自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我有位教友全家兄弟姊妹除咗佢自己(佢暫時未有此病)都係死於鼻咽癌 ....

所以該教友經驗豐富,因為佢親自照顧佢嘅兄弟姊妹,包括覆診、治療、伴行人生最後一段路 ....

教友曾同我講過,如任何人確診鼻咽癌就一定要即時戒食:

豉油、醃物(如咸蛋、咸酸菜、大頭菜 .... 等等)、紅肉、毒物(鴨、鵝類)、鹵水、罐頭食品 ..... 等等

而由於佢都係高危人士,所以佢已經戒口好多年 gar lar!

BTW,由於佢嘅近親有鼻咽癌,所以醫生就主動聯絡佢到醫院免費檢查 and then 定期覆診 gar wor ....

唔知醫院會唔會同妳老公做免費檢查呢?

路遙知馬力,日久見人心!

侯爵府

畀面勳章

我朋友老公剛剛患上鼻咽癌第三期,做完電療 & 化療,而家再等成績表,睇吓是否控制到,希望冇事la,佢個女得7歲咋

珍珠宮

原帖由 PW530 於 09-9-24 08:38 AM 發表
我朋友老公剛剛患上鼻咽癌第三期,做完電療 & 化療,而家再等成績表,睇吓是否控制到,希望冇事la,佢個女得7歲咋

現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

伯爵府

我老公個亞姨係2月中果陣鼻咽癌走o左, 佢係復發o既,
佢係差唔多 10年前患病, 果陣醫好o左, 點知係今年番發,
成個人瘦晒, 又要電, 但係佢頂唔到. 所以最終冇電放棄, 拖o左2個幾禮拜就走o左,

聽你地講, 話家族成員曾經患過, 其他人都有機會有.
聽到好驚. 我都要叫我老公去驗下身 先得.

首頁

尾頁

跳至