嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

洋房

99最近有俾湯渣BB吃,例如 紅蘿蔔,節瓜等.. 其實好唔好架?

禁止發言

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我煲雜菜湯, 蕃茄薯仔湯時, 都會俾d 薯仔等蔬果俾仔仔食. 另外再加肉同埋易熟既蔬菜 (遲少少至放入d 湯度煮熟), 撈埋薯茸一齊當一餐飯. 不過係間中一次至咁做.

大宅

好媽媽勳章

我好多時都俾湯渣俾囡囡食, 由其係瓜菜類, 佢好鍾意食ga! 其實湯渣好有營養, 點解你會唔俾佢食呢?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我仔細時好鐘意食節瓜
每次煲湯我都比一隻佢做午餐

洋房

因D人話湯渣煲得太耐無哂營養...係未真??

原帖由 Flo0602 於 09-9-25 19:21 發表
我好多時都俾湯渣俾囡囡食, 由其係瓜菜類, 佢好鍾意食ga! 其實湯渣好有營養, 點解你會唔俾佢食呢?

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

基本上蔬菜/果類加熱後D營養都會流失嫁啦~ 無論你煲1個鐘定3個鐘要流失都流失左, 但係我果次睇電視話D蔬菜唔好切咁細黎煮, 切得越細就流失得越多wo!
我平時都有比佢地食, 唔好side野呀ma~ 無晒營養啫, 又唔係無益, 湯都係咁飲啦~ d湯渣營養仲多過d湯呀!!!

原帖由 bbanson 於 09-10-11 15:08 發表
因D人話湯渣煲得太耐無哂營養...係未真??

首頁

尾頁

跳至