單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

囡囡學佢媽咪扮食煙,飲酒,我鬧佢話俾佢知依樣野小朋友唔可以學既時候,個囡彈左句你好煩呀~~~~~
跟住我問邊個教妳講ga~~佢話係佢媽咪~~~
之後我同我阿媽傾..原來我阿媽都聽過囡囡甘講~~~

一個人照顧已經好辛苦...仲俾個囡甘講..個心好痛

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

慢慢教。自古身教比言教重要。

男爵府

畀面勳章

囡囡幾歲??

子爵府

原帖由 kwunwa_c 於 09-9-23 13:23 發表
一個人照顧已經好辛苦...仲俾個囡甘講..個心好痛

好有同感. 不過你都要耐心教佢, 因為就算唔係啊媽, 第二時都會有其他人教佢d唔好野, 所以要早日打好教女的溝通渠道. 希望你成功.

複式洋房

原帖由 SHIRLEYLAM330 於 09-9-23 13:45 發表
囡囡幾歲??

3歲

複式洋房

小朋友唔明 je, 慢慢教 la, 解釋比佢聽, 佢而家唔明, 遲早都明

複式洋房

原帖由 yydaddy 於 09-9-23 14:08 發表

好有同感. 不過你都要耐心教佢, 因為就算唔係啊媽, 第二時都會有其他人教佢d唔好野, 所以要早日打好教女的溝通渠道. 希望你成功.

我會甘做~~
只不過我覺得佢做人阿媽好唔應該0係個囡面前講依d野同做依d野

複式洋房

原帖由 Csamhau 於 09-9-23 14:12 發表
小朋友唔明 je, 慢慢教 la, 解釋比佢聽, 佢而家唔明, 遲早都明

我都知佢唔明~~
佐係聽到都係唔開心

複式洋房

唔洗唔開心, 我個仔都係 3歲, 一樣頑皮到死, 我話 no, 佢話 yes, 罰佢企又尊燈"呵"尿... 激氣係激氣, 唯有耐心d教, 唸多d方法去教...

放心, 唔係淨係得你個女係 gum, haha... 3 歲小朋友, 開始頑皮, 但講佢又唔明, 又以為自己好醒

原帖由 kwunwa_c 於 09-9-23 14:10 發表

3歲

子爵府

原帖由 kwunwa_c 於 09-9-23 14:12 發表

我會甘做~~
只不過我覺得佢做人阿媽好唔應該0係個囡面前講依d野同做依d野

佢啊媽點做, 你真係管唔到, 無奈.

複式洋房

原帖由 Csamhau 於 09-9-23 14:21 發表
唔洗唔開心, 我個仔都係 3歲, 一樣頑皮到死, 我話 no, 佢話 yes, 罰佢企又尊燈"呵"尿... 激氣係激氣, 唯有耐心d教, 唸多d方法去教...

放心, 唔係淨係得你個女係 gum, haha... 3 歲小朋友, 開始頑皮, 但講佢又唔明, ...

我一鬧囡囡~~囡囡又係話要去尿尿~~~哈哈

複式洋房

原帖由 yydaddy 於 09-9-23 14:46 發表

佢啊媽點做, 你真係管唔到, 無奈.

依樣先至激氣~~~~

子爵府

回覆 1# kwunwa_c 的文章

唔好咁激氣住,佢只得3歲,其實佢講完可能都唔知係咩意思.小朋友真係要俾好多心機教架,你唔好諗住三言兩語就可以教好佢.前面條路仲有好長,激氣嘢陸續有來.
我仔5歲時我啱啱離婚,佢唔聽話我鬧佢兩句,佢竟然駁嘴話 : 你信唔信我叫第二個做媽咪.
當時我都激到爆軚.係咁ge時候,佢同我講d咁ge嘢. 足足用左三年時間同佢講道理,依家我趕佢都唔走,仲成日理口乖話媽咪只得一個,下半世佢照顧我喎,聽住先啦.
明白要獨力照顧小朋友唔係一件容易事,加油 !

複式洋房

三歲不要太擔心, 不過儘量同佢媽媽傾下,身教很重要,因為三歲小朋友模仿性很強, 見大人做乜佢又學做

別墅

回覆 1# kwunwa_c 的文章

現在未算差遲D再大,再多D問題激死你,慢慢会習慣。
我个女6歲剛升小一,因功課唔做要我收工返去才做,我心情又唔好忍唔住打佢,因佢爸爸唔理我哋走左,叫佢比家用已6個月$1都無,个女現在有点怕我,我只手在她的頭附近一動,佢就被開,你睇我現在都唔知点好?小朋友一路大問題就多,大家慢慢學習!

複式洋房

原帖由 kwunwa_c 於 09-9-23 13:23 發表
囡囡學佢媽咪扮食煙,飲酒,我鬧佢話俾佢知依樣野小朋友唔可以學既時候,個囡彈左句你好煩呀~~~~~
跟住我問邊個教妳講ga~~佢話係佢媽咪~~~
之後我同我阿媽傾..原來我阿媽都聽過囡囡甘講~~~

一個人照顧已經好辛苦...仲 ...

你唔係佢媽咪咩

別墅

你有冇試過扮吾開心吾出聲吾彩個女呀? 佢會問你mud事你就話見到/聽到佢咁做/講你好吾開心,佢應該會有改善喎 ... 我而家都冇鬧/打我個女,用lee招佢都會自動自覺做返好D ...

原帖由 kwunwa_c 於 09-9-23 15:05 發表

我一鬧囡囡~~囡囡又係話要去尿尿~~~哈哈

等待驗證會員

可以同佢亞媽講,叫佢盡量收歛吓,唔好做個壞榜樣比個囡囡睇.

另外,我都有睇過D心理書話,如遇著小朋友扮食煙,講D唔應該講的說話,可能是想引大人的注意,如果大人比好大的反應給小朋友,小朋友會覺得很得意,下次都會係咁,因為想引人注意.所以可以好平淡咁叫佢唔好,(當然一定要講明白)咁小朋友做多一兩次,會覺無隱,遲些就唔會再做D唔應該做的事.

複式洋房

原帖由 joey.ivan 於 09-9-23 15:20 發表
唔好咁激氣住,佢只得3歲,其實佢講完可能都唔知係咩意思.小朋友真係要俾好多心機教架,你唔好諗住三言兩語就可以教好佢.前面條路仲有好長,激氣嘢陸續有來.
我仔5歲時我啱啱離婚,佢唔聽話我鬧佢兩句,佢竟然駁嘴話 : 你 ...

我都明白到小朋友係唔明~~
但係我覺得佢阿媽係唔可以同小朋友講d甘既說話囉~~

子爵府

BK Milk勳章

3歲仲係細,慢慢教啦,有時你同佢講,佢又未必會明,上左小學之後,佢就會知道呢d係唔好既野,自問我都係一個煙民(做得出唔怕認),但好小響佢面前食,如果係食,都會叫佢行開d or 去第2度玩

首頁

尾頁

跳至