跳至

首頁

尾頁

別墅

BB食固體食物後經常無便便,而且好硬身,好唔好用開奶茶開奶? 幾耐飲一次?

男爵府

健康院D姑娘唔建議BB飲開奶茶, 你不如俾多D水BB飲, 如無改善, 可試下用米水開奶, 咁樣BB的便便會好D, 如果米水無幫助, 先用開奶茶開奶. 大約一星期或兩星期一次.

男爵府

you can try 米水 first but don't boil a long time (about 30 mins). 老人家話米水可清熱氣.

Every day my mom boil 米水 (boil about 45 mins, 無o甘涼) for my baby, because she is small b. My baby take 米水 with milk every day. She like it very much. because 要嘈肥她呀

茶開奶also 清熱氣, my bb takes 2 time for one month.

別墅

米水點煲架? 幾多米幾多水? 點處理? 要唔要洗米?

原帖由 BOBO_mummy 於 09-9-25 16:06 發表
you can try 米水 first but don't boil a long time (about 30 mins). 老人家話米水可清熱氣.

Every day my mom boil 米水 (boil about 45 mins, 無o甘涼) for my baby, because she is small b. My ba ...

大宅

原帖由 BabyYukYuk 於 09-9-25 23:17 發表
米水點煲架? 幾多米幾多水? 點處理? 要唔要洗米?

我用准山.白米.紅米.糙米先洗再大火煲滾轉慢火煲30分鐘OK!

複式洋房

catherineleungg
唔好攪錯呀!開奶茶係比唔多食奶奶dBB架,
你BB有幾大呀!佢便便好硬唔一定要飲開奶茶架!
一定要多飲水,BB唔飲就用匙更喂佢囉,我亞女;都一样依家便便真係好好啦.
quote]原帖由 catherineleungg 於 09-9-24 23:53 發表
健康院D姑娘唔建議BB飲開奶茶, 你不如俾多D水BB飲, 如無改善, 可試下用米水開奶, 咁樣BB的便便會好D, 如果米水無幫助, 先用開奶茶開奶. 大約一星期或兩星期一次. ... [/quote]

大宅

samuelsixleung,

准山係咪一條白色果啲呀? 咁准山, 白米, 紅米同糙米既份量幾多呢? 一次煲幾大煲呀? for 一日飲嗎?

唔好意思呀, 咁多問題. 因為我BB係細碼B, 我想佢可以肥啲.

原帖由 samuelsixleung 於 29/9/2009 15:31 發表

我用准山.白米.紅米.糙米先洗再大火煲滾轉慢火煲30分鐘OK!

男爵府

原帖由 yiumaaaaa 於 09-9-30 18:44 發表
samuelsixleung,

准山係咪一條白色果啲呀? 咁准山, 白米, 紅米同糙米既份量幾多呢? 一次煲幾大煲呀? for 一日飲嗎?

唔好意思呀, 咁多問題. 因為我BB係細碼B, 我想佢可以肥啲.

...

I use 白米 3/4 cup boil with water about 30 min.
My mom boil every day. My baby also 細碼B before.

首頁

尾頁

跳至