跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我女女9mths & 6 days了,兩星期前轉飲日本"雪印"大仔(9個月~3yrs)奶粉後,便便好乾好硬,現在佢次次去便便都好辛苦,哭得好慘,又幫唔都佢,之前都未試過,好心痛呢,點好!!!

之前飲"雪印"細仔便便都好好,我日日有比水佢食,現在又試吓用番"粥水"開奶(停了成個幾兩個月了),洗唔洗轉奶粉呢!!! 請大家比意見!!!

複式洋房

我囡囡之前飲雪印細仔都無事,9個月後轉左Beanstalk都系有這種情況,便便好硬又少,疴得好辛苦,我唯有逼佢飲多些水,吃多些生果,榨橙汁,過了一個星期左右後情況已經改善好多喇。希望幫到你

大宅

囡囡今日開始飲雪印大仔, 希望無事啦!

原帖由 我老公是龜 於 09-9-26 19:27 發表
我囡囡之前飲雪印細仔都無事,9個月後轉左Beanstalk都系有這種情況,便便好硬又少,疴得好辛苦,我唯有逼佢飲多些水,吃多些生果,榨橙汁,過了一個星期左右後情況已經改善好多喇。希望幫到你 ...

複式洋房

我囡囡之前飲雪印細仔都無事,9個月後轉左Beanstalk都系有這種情況,便便好硬又少,疴得好辛苦,我唯有逼佢飲多些水,吃多些生果,榨橙汁,過了一個星期左右後情況已經改善好多喇。希望幫到你 ...

唔該晒你呀!!! 我都有試比多啲生果及水比佢食,希望有改善啦!!!
希望你囡囡之前飲雪印,但點解9個月後轉食Beanstalk??

複式洋房

原帖由 jellyfish228 於 09-9-29 10:38 發表
囡囡今日開始飲雪印大仔, 希望無事啦!

希望你食呢隻奶囡囡無事!!!!

大宅

我的家庭醫生話細b奶粉的成份似人奶,大b奶粉似牛奶多些。bb到了9個月,不一定要轉奶粉,所以我會給阿b食細b奶粉到一歲,再作打算。

複式洋房

可以試下食西梅/OR飲西梅汁,之前其仔TOPIC人教的。我俾仔仔試過吃西梅蓉都好鐘意,去大大都容易。希望幫到手...

複式洋房

唔該晒你呀!!! 我有比多啲水及生果比佢食,都有改善啦,但有時佢啲便便都係硬,有時又OK喎!! ! 都要勤啲比水及生果比佢食!!!

別墅

BB 飲開思敏兒 2 呺, 2 個星期前試轉 SNOW PURE 大仔 , D 人話日本奶粉冇 GUM 熱氣 , SO TRY TRY !

但 D 便便好硬 & 有 D BLOOD .... 搞到即刻去睇 DOCTOR ! 宜家飮返思敏兒 2, 冇事 LA! 所以唔好時但轉大仔 / 2呺仔 !

別墅

I would like to ask if your baby eats fruit or not. If not but eats congee, do add fruit. My son eats half banana (not more) on alternative days, good have soft stool daily. Drink some water/ juice/ soup in-between meals. Let baby move more so also more intestinal motion to let stool going out.
Really, i tried different formula milk brands before but not much improvement. Even when my son drinks breastmilk only, he passes stool once every few days.

複式洋房

我現在轉咗金裝美素樂(益生纖維~新廣告個隻)比佢食,亦有比多啲水及生果比佢食,便便軟好多,改善咗呢!雖然便便無以前個啲好似漿糊咁易去,仲有佢現在去便便唔痛,無哭,我都放心了, 不過現在每日都要比啲水及生果比佢食,對健康好呢!!!

多謝各位好意見!!!!

首頁

尾頁

跳至