想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

本來諗住再生bb餵母乳, 但仔仔原來發展慢, 都係唔再生啦。好傷心。

買咗支 Mother milk 2 多奶香草都冇用了, 排卵條, 驗孕紙都冇用了。放咗o係屋企。

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 ktv 於 09-9-24 16:10 發表
本來諗住再生bb餵母乳, 但仔仔原來發展慢, 都係唔再生啦。好傷心。

買咗支 Mother milk 2 多奶香草都冇用了, 排卵條, 驗孕紙都冇用了。放咗o係屋企。

咁醫生有無咩建議要點做?!?!?

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

BB幾大呀? 有無得改進?

大宅

而家仔仔22個月, 醫生建議幫仔仔做訓練, 都有機會改進o既。生多個都會大些機會發展慢。湊大仔都好辛苦了, 都冇精力湊多個了, 何況有機會都係咁。

大宅

早知唔買咁多排卵條, 驗孕紙了。

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 ktv 於 09-9-24 16:36 發表
早知唔買咁多排卵條, 驗孕紙了。

唔緊要啦, 送/ 賣俾朋友啦, 你都唔想咁..

瑪瑙宮

原帖由 ktv 於 09-9-24 16:34 發表
而家仔仔22個月, 醫生建議幫仔仔做訓練, 都有機會改進o既。生多個都會大些機會發展慢。湊大仔都好辛苦了, 都冇精力湊多個了, 何況有機會都係咁。

小朋友 而家 22個月, 好彩早發現, 仲有好多時間可以同佢訓練. 加油呀

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔好意思,想問下,你點樣覺你得BB係發展慢呀!!

大宅

到而家都唔識講嘢, 又成日唔明人地講乜, 冇反應。

原帖由 lingwu 於 09-9-24 23:44 發表
唔好意思,想問下,你點樣覺你得BB係發展慢呀!!

瑪瑙宮

原帖由 ktv 於 09-9-25 11:42 發表

係咪成日手指指? 咁單字肯唔肯講? 識唔識講 mum mum ? 好?

你試下平時同佢多D講野. 帶佢出多D 街, 教佢多D 字

男爵府

有無檢查過耳仔, 我朋友個女又係3歲都唔多識講嘢, 成日好似聽唔明人, 聽唔到講說話, 後來發現係耳仔有中耳炎積水問題, 睇咗醫生好番, 現在講嘢好似隻雀仔咁
原帖由 ktv 於 25-9-2009 11:42 發表

大宅

單字都冇啊, 好少手指指, 多數丫丫叫。有砰一聲或有音樂佢會望吓, 但叫佢個名, 同佢講嘢, 就唔多理人。都成日同佢講嘢, 有返小組, 都係咁。

瑪瑙宮

原帖由 ktv 於 09-9-25 13:00 發表
單字都冇啊, 好少手指指, 多數丫丫叫。有砰一聲或有音樂佢會望吓, 但叫佢個名, 同佢講嘢, 就唔多理人。都成日同佢講嘢, 有返小組, 都係咁。

教下佢唱歌仔. 如果佢想要乜野, 叫佢講, 佢唔講, 你試下講多幾次先俾佢.

爸爸, 媽媽, 識唔識講? 每當佢識講一個字, 都要讚佢叻

大宅

爸爸媽媽都未識講, 唯有繼續努力教佢啦。

原帖由 miffymiffy 於 09-9-25 13:32 發表

教下佢唱歌仔. 如果佢想要乜野, 叫佢講, 佢唔講, 你試下講多幾次先俾佢.

爸爸, 媽媽, 識唔識講? 每當佢識講一個字, 都要讚佢叻

瑪瑙宮

原帖由 ktv 於 09-9-25 14:45 發表
爸爸媽媽都未識講, 唯有繼續努力教佢啦。

咁醫生/姑娘有無教你方法去教 ? 或者你可以過去http://forum.edu-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=44 果邊, 果度應該有差唔多經驗媽咪教你.

加油呀

大宅

都有教我一些方法, 努力緊, 謝謝。

原帖由 miffymiffy 於 09-9-25 15:12 發表

咁醫生/姑娘有無教你方法去教 ? 或者你可以過去http://forum.edu-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=44 果邊, 果度應該有差唔多經驗媽咪教你.

加油呀

禁止訪問

有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

別墅

22個月仲好細咋喎,會唔會太早判佢遲緩呀?? 我個仔返2歲班時,都有好多小朋友都係唔講野自己玩咁唔埋人,尤其係男仔. 連令我地最擔心嗰個,都同其他同學仔一樣,約k3-p1時,變哂醒目仔吱吱喳喳駁口啦.
如果確定咗係事實,咁經過training一般都可以融合到,唔駛擔心. 如果佢有弟妹,其實對佢來說都係有正面幫助,如果你想生多個都無問題. 我都識一d有遲緩的小朋友,佢地無一個的兄弟姐妹有同樣問題喎?? 相反d細佬妹仲好聰明伶俐添.

大宅

佢都有返過playgroup, 冇乜進步。 而家上緊訓練, 有進步但都係慢。生多個真係好需要勇氣, 又驚又係咁 (雖然冇事o既機會係大些), 又驚兼顧唔到兩個。希望如你地所講, 等佢大些會好d啦。

首頁

尾頁

跳至