自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

個囝囝(5 YRS) 昨日中午開始發燒, 食完退燒及加強退燒都很快再燒過, 以前起碼可以降下六七個鐘, 現在三四個鐘又燒到成40度, 我開始好擔心 , 溫水浴都用了, 好像幫助不大。

有無人有經驗可以分享吓, THANK YOU

公爵府

畀面勳章

回覆 1# 小小bb 的文章

快快快...............去看急症

子爵府

醒目開學勳章

我個仔開學前都燒到成40度...除左食退燒藥,抹身之外真係無咩好做 ...祝你小朋友快d好返啦..你都唔好太擔心啦

水晶宮

原帖由 小小bb 於 09-9-27 22:25 發表
個囝囝(5 YRS) 昨日中午開始發燒, 食完退燒及加強退燒都很快再燒過, 以前起碼可以降下六七個鐘, 現在三四個鐘又燒到成40度, 我開始好擔心 , 溫水浴都用了, 好像幫助不大。

有無人有經驗可以分享吓, THANK YOU ...

My son had a fever of 106 before and I take him to see a doctor immediately. But the doctor didn't recommend to send him to hospital.

That night, i didn't sleep..................alway woke him up and take a bath.

But if i were u, go to hospital or see a doctor now.

公爵府

原帖由 christina 於 09-9-27 22:27 發表
快快快...............去看急症

但今天去見兒科醫生, 他話要燒到星期一才會開始退燒, 他話是流感, 要急都急唔來, 小朋友都好清醒和精神, 所以下不了決定, 請問現在私家醫院收不收流感病人呢?

公爵府

原帖由 wcandtt 於 09-9-27 22:31 發表

My son had a fever of 106 and I send him to hospital immediately.

Go to hospial NOW!!!

請問你到私家還是公立? 你小朋友發生了什麼問題?

大宅

小心呀, 我個仔4月時試過. 好彩仁安個醫生smart發現係川崎diesease (kawasaki disease) 而家無事好返........

quote]原帖由 小小bb 於 09-9-27 22:25 發表

有無人有經驗可以分享吓, THANK YOU ... [/quote]
我家有2個寶貝

水晶宮

原帖由 小小bb 於 09-9-27 22:33 發表

請問你到私家還是公立? 你小朋友發生了什麼問題?

Sorry, i go to see my family doctor first, which is in hospital(private). He recommended me stayed at home and take care my son.

He only had a common flu.............but the temperature is extremely high which scared me a lot.

The only thing u can do is :

Don't sleep (of course, u cannot sleep well)

Wake yr son up if his temperature still rises. Let him take a bath(wash his head as well)

公爵府

因為有個朋友的囝囝都燒到104.8, 都是要燒兩天才退開始退燒, 其實我囝囝每次都比會燒得比較高, 但食完藥後會很快退.......但今次........

水晶宮

原帖由 小小bb 於 09-9-27 22:25 發表

有無人有經驗可以分享吓, THANK YOU ...

Did u take yr son to the doctor yesterday???

水晶宮

原帖由 小小bb 於 09-9-27 22:36 發表
因為有個朋友的囝囝都燒到104.8, 都是要燒兩天才退開始退燒, 其實我囝囝每次都比會燒得比較高, 但食完藥後會很快退.......但今次........

But if you do worry, go and see the doctor..........I will go to the private hospital because no need to wait for long time.

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我女之前都燒到 105 到

仲要全日都唔退 , 後尾 keep 住食退燒藥 ,

第 2 日就退咗燒喇 !!!

希望你小朋友都快 d 好返

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我囡囡嘅同學仔(5yrs)前兩個星期都燒到40.5度, 燒足一個星期...確診h1n1, 佢都冇入院...只係留係屋企休息, 佢媽咪都係幫佢做一般退燒嘅動作, 如溫水浴...而家好番...返咗學.
     [em:14: ]

公爵府

星期日早上已經看了兒科醫生, 個醫生以前是做過瑪麗兒科高級醫生, 我估他是很有經驗, 但我真是行唔安, 坐唔定, 好擔心個仔, 又擔心走入公立會中多兩隻菌就仲慘.........現在希望他可以退燒.........唔好嚇我

水晶宮

原帖由 小小bb 於 09-9-27 22:49 發表
星期日早上已經看了兒科醫生, 個醫生以前是做過瑪麗兒科高級醫生, 我估他是很有經驗, 但我真是行唔安, 坐唔定, 好擔心個仔, 又擔心走入公立會中多兩隻菌就仲慘.........現在希望他可以退燒.........唔好嚇我 ...

Don't go to Govt Hospital. If your doctor is good, no need to worry too much la........... Just stay at home and let him take a bath.

God bless u and yr son.

複式洋房

我仔都試過106, 如医生聽過心肺ok都可在家休息, 若唔放心可比佢入院.

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

sorry 題外面38.9即係1xx???
順順利利 大吉大利       

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我e生女燒左幾曰,今日確診h1n1 ,又係燒到40度

珍珠宮

流感燒超碼3-4日,仲要係高燒,俾多的水佢飲(可以加微量的鹽),睇佢係咪算精神,因為去急症室(政府)起碼等2-3個鍾,個度醫生話過,如果唔係肺炎,唔係呆滯,都係叫你返屋企架,當日我問佢駛唔駛做豬流感測試,佢話急症室唔做架,仲俾佢頂咗兩句,話燒多2日就會退燒架啦,但之後佢真係講啱咗!

你如果真係想睇,睇下今晚情況如何,可以的話,最好等明早,儘量俾佢瞓覺休息吓!
留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

大宅

好媽媽勳章

http://www.drugsnet.com.tw/body.htm

攝氏華式體溫換算表

ºC

ºF

32.0
68.0
86.0
87.8
89.6
91.4
93.2
95.0
96.8
98.6

ºC

ºF

37.2
37.4
37.6
37.8
38.0
38.2
38.4
38.6
38.8
39.0

99.3
99.7
100.1
100.4
100.8
101.2
101.5
101.8
102.2

ºC

ºF

39.2
39.4
39.6
39.8
40.0
40.2
40.4
40.6
40.8
41.0

102.6
102.9
103.3
103.7
104.0
104.4
104.7
105.1
105.4
105.8

ºC

ºF

41.2
41.4
41.6
41.8

106.2
106.5
106.9
107.2
107.6
108.4
111.2

原帖由 charmaine_1 於 09-9-27 22:58 發表
sorry 題外面38.9即係1xx???

首頁

尾頁

跳至