跳至

首頁

尾頁

伯爵府

如題.

大宅

I am.

伯爵府

原帖由 田心 於 09-9-28 14:18 發表
I am.

hi,
想問你, 做左d咩檢查呀????

大宅

上一胎已經係高齡! 呢胎咩都未做, 上一胎就有oscar and structure test, 好感恩, oscar test 屬於low risk, 唔需要做further test。

伯爵府

原帖由 田心 於 09-9-28 16:46 發表
上一胎已經係高齡! 呢胎咩都未做, 上一胎就有oscar and structure test, 好感恩, oscar test 屬於low risk, 唔需要做further test。

早晨!!!

咁其實做左oscar就真係唔需要做抽羊水/絨毛呀???
因為真係擔心唔知準唔準確.......
所以個心都15/16.

大宅

如果OSCAR test result is high risk, your doctor will advise you to do the further test like 抽羊水/絨毛。 不過呢胎我都有d擔心...年紀大...所以next time 去醫生到想問下中大個99%準確測試有冇得驗。

伯爵府

原帖由 田心 於 09-9-29 12:01 發表
如果OSCAR test result is high risk, your doctor will advise you to do the further test like 抽羊水/絨毛。 不過呢胎我都有d擔心...年紀大...所以next time 去醫生到想問下中大個99%準確測試有冇得驗。 ...

我就係驚低風險時, 自己信唔信得過囉, 始終覺得抽羊水/絨毛好似穩定D, 但又有風險喎.
中大個個係咩東東呀????

大宅

Read this, 只需抽血驗...不過比較貴, 但如果真係有得驗貴d都直!

http://www.mingpaohealth.com/cfm/news3.cfm?File=20090810/news/gsu1.txt

伯爵府

原帖由 田心 於 09-9-29 14:28 發表
Read this, 只需抽血驗...不過比較貴, 但如果真係有得驗貴d都直!

http://www.mingpaohealth.com/cfm/news3.cfm?File=20090810/news/gsu1.txt

俾我想像中貴好多好多喎.

大宅

用錢去衡量, 係好貴, 但由父母point of view 去睇, 我會覺得直。 如果咁不幸, OSCAR驗到係high risk, 而抽羊水/絨毛有流產機會, 我想對高齡媽媽嚟講, 在經濟環境許可下會想做一個安全的測試去減低萬一bb係正常又無流產機會的測試。

伯爵府

原帖由 田心 於 09-9-29 17:46 發表
用錢去衡量, 係好貴, 但由父母point of view 去睇, 我會覺得直。 如果咁不幸, OSCAR驗到係high risk, 而抽羊水/絨毛有流產機會, 我想對高齡媽媽嚟講, 在經濟環境許可下會想做一個安全的測試去減低萬一bb係正常又無 ...

咁又係既. 不過是否仲未成效既呢??
我諗要去私家檢查時, 問下個e生既建議.

大宅

好媽媽勳章

有無報左廣華的媽咪, 又係高齡? 今日我先去登記, 因為過左35, 個姑娘比左兩個期, 一個係十月尾去北翼十樓做檢查, 仲講明因為我高齡所以要去, 另一個係12月做正常產檢. 十月個個比埋d張程係 oscar 黎個wor, 只係比$60. 我仲懷疑緊係未真係包??? 我自己都預約左威院oscar, 未知點

原帖由 123!@# 於 09-9-30 09:44 發表

咁又係既. 不過是否仲未成效既呢??
我諗要去私家檢查時, 問下個e生既建議.

子爵府

我會報廣華等照埋頸皮先去報.

原帖由 hayo 於 09-9-30 21:54 發表
有無報左廣華的媽咪, 又係高齡? 今日我先去登記, 因為過左35, 個姑娘比左兩個期, 一個係十月尾去北翼十樓做檢查, 仲講明因為我高齡所以要去, 另一個係12月做正常產檢. 十月個個比埋d張程係 oscar 黎個wor, 只係比$60 ...

伯爵府

原帖由 hayo 於 09-9-30 21:54 發表
有無報左廣華的媽咪, 又係高齡? 今日我先去登記, 因為過左35, 個姑娘比左兩個期, 一個係十月尾去北翼十樓做檢查, 仲講明因為我高齡所以要去, 另一個係12月做正常產檢. 十月個個比埋d張程係 oscar 黎個wor, 只係比$60 ...

我同你1樣, 唯獨是係第1次係11月. 所以我都book左威記照oscar.

反而你咁遲登記可以第1個期係10咁早既??

大宅

好媽媽勳章

係wor, 仲早過威院, 不過我問過朋友, 原來威院個個睇到數據會多d, 廣華只會講positive or negative, so 我都決定比錢去威院check, 安心d :loveliness:

原帖由 123!@# 於 09-10-2 09:49 發表

我同你1樣, 唯獨是係第1次係11月. 所以我都book左威記照oscar.

反而你咁遲登記可以第1個期係10咁早既??

瑪瑙宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

請問邊度有得做尼樣野呢??thx 急急急

複式洋房

又真係幾貴....
但又咁凖.... 十五十六tim

民房

book威記照oscar要排期幾耐到啊?親身去Book會唔會快D?各位請提供多D資料比我啊
Thx

伯爵府

原帖由 小鳥bb 於 09-10-12 21:06 發表
book威記照oscar要排期幾耐到啊?親身去Book會唔會快D?各位請提供多D資料比我啊
Thx

好快架.
你上網登記左先. 跟住第2,3日e院就打電話俾你約時間, 佢會 "欣" 番你週數而book邊日做oscar.

民房

ths!
原帖由 123!@# 於 09-10-13 11:27 發表

好快架.
你上網登記左先. 跟住第2,3日e院就打電話俾你約時間, 佢會 "欣" 番你週數而book邊日做oscar.

首頁

尾頁

跳至