想生BB

跳至

首頁
12345...30

尾頁

男爵府

唸住如果再唔BINGO就做IUI / IVF, 有冇人可以分享下個洗流程同埋感受呢?

我好怕打針, 自己打係咪好驚同好痛架?

男爵府

我兩樣都做過,其實iui 同ivf差唔多,
不過ivf 要入院同埋打多d針,
但係時間好快過架咋,因為自己要成日記住
幾日打針,幾時番去見醫生,反而做晒所有野等bingo
d 時間仲耐.

iui, 都係第三日開始打針,每晚一支,
約要見醫生4次,第5次就放精.

ivf, 都係見左醫生4次,第三日開始打針,
每早食一粒藥,加厚內膜的,
day9開始早晚都要打針,打到day 12.
其間驗左三次血, day 14入院抽卵,
隔兩至三日就放胎,到時就等多12日check bingo.

原帖由 CHANLAILAI 於 09-9-29 00:39 發表
唸住如果再唔BINGO就做IUI / IVF, 有冇人可以分享下個洗流程同埋感受呢?

男爵府

咁咪要請假請得好密囉

要儲錢既同時, 都要儲埋假先得啦

原帖由 I_O_U_baby 於 29/9/2009 20:24 發表
我兩樣都做過,其實iui 同ivf差唔多,
不過ivf 要入院同埋打多d針,
但係時間好快過架咋,因為自己要成日記住
幾日打針,幾時番去見醫生,反而做晒所有野等bingo
d 時間仲耐.

iui, 都係第三日開始打針,每晚一支,
約要見醫 ...

複式洋房

您好

想問第一次約見醫生,之後幾時開始療程?
因為我下個月15號見醫生,好緊張
thx

男爵府

我就只係放胎同抽卵先請一日,
其餘時間就同老細請出一出去睇醫生.

原帖由 CHANLAILAI 於 09-9-29 23:05 發表
咁咪要請假請得好密囉

要儲錢既同時, 都要儲埋假先得啦

男爵府

你第一次見醫生,可能要檢查好多野,
睇下你係乜野原因不育先,
再對症下藥.
如果年紀唔係太大,
通常都係試排卵藥3-6個月,
唔得就IUI 3-4次,再唔得先IVF.

不過有D情況係,如果輸卵管兩條都塞左,
咁一定係即做IVF啦.

原帖由 fannyyip888 於 09-9-30 00:52 發表
您好

想問第一次約見醫生,之後幾時開始療程?
因為我下個月15號見醫生,好緊張
thx

複式洋房

醫生話IVF只得20-30%成功率,因我以37歲了,因我輸卵管一條塞左,一件半塞很慢

男爵府

20-30%總好過無機會啦.
同埋如果你有多卵,一次唔得咪第二次放雪胎囉,
咁一次20-30%,多幾次總有一次中啦.
其實好多人IVF 一兩次都會得架.

原帖由 loonloon 於 09-9-30 13:57 發表
醫生話IVF只得20-30%成功率,因我以37歲了,因我輸卵管一條塞左,一件半塞很慢

複式洋房

回覆 1# I_O_U_baby 的文章

價錢真的好貴7萬元如果失敗在比7萬la

男爵府

通常醫生都會谷多D卵架,
如果有幾粒成功受精同分裂,
就可以有雪胎,就算第一次唔得,
第二次放胎只係15000度一次,
唔駛再打針或食藥.

當然,如果卵巢唔好,D卵又少,就真係一次唔得就無架喇.
但係唔做就永遠都唔得,
做左點都買番個機會,唔得都心安理得D.

原帖由 loonloon 於 09-9-30 15:20 發表

複式洋房

我今日都啱啱做完iui (第一次)
睇左4次醫生 (唔計今日)
我就唔係打針
只係食排卵藥
同埋打針
今日過程都有小小痛嫁
不過醫生好快手
所以都ok o既
費用加埋約$8000

您諗住幾時做呀?

男爵府

咁你地搵邊個醫生做架?

複式洋房

回覆 3# I_O_U_baby 的文章

要儲多D錢才可做IVF,,謝謝你的意見

大宅

睛靈勳章

但當你bingo左,果7萬蚊就真係值回票價啦

原帖由 loonloon 於 09-9-30 15:20 發表

別墅

我都心大心細想做iui,可惜有無咁多大假比我請假,所以只好自己try多幾個月囉!

今日手痕多個電話試下book何永超e生,點知要book到2011年先有得睇,之後個姑娘話何e生有幾個徒弟都係用何e生個方式去幫d病人,仲話有bb機會率仲好高添,咁我就book左試下囉。

請問大家有無睇過何永超e生呀?每次收費係唔係好貴呢?

大宅

畀面勳章

Agree! try 了多個機會!
我本來想skip iui, 直接做ivf, because 我年紀唔細, 但係我那個cycle D卵泡好少, doctor 好好, 佢提議做iui, 唔想我嘥錢. 我好信doctor, 做了iui and bingo!

有些sister 可能克服唔到自己打針, 我就ok, 想到洗左d錢, 就打左...

我只是放精日請假, 其餘都係lunch hour 去見doctor.

Goodluck!

原帖由 I_O_U_baby 於 09-9-30 16:02 發表
通常醫生都會谷多D卵架,
如果有幾粒成功受精同分裂,
就可以有雪胎,就算第一次唔得,
第二次放胎只係15000度一次,
唔駛再打針或食藥.

當然,如果卵巢唔好,D卵又少,就真係一次唔得就無架喇.
但係唔做就永遠都唔得,
做左 ...

複式洋房

我就無本錢多試幾個月喇
因為已經係高齡....
所以已經破釜沈舟
辭職專心一意做iui
今日做左第一次iui
想試多兩個週期
如果唔得就要做ivf喇....

原帖由 chiuc9 於 09-9-30 23:50 發表
我都心大心細想做iui,可惜有無咁多大假比我請假,所以只好自己try多幾個月囉!

今日手痕多個電話試下book何永超e生,點知要book到2011年先有得睇,之後個姑娘話何e生有幾個徒弟都係用何e生個方式去幫d病人,仲話有bb機會率仲好 ...

複式洋房

我係2條輸卵管都塞曬丫,要做IVF

大宅

我今個cycle做打針iui, 我以為好痛, 原來ok喎....... 自己打都好簡單......

原帖由 CHANLAILAI 於 09-9-29 00:39 發表

大宅

2011年咁誇張, 咁未好似排政府咁 , 利害利害

係呢, 咁姑娘話邊幾個係何e生既徒弟呀? 我想8卦下。

原帖由 chiuc9 於 09-9-30 23:50 發表

今日手痕多個電話試下book何永超e生,點知要book到2011年先有得睇,之後個姑娘話何e生有幾個徒弟都係用何e生個方式去幫d病人,仲話有bb機會率仲好 ...

首頁
12345...30

尾頁

跳至