自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

尋日一家人去酒店食BUFFET,個場好多family去咖,隔離枱個細路女突然大嗌:「媽咪,我賴緊屎出嚟啦!」個場即時靜晒,個阿媽竟然即刻抽開個女嘅褲頭睇,話:「你唔好賴住,你而家即刻著返隻鞋我地去廁所啦!」原來個小朋友一路都除左隻鞋係到食buffet咖!之後個阿媽仲一路行一路叫佢唔好賴...我一家人即場冏左!有無家教咖?

禁止訪問

男爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

係咪大陸人黎架

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

下,唔係掛,邊有人係公眾地方做D咁O既野嫁,
唉,真係唔知講咩好

別墅

睇就唔似,都著得幾好又操流利廣東話
原帖由 armchair 於 09-9-28 19:22 發表
係咪大陸人黎架

大宅

我唔明咁樣點叫無家教!
個女仔幾歲?

邊一點無家教?
- 阿媽即刻抽開個女嘅褲頭睇?
- 佢食BUFFET無著鞋?
- 佢媽一行一路叫佢唔好賴?

侯爵府

好媽媽勳章

唔…我諗個mami都唔想既…

會賴c既小妹妹, 我估係3幾歲, 佢地控制唔到, mami都無計. 甘個女叫到, mami梗係即望啦~

至於小妹妹唔著鞋, 我諗可能係佢成日企上chair, 甘我覺得佢除鞋好過唔除播! 我成日見d mami 同小朋友著到身光x靚, 但就由得小朋友 (or 所謂bb, 但已經著鞋落地行跑跳) 著住鞋企上sofa. 對比呢d mami, 我覺得o個位mami 算係好啦.

其實我估當事人 & mami 已經好尷尬…
原帖由 bebbe 於 09-9-28 19:18 發表
尋日一家人去酒店食BUFFET,個場好多family去咖,隔離枱個細路女突然大嗌:「媽咪,我賴緊屎出嚟啦!」個場即時靜晒,個阿媽竟然即刻抽開個女嘅褲頭睇,話:「你唔好賴住,你而家即刻著返隻鞋我地去廁所啦!」原來個小朋友一路都除左隻鞋 ...

大宅

原帖由 叉燒媽咪 於 09-9-28 19:47 發表
唔…我諗個mami都唔想既…

會賴c既小妹妹, 我估係3幾歲, 佢地控制唔到, mami都無計. 甘個女叫到, mami梗係即望啦~

至於小妹妹唔著鞋, 我諗可能係佢成日企上chair, 甘我覺得佢除鞋好過唔除播! 我成日見d mami 同小 ...

我個女又係 (2嵗) 一上車或坐係度食飯就要除鞋! 因為以前佢細坐自己車既時候就會幫佢除左佢, 因為有時佢會企起度唔肯坐CAR SEAT! 久而久之佢無論上咩車都要除鞋, 我已經唔肯同佢除話唔可以! 但係佢就自己除! 我都冇乎!

男爵府

好媽媽勳章

係啦!我都唔係好明!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

我又唔覺得個小朋友無家教,你知小朋友,邊識得分咩場合,佢地好直接加喇!

別墅

原帖由 LUON 於 09-9-28 19:33 發表
我唔明咁樣點叫無家教!
個女仔幾歲?

邊一點無家教?
- 阿媽即刻抽開個女嘅褲頭睇?
- 佢食BUFFET無著鞋?
- 佢媽一行一路叫佢唔好賴?

可能樓主唔太識點形容呢,樓主會唔會係想講個人修養?但就錯用左家教黎形容?

因為我覺個係修養問題,而非家教。

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

真係無修養.

珍珠宮

環保接龍勳章

有咩問題???我個女自細坐上餐廳張sofa時都除鞋, 因為著住鞋會整污漕張sofa! 小朋友control唔到poo poo佢自己都唔想!!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

大宅

咁都叫冇家教??

伯爵府

我 都又唔覺得個小朋友無家教,唔明唔明?????

珍珠宮

原帖由 Tiffany.s 於 09-9-28 08:29 PM 發表
真係無修養.

Agreed!!!
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

大宅

原帖由 小小baby 於 09-9-28 20:25 發表

可能樓主唔太識點形容呢,樓主會唔會係想講個人修養?但就錯用左家教黎形容?

因為我覺個係修養問題,而非家教。

我覺得不單不是家教問題,亦非修養問題,
而係成長過程的處理方法,
無需小題大造啦!

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

唔好意思 , 我想借個位講下 ....

我同老今日經過荃灣某新屋苑商場外圍 , 個陣都幾大雨 , 我同老公一把遮貼住D 鋪門口黎行 , 有一家五口企係地產公司門口 , 阻住條路 ,咁我地咪行出少少囉 , 但我地經過地產門口個陣 , 個亞叔一聲 "卡TWO, 係我前面兩個身位 , 吐左篤 "結撻撻"既綠色痰 , 爭D 嘔咁滯 , 我即刻鬧佢 , "有無攪錯呀 " , 佢講 " BU 姣E 思, BU 姣E 思" , 又係大 6 人 ... 唉

我唔係話岐視佢地 , 但D 公民意識真係好差.... , 比你地買到咁貴既樓 , 住埋又點丫 , 一出聲咪嚇C人

男爵府

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至