我一陣再寫出黎。goodnight!

洋房

原帖由 遙遙爸爸 於 09-9-22 22:24 發表
大廈是否有業主立案法團? 法團應該已經買左第三者責任保, 你可以向法團查詢邊間保險公司, 再向保險公司拎索償表格. 至於醫療報告, 因為你睇政府, 如要報告要比$695仲要等8星期. 你可以比出院紙 (discharge slip) ...

大廈有業主立案法團, oh...要8星期咁耐....佢無出院紙的, 因為無住院...

白車既工作人員有寫下過程的, 不過醫院的好似無....

其實我都有幫囡囡買保險的,不過我又聽人說SKIN的TREATMENT不會保的.... 都唔知CLAIM邊邊...不過都好多謝你的回覆:) 我要offline了,再多謝你.

洋房

原帖由 edea 於 09-9-22 22:26 發表
妳訓先啦,如果方便就pm妳個email俾我,我可以幫妳草稿索償信,聽日睇醫生要問既野我一陣再寫出黎。goodnight!

你太好人了...我不敢煩你幫我寫信呀,我會自己試下寫:) 多謝你, 幫左我...我比呢件事煩到頭痛..tonite can sleep well la, goodnite! :)

禁止發言

洋房

告佢? 要請律師嗎?

洋房

原帖由 edea 於 09-9-22 22:26 發表

dear edea, i have pm you :)

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

閉路電視通常只keep 7天,你要快d比信管理公司及法團,要求賠償,管理公司一般有為大廈買第三者保險.

洋房

原帖由 SUSANNA 於 09-9-23 10:01 發表
閉路電視通常只keep 7天,你要快d比信管理公司及法團,要求賠償,管理公司一般有為大廈買第三者保險.

thanks, i have informed them to keep the video! many thanks!

首頁

尾頁

跳至