單親天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

點解而家D人既婚姻觀咁兒戲?真繫好唔明,如果無細路仔,都重可以話好多借口要離婚,結婚前唔系諗得好清楚真系要一生一世既咩?如果連仔女都有了,點解都一定要搞到離婚?點解唔系以D仔女為首要前題既咩?唔通仔女既前途同成長真系比自己更重要?唔明唔明,真繫好唔明,點解有問題唔系諗辦法去包容去解決而系選擇逃避同唔負責任?當初諗住有機會離婚既點解重去結婚害左D仔女?唉,真繫好多點解。。點解而家D人將結婚看成只是打一份工咁,話轉就轉。。點解呢。。
緣隨流水逝~夢隨雲風飄~志之何所方~高不上~低不下~意欲何追尋?知者莫問誰~嘆者莫從悲~
Facebook : [email protected]
Blog Space : http://k1anos.qzone.qq.com

等待驗證會員

原帖由 MobyBabi 於 09-9-25 01:20 發表
點解而家D人既婚姻觀咁兒戲?真繫好唔明,如果無細路仔,都重可以話好多借口要離婚,結婚前唔系諗得好清楚真系要一生一世既咩?如果連仔女都有了,點解都一定要搞到離婚?點解唔系以D仔女為首要前題既咩?唔通仔女既前途同成長真系比 ...

點解你覺得唔離婚d小朋友就會有美好既前途同成長?

大宅

邊有人結婚後想離婚架! 如果唔係另一邊做左d極大傷害另一半的事, 就唔會有人離婚啦! 你睇新聞都知, 有d係家庭暴力, 搞外遇, 什至去到發生命案, 唔通仲要包容為之合理!?

侯爵府

環保接龍勳章

好多時都係無得選擇之下....倒不如:長痛不如短痛,

原帖由 ssw7889 於 09-9-25 09:20 發表
邊有人結婚後想離婚架! 如果唔係另一邊做左d極大傷害另一半的事, 就唔會有人離婚啦! 你睇新聞都知, 有d係家庭暴力, 搞外遇, 什至去到發生命案, 唔通仲要包容為之合理!? ...

我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

別墅

回覆 3# ssw7889 的文章

無錯..有頭髮無人想做"癩哩"

別墅

我都唔想..我留過佢,佢要走,係無得留,有邊個想無老公,我都好難受...

複式洋房

我係一個被動者,要走的人,留都留唔住。

等待驗證會員

你估好過癮呀!?又好得意咩!?
自己想日日以淚洗面呀!?

唔係自己唔守規矩,係有人唔跟遊戲規則,咁我可以點呀!係人哋要走,咁我可以做咩呀,其實我都已經做到where難塊面,我諗我咁大個女,最玉孫就係要留佢的時間,我都覺得個個唔係平時的自己,自覺自己的價值等如零。但係咪應該留番D專嚴比自己呢!佢都唔再專重自己,咁又何苦呢!咪當比條生路自己囉!

唔好意思,我講嘢比較直。

子爵府

以我為例,就係因為有小朋友,所以決定要離開呢D人,我吾想個仔大過之後好似佢咁無人格;其次係覺得呢個人只會令我吾開心,影響我情緒,再者,我吾希望我嘅餘生比呢D人令到自己有遺憾,不過總括而言,係因為一D都吾愛呢個人,肯定呢世都吾會,所以吾想互相折磨,早D分開對大家都好,同時令個仔都舒服D!

子爵府

BK Milk勳章

如果一個又爛賭,又欠債,又攪女人,仲要帶埋個女人返屋企,之後又攞晒屋企d錢既男人,個女人都唔走,我都會好佩服.....
我都要講 : 唔好意思,我講嘢比較直

男爵府

畀面勳章

問埋d白痴問題!!有邊個想離婚呀!!!!

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

me 2
原帖由 ssw7889 於 09-9-25 09:20 發表
邊有人結婚後想離婚架! 如果唔係另一邊做左d極大傷害另一半的事, 就唔會有人離婚啦! 你睇新聞都知, 有d係家庭暴力, 搞外遇, 什至去到發生命案, 唔通仲要包容為之合理!? ...

複式洋房

人都走埋, 仲要迫我那那聲離婚, 我都試過要求佢比d時間大家, 人地唔肯, gum 可以點??

禁止訪問

等待驗證會員

原帖由 jessicayoko 於 09-9-25 17:21 發表
d人成日話為左個細路唔離婚,呢d人先係自私,自己唔舍得c6就話為左個仔...

我好認同!

民房

回覆 2# jessicayoko 的文章

me 2

大宅

我好唔明白點解樓主會晤咁既問題~
講真有邊個唔想一家人開開心心咁生活呀~但有好多野連我地都控制唔到~以前會諗小朋友好~就唔好離婚~但到而家真係覺得離開左呢個人~我同仔仔生活更加開心~起碼仔仔可以唔洗再過到d吵吵鬧鬧既日子~
單親又點呀~一樣可以過得開開心心~

別墅

2年前突然走佐,一路講大話... 跟手啊女同佢去完街話有個契爺!?!?!?! X佢個街! 你覺得我可以吾離婚嗎?

子爵府

原帖由 jessicayoko 於 25-9-2009 17:21 發表
無錯!我就係為左個仔好先同呢個人離婚,樓主你太主觀,點解你覺得我地離婚係自私,對小朋友唔公平?d人成日話為左個細路唔離婚,呢d人先係自私,自己唔舍得c6就話為左個仔....我同事就係活生生既例子,爸媽唔肯離婚,咁多年 ...

我都好同意你所講,有D人真係計晒數,覺得無咗個C6會吾得,又驚離婚會無面,又驚無第二春......!但係呢D人只係諗自己,跟本無真正為小朋友諗;坦白講,如果一段婚姻去到"形同虛設"呢D階段,我自己就一定吾會再繼續,"家"係由人去建立,但身處一個家只係做門面嘢,話比人知你有一家三口,但中間係無愛,亦無交流,連泛泛之交都不如,我會覺得應該"CERTIFIED";其次我吾想比個仔覺得呢個世界係咁灰暗,如果佢由細到大見到我同C6咁樣相處就叫婚姻,佢將來段婚姻都吾好得去邊!我要話比佢知人與人嘅愛可以令到人生更美滿,但如果相處吾到或者已經無愛,都要解決問題,千祈吾好拖泥帶水,做個負責任嘅人!
樓主:你嘅觀點好奇怪,AS A COUPLE如果真係好好,又點會離婚?中間一定有好多原因係你吾了解,你未遇過又點會明白個中嘅痛苦!(你估個個都係為離婚而走去結婚咩....無人咁癲掛?)

大宅

一個經常(已肯定既都一年以上)都北上滾既男人,鐘意幾時返屋企就幾時,唔話你知去咗邊,返到黎當你仇人咁,又當你工人咁呼呼喝喝,平時黑口黑面,搵小問題同你開火,仲係個仔面前話你係豬,係狗,更加當住個仔面前向你郁手...佢係好錫個仔呀
咁你走唔走呀..?自己湊開個仔,有個咁既老豆,你帶唔帶個仔走呀..
so我堅決要帶埋個仔走low
不如問返d做出咁既事既賤人啦

首頁

尾頁

跳至