嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

你地的bb需不需要抱住才睡??

我的bb現在已3個多月,他們一到眼瞓,就一定要抱住瞓,直至睡熟才可以放回bb床,不可以自己放在床上睡,若不睡熟,就一定會喊。請問有沒有方法可以教他們自己瞓呢??我很擔心到一歲還要抱住才瞓。

大宅

Re: 你地的bb需不需要抱住才睡??

唔好理佢地, 因為真係要忍心d, 書都有教唔好等bb起我地懷中入睡, 咁樣會養成冇我地抱住

大宅

garytai,

你個bb通常喊多久才會自己入睡呀??你會讓他喊幾耐才會抱下佢呢??我今天下午試過,他們真的喊得好凄涼,我讓他喊了2-3分鐘後抱他一會,又再放落床,他又喊,真不知有什麼辦法。

民房

我個b依家兩個月,一到夜晚就要抱住,有時甚至會狂喊,

男爵府

好媽媽勳章

siubakto ,
我個囝個多月大時都時常扭抱住瞓, 但大大o下就好d, 宜家日頭有時都會扭一陣, 我都會抱下佢, 但晚上就會好乖, 會自己瞓!!!!

大宅

garytai
如果用喊得多會唔會聲沙呢??? ?-(

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個囡初初都要抱住先肯訓,但當佢3個月左右已經唔駛,我放佢落床,佢盲會扭扭吓咁,之後自己就訓。

其實我個人認為個bb遲下自都會自己訓,所以如果係我,佢要抱住先訓都由得佢,講真,當佢大個d o既時候,你想抱佢都唔比你抱呀,雖然依家係會辛苦d,但如果佢第日真係唔比你抱,你就會後悔依家唔抱佢多d架。

大宅

依家我bb越黎越少喊, 因為當我抱番佢去自己張床佢就知道要訓覺, 佢會自己玩一陣就訓, 所以係要訓練, 2-3分鐘梗係唔得, 因為時間太短, 初頭係會喊好耐, 當佢喊左五分鐘後你再去睇下佢, 拍下佢, 不過佢都唔多蘇你繼續喊, 因為佢只有一個目的, 就係要你抱, 所以好似角力咁, 睇下邊個屈服先, 如果佢再繼續喊都無辦法, 留起佢身邊陪住佢, 不過就唔抱佢, 等佢知道媽咪今次係要我自己訓, 當佢越喊得勁你就去抱佢, 只會俾到一個訊息佢:原來我要喊得勁媽咪先彩我! 呢個係唔好既訊息, 但如果佢一喊你就抱佢, 又會俾到一個訊息:我一喊就可以得到我想要既野, 如果再大D佢就會變得咩都要喊一餐, 企圖要你就佢(以上既係我起書度睇番黎), 自己初頭都唔忍心佢喊, 抱下佢, 不過原來真係, 佢喊得仲厲害, 俾我老公話完一輪後我先忍心d, 效果開始見到, 佢依家真係好少扭計, 我身邊d朋友都話佢乖, 其實係我老公既功勞, 所以你努力d, bb喊下唔怕, 因為對佢個肺好(真的), 聲沙? 其實我仲未聽過bb喊得犀利而聲沙, 反而係大大下鍾意"嗌", 可能咁整到聲沙...加油呀!

男爵府

garytai,
你睇嗰本係咪: 從o'稅'開始, 我都有跟住做, 真係work, bb真係好少扭計, 自己訓, 我身邊d朋友都話佢乖, 你就好啦,老公 帮手, 諗我當時(few week b4), 比99鬧到死, 話我殘忍, 不過當時亞b只係喊咗一陣咋!
我bb現在8星期, 你個幾大?

大宅

garytai,

請問大約要試幾耐才可以見到成效呢??我好擔心現在3個多月才開始會否太遲呀??

ellislui,

你地所講的那本從零歲開始在那裡可以買到,是不是普通書店就買到。

大宅

好媽媽勳章

我同你一樣呀!! :-P 一定要夠忍心同要有耐情,這不是一時三刻可以改變的!!

男爵府

好媽媽勳章

初初就要,但到我個女幾個月後,我地就比佢自己瞓.當然佢會喊下,但慢慢佢習慣左,佢而家多數自己瞓

複式洋房

我亞囡2個幾月都係﹐見佢喊就唔忍心想抱下佢﹐
希望佢大D好D LA。
匡遙 - 2004年11月27日在屯門醫院出世 27/11/04 3.00kgs 02/12/04 2.89kgs 14/12/04 3.35kgs 30/12/04 3.99kgs 28/01/05 4.78kgs 04/04/05 6.41kgs [/img][img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid170/p3b5905bfca368338c237d785f8d6f4a5/f3f37faa.jpg.thumb.jpg[/img][img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid181/p52037fc5bc3e6145b6bb81929388d462/f2d78b99.jpg.thumb.jpg[/img]

民房

我個女同你個仔一樣,抱一陣就自己睡,扭一計我會抱下佢,等佢有安全感。

複式洋房

Similar to blossom33, 我囡囡2個幾月, 見佢喊就唔忍心抱下佢law, 希望佢大D好D la.

大宅

我從健康院那本育兒樂處看到要在bb2-3個月便要陪養bb自己入睡,我覺得我好像遲了去進行。

大宅

我BB由兩個月開始就陪養自己睡,睡前我會同佢玩一陣,比D音樂佢聽,之後佢有D睡意就同佢睡番自己張床!佢係床玩吓就會自己睡,如果間中"摟"吓就拍吓佢!
我比佢聽個隻音樂是睡覺碟,由出世到現在也是用這隻碟!

男爵府

siubak,
本書係朋友送ka, 不過我諗要係基督教嘅書室先有, 因為我去教協搵都無, 教仔, 無話遲嘅, 最緊要堅持, 祝得心應手!!

侯爵府

我仔仔自己訓~
我家有隻曳曳豬

大宅

ellislui, 係呀, 我本書叫由零歲開始, 好正呀, 入面教左好多湊仔既心得, 未生前都唔多明佢講咩, 生左後再睇就好明啦, 佢有續集喎, 係教0-2歲小朋友既書, 我老公

首頁

尾頁

跳至