自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我個女次次見我飲麥記的泡沬咖啡都好想我比佢試吓,但我驚小朋友是唔可以飲咖啡的,但今天我讓他試咗幾囗,她說好香,話下次想自己order一杯,一路看書,一路歎咖啡,我想問究竟小朋友飲唔飲得呢?

子爵府

咁細個就飲梗係唔好喇~~!得閒俾幾啖就可以...飲一杯就唔ok喇喎!!

禁止訪問

水晶宮

你叫DECAF咖啡...幫巨叫杯鮮奶...溝少少咖啡系巨杯鮮奶...小朋友倒不是要頂癮...可能是中意果陣香味...甘少可以接受啦...

少奶奶的身份,丫頭的命...

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔係呀化

男爵府

佢覺得香比粒 coffee candy 佢得la

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

No~~~

大宅

都係唔好飲喇, 得個8歲.... 太細喇...

大宅

無可能!

伯爵府

Too much caffeine can stunt her growth!

大宅

比佢試下or幾啖都ok,
久唔久一次幾啖就冇所謂既..
奶茶咖啡免得過就免...
小朋友飲品其實可以有好多選擇..

大宅

影響腦部發育

大宅

咖啡會令鈣質流失,鈣質係要細個儲返嚟嘅, 到25歲後你想儲都儲唔到架啦.

珍珠宮

No.
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

伯爵府

我去食野叫既凍/熱咖啡,奶茶同o茶, 我對仔女都會飲, 不過只限飲幾啖...

大宅

畀面勳章

總括咖啡因的害處:
改變腦部的生物化學特性:導致長時間的壓力、憂慮、頭痛、失眠、筋疲力倦、甚至抑鬱等。咖啡因亦與過度活躍、學習障礙、及行為異常等問題有關。
使血壓上升、及增加血液中膽固朜的水平:導致心臟及血管的病症。
有顯著的利尿效果(透過排尿而令身體失去過多水份),令細胞缼水:導致提早衰老(皮膚出現皺紋),及損害腎臟和肝臟的排毒功能。
影響腸道內壁的正常功能:增加潰瘍的風險。
增加血液中壓力賀爾蒙的水平:可能在身體各處,引起長期及不明起因的痛楚。
令婦女出現賀爾蒙失調、及繁殖系統的毛病:包括經期前綜合症 (Premenstrual Syndrome,如十分疲乏、感覺沮喪或抑鬱等)、嬰兒出現先天缺陷、流產等。
透過尿道和腸道,增加身體流失鈣質、鎂、鋅、及其他有用的礦物質,更易導致骨質疏鬆 (即骨的密度變得較低,及較脆弱),該影響對婦女尤其顯著。
妨礙身體從食物中吸收鐵質,導致貧血,該影響對婦女尤其顯著。(註:有低鐵質水平的婦女,很可能會精力較低、很難集中精神、及有較大機會抑鬱。)
Please find out more what "coffee" is before you decided to give it to your kid. I think she is just too young to take this.

http://www.live-in-green.com/health_info/problematic_products/caffeine_c.html

大宅

畀面勳章

接受了咖啡因的蜘蛛,不能編織正常的蜘蛛網。同樣,人飲用咖啡因亦會被毒害,以致不能正常運作。

侯爵府

醒目開學勳章

我有俾,大概2個月可飲一次starbxxxx, I think 好多食物都無益la, 可樂,chips, fried chicken......etc, 無可能咩都唔食,好難做得咁健康與世隔絕咁.....so, 我會俾佢,有節制地試下law,每樣嘢都要適可而止,輕啖淺酌問題不大.
(個人意見)

首頁

尾頁

跳至