母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

本來諗住再生bb餵母乳, 但仔仔原來發展慢, 都係唔再生啦。好傷心。

買咗支 Mother milk 2 多奶香草都冇用了, 排卵條, 驗孕紙都冇用了。放咗o係屋企。

珍珠宮

BK Milk勳章

發展慢唔一定關母乳事0架喎

大宅

我意思係我要照顧大仔, 所以冇能力照顧多一個, 所以唔生啦。而之前計劃生多一個, 所以買咗支more milk 2, 而家得物冇所用, 早知唔買了。

原帖由 siujanjan 於 09-9-24 16:13 發表
發展慢唔一定關母乳事0架喎

大宅

其實點發展慢呀? 以前我個女去健康院都話佢發展慢, 我都好擔心架, 不過而家佢發展得好好, 仲叻過好多同年齡既小朋友添呀! 所以而家慢唔代表佢有問題架喎...

大宅

生多個陪佢玩,多d刺激會唔會好d同開心d呢?發展慢者,有得追返架嘛

禁止訪問

有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

大宅

我都明白你既諗法......

我家姐幾年前好辛苦先有咗個BB(小產了數次),本來一家人都好開心,點知慢慢發現我姨甥發展遲緩,幾年來,一家人見家姐都好辛苦,無論係金錢或精神上,都付出了好多,身體亦開始透支,出現毛病。我地都好膽心,年中的時候,姐姐懷疑有了BB,說不要了(同你的原因一樣),我地每一個人都好明白她的想法,不過個心都係好難過好唔舒服。經過一輪心理掙扎,姐姐最後都接受了,如果真的有了BB,便生下來。最後也證實了姐姐並不是有了BB......

怎麼說呢?BB出現問題,最難過的一定是做媽媽的,家人即使想如何支持,也很難貼進做媽媽的心底......我只想說,你並不是孤獨一個人,而且,不管BB的發展如何,他也是你心目中最可愛的BB,是獨一無二的﹗趁BB仲細努力些幫他追進度,奇蹟,並不是那麼遙遠的事。

大宅

我bb係語言遲緩, 成日唔明人地講乜, 冇反應, 唔啋人。

多謝你們的支持和鼓勵。

原帖由 pipi331 於 09-9-24 23:39 發表
我果個就嚟2歲,有語言遲緩, 咪的起心肝訓練佢講嘢lor.
趁未高齡生多個 有伴嘛. 不如講清楚D 小朋友有MUD問題,分享吓.

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

其實我發覺而家多左小朋友 語言遲緩, 唔知關唔關獨仔事?
通常大仔 or 獨仔多d.
我家姐個大仔都係, 細仔就無事.

多d 帶佢出去同人玩會唔會好D?

原帖由 ktv 於 09-9-25 11:46 發表
我bb係語言遲緩, 成日唔明人地講乜, 冇反應, 唔啋人。

多謝你們的支持和鼓勵。

禁止訪問

大宅

原帖由 pipi331 於 09-9-25 12:50 發表

我果個都系咁.
22mon 得幾個單字 + 太空話, 系正苦排隊等見醫生, 評估又要再等, 總之系要等唔知幾耐....
健康院姑娘話 我地要儘量只同佢講一種話, e.g. 賓姐: 英文, 父母: 廣東話. 我地二公婆對住賓姐同亞b 成日 ...

其實我覺得好睇自己點湊bb, 因為我個女之前發展得好好, 後來到佢9個月大我就返工比工人湊, 最初都唔覺點知佢發展得越來越慢, 真係不停返健康院檢查都係唔合格, 到佢差唔多兩歲我因為有左bb, 所以無做野全職湊佢, 而家兩歲半叻過好多同年齡細路呀, 返n1先生仲話佢好多野都已經識, 話佢好叻呀! 所以湊bb真係要有付出先有收穫架! 仲有一樣好, 因為我而家兩個bb相差兩年, 所以大女會同細仔傾計, 對兩個語言發展都有幫助, 而家細仔成日有好多bb話講, 發展好明顯快過大女細時, 其實除左大女, 又邊有人會由早到晚同個唔識答你既bb傾計丫, 所以生兩個真係好架!

大宅

我bb已經搵咗私家醫生做咗評估, 排緊政府訓練服務。而家o係協康會做緊密集訓練啦 (每天返3小時) (自負盈虧那種)。返屋企又有教佢, 有些進步但都係慢。醫生話生第2個都係咁o既機會比普通人大些。

大宅

我姨甥係行動及言語上都發展遲緩,家姐請了語言治療師及物理治療師,我知係6歲前密集式咁train啲小朋友會有機會追返上個進度。你有冇外籍傭工係屋企,個語言治療師既advice係唔好同BB講母語以外既語言,佢會學得快啲。

原帖由 ktv 於 09-9-25 14:55 發表
我bb已經搵咗私家醫生做咗評估, 排緊政府訓練服務。而家o係協康會做緊密集訓練啦 (每天返3小時) (自負盈虧那種)。返屋企又有教佢, 有些進步但都係慢。醫生話生第2個都係咁o既機會比普通人大些。 ...

大宅

有外籍傭工講英文o架, 我而家都知唔好, 但搵過個工人又驚新來的唔好。

原帖由 kristinecheng 於 09-9-25 17:54 發表
我姨甥係行動及言語上都發展遲緩,家姐請了語言治療師及物理治療師,我知係6歲前密集式咁train啲小朋友會有機會追返上個進度。你有冇外籍傭工係屋企,個語言治療師既advice係唔好同BB講母語以外既語言,佢會學得快啲。

...

禁止訪問

大宅

我小朋友1歲10個半月 (0711), 乜都唔識講, 爸媽都唔識。只丫丫叫。如問他要唔要一樣嘢,會攤大手板表示要, 唔要的話就哭鬧或推開。

協康會做密集訓練每月要$7500, 因這一part係自負盈虧 (政府資助的要等), 都冇錢冇心力生多個了。

原帖由 pipi331 於 09-9-25 21:54 發表

請問您小朋友幾大? 而家 大概 講 或者 表達 到D MUD??
請問 協康會做緊密集訓練 (每天返3小時), 要幾錢?
請告知, 謝謝~!

我家賓姐 都是講 英文, 但做嘢OK. 所以會繼續用. ...

禁止訪問

大宅

原帖由 ktv 於 09-9-25 23:29 發表
我小朋友1歲10個半月 (0711), 乜都唔識講, 爸媽都唔識。只丫丫叫。如問他要唔要一樣嘢,會攤大手板表示要, 唔要的話就哭鬧或推開。

協康會做密集訓練每月要$7500, 因這一part係自負盈虧 (政府資助的要等), ...

$7500真係好貴呀, 你有無帶小朋友上playgroup呀? 我覺得上左之後bb真係叻d, 會講多d野!
如果要比咁多錢, 不如試下蒙特梭利班, 由小朋友跟住自己進度學習啦...

禁止訪問

大宅

原帖由 pipi331 於 09-9-26 02:42 發表

如果小朋友真系有事, 上街外PLAYGROUP未必得 (不喜勿插), 導師未必識HANDLE 有特殊需要GE小朋友. 不過, 多D群體生活 會對 語言發展有幫助.

啱啱去咗教育王國 果面睇, 原來肯比錢去私家 做評估/治療都系要等 (幾 ...

所以我覺得蒙特梭利playgroup會岩囉, 因為蒙特梭利教學法係特殊同正常小朋友都岩, 係隨住小朋友自己既進度架, 咁可以比小朋友有機會過群體生活, 試下會唔會追到囉...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊