論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題,我仲諗緊俾唔俾工人放10月個3日紅日,唔想俾佢放,但佢話想放假唔要錢 我可以3日都要佢工作俾返$佢嗎(另外俾)?

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

原帖由 BKVIP 於 09-9-24 10:36 發表
如題,我仲諗緊俾唔俾工人放10月個3日紅日,唔想俾佢放,但佢話想放假唔要錢 我可以3日都要佢工作俾返$佢嗎(另外俾)?

假一定要放, 尤其是係勞工假. 不過佢未做滿 3 個月, 放勞工假係無 $$$ 收的.

男爵府

原帖由 BKVIP 於 09-9-24 10:36 發表

唔可以, 違法.

大宅

原帖由 bbrma 於 09-9-24 10:54 發表

唔可以, 違法.

但係咪可以改佢放平日唔係正日?

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

勞工假是一定要放, 未夠 3 個月要扣番 $,
佢想放咪安排比佢放 law,
講明會扣 $,
and 勞工假不是一定要放正日,
只要通知工人, 安排前後 60 日都無問題,
反而休息日可商議唔放補 $, 有錯請更正.

其實樓主係唔係唔想比佢放紅日,
如係就揸緊 d, 明知要扣 $ 都要去玩,
仲講到出口, 唔好比佢食住你.

禁止訪問

大宅

原帖由 118528 於 09-9-24 11:04 發表
勞工假是一定要放, 未夠 3 個月要扣番 $,
佢想放咪安排比佢放 law,
講明會扣 $,
and 勞工假不是一定要放正日,
只要通知工人, 安排前後 60 日都無問題,
反而休息日可商議唔放補 $, 有錯請更正.

其實樓主係唔係唔想比 ...

最衰我問左佢意見,本來諗住佢實要錢啦,點知佢話要假,不過我兜返,話必未全部紅日都放到,可能要改放平日,咁佢又話如放平日佢就唔放,因為無fd放假喎

大宅

原帖由 貓姐 於 09-9-24 11:06 發表
係, 你可以唔比佢放正日, 前後60天內補假比佢
但講真, 佢要學壞, 出門口去倒垃圾都可以識到同鄉喇
你比佢放平日,佢一樣可以去d 印尼, 菲菲果d鋪頭上網搵同鄉.
你諗下, 你打份工, 老闆次次都叫係紅日返工, 放平日喇, ...

你講得都岩,咁我放佢一d正日,一d就改假,等佢無咁失望

大宅

我個工人都有話唔想放例假(佢例假在平日), 淨係想放公假, 但係我話比佢聽, 佢放唔放假是按我們家庭的需要決定, 但係我會考慮她的要求! (當然我按勞工法例放足比佢或者補足比佢~~)

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

原帖由 佩兒 於 09-9-24 16:23 發表
我個工人都有話唔想放例假(佢例假在平日), 淨係想放公假, 但係我話比佢聽, 佢放唔放假是按我們家庭的需要決定, 但係我會考慮她的要求! (當然我按勞工法例放足比佢或者補足比佢~~) ...

勞工法例好似無講明可以 以 $ 補例假, 只係有講明如果僱員要在例假工作, 僱主需要在 30天內補返例假比僱員.

複式洋房

勞工法例講明"勞工假"係唔可以以薪代假, 但可以唔放正日.

大宅

應該係咁~~

原帖由 owl_2046 於 09-9-24 16:46 發表
勞工法例講明"勞工假"係唔可以以薪代假, 但可以唔放正日.

男爵府

如果真係需要佢放佢吾倒,跟番labour law啦,如果吾係,我都會由得佢放,壞吾壞吾係睇Li 3個月啦....
之前我問我個要$要假,好彩佢要假,吾係我犯左法都吾知...

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

依足法例都是放好d。就算偶有例外不放補錢都好過慣性不放以$代假。萬一有乜事告你拗起上黎都無咁蝕底。其實假期譲工人放假出外等自己有番d家庭樂咪仲好…我鼓勵比イ巨地放。

首頁

尾頁

跳至