論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

1) agent話勞工法例要比cash, 吾可以比cheque:為自己着想出票絕對正確!
2) 佢係琴晚走, agent話咁我地要比多一日人工, 係咪咁搵笨?agent是你找的or是印印找在看就好似偏帮印印!
3) 如果我要比到27號人工, 而佢今日又無番工, 咁我可吾可以話係放假? (因為我仲爭佢一日假):咁就計多一日錢!
4) 係agent到簽紙解決, 其實有無約束力? 定係個工人收完錢可以再去勞工處到玩野?:一定可以同妳玩嘢!
5) 有咩要小心? 請提醒一下, 明天只有老公上agent:最好有第三者見証並錄影正個程序!

大宅

原帖由 minged 於 09-9-28 17:14 發表
1) agent話勞工法例要比cash, 吾可以比cheque:為自己着想出票絕對正確!
2) 佢係琴晚走, agent話咁我地要比多一日人工, 係咪咁搵笨?agent是你找的or是印印找在看就好似偏帮印印!
3) 如果我要比到27號人工, 而佢今日又無 ...

Thank you. So do you think I should not setlle at Agent?

大宅

畀面勳章

妳有無自己信任的Agent?

別墅

千祈唔好俾cash, 個bk實反口告你, 個agent都唔知信唔信得過, 咩唔可以俾票, 有票據先安全, 佢擺明偏幫個工人

乜人都唔好信, 上勞署搞最好, 就算打去問都要問個職員姓乜名乜, 呢個世界太多人卸責

大宅

原帖由 minged 於 09-9-28 17:37 發表
妳有無自己信任的Agent?

無. 咁多年黎, 要搵間信得過真的好難.

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 mrs.hamster 於 09-9-28 18:14 發表
比個工人揀,可以出cash但上勞工處搞,如果勞處話要開file先幫你settle你就即開file claim 工人代通知金(之前有媽媽話追欠款一方先可開file),咁勞處就一定要理你,你之後唔收佢代通知金咁settle咪close file 囉,一close file ...
goodidea.有好多エ人都用呢招。有哂計劃去撩慶你。你受唔住一旦出言話“炒”え類,イ巨就捉住你呢句野屈你要イ巨即刻走,話要係你補錢一个月。我朋友N年前已經遇過此經驗。通常用呢招既好似bunbun較多。我家bun姐宜家都常常用這招但我好小心自己説話,唔会被イ巨陰到。因為聽過咁多姊妹誙驗,我常bear in mind我講毎句説話將來可能成為逞堂証供。可憐!!

quoquo我覺得你去勞處settle好d。提防A盡都可以陰你。

複式洋房

我個ANENCY好好人架,我次次有咩問題佢都好幫我架,你可以打比佢問佢,佢比D意見會專業好多,如果你想知佢電話就PM我.

民房

我之前有個印印炒咗,case同你差唔多,佢第二日即去勞工處玩嘢,我仲係出晒糧比佢即晚走,agent 又唔理,仲煩咗幾個月,人都癲!最後都要蝕幾千,唔fair,無保障..........

大宅

Today my husband settled with her at the agent. God bless me. Actually I should claim her for one-month money....but we don't have time.

BTW, any one has referral of agent or even a maid? Or even local part time. I've been crazy in housework these few days and my baby suddenly got fever.

首頁

尾頁

跳至