論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

新聞話研究緊輸入內地僱工, 引入良性競爭喎~~
不過一定要45歲以上先黎得香港, 人工一樣係3580
點睇?

子爵府

有時間不如去"研究"而家d僱傭條例先啦,而家呢d都未攪掂,重要攪多樣更高難度??
神神地~~

別墅

同意
原帖由 cameo 於 09-9-29 04:13 發表
有時間不如去"研究"而家d僱傭條例先啦,而家呢d都未攪掂,重要攪多樣更高難度??
神神地~~

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

原帖由 cameo 於 09-9-29 04:13 發表
神神地~~

就係要攪到你唔得"han"去"研究"而家d僱傭條例ma.咁佢地就冇咁煩勒!

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

咁啲二奶咪有機會湧晒嚟香港囉!
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

到時我62肯定會係咁煩住要請佢d鄉里黎代替我宜家個工人湊bb... 一定煩死

複式洋房

45歲....搵佢番黎俾我照顧咩!!

原帖由 habibiheian 於 09-9-29 02:15 發表
新聞話研究緊輸入內地僱工, 引入良性競爭喎~~
不過一定要45歲以上先黎得香港, 人工一樣係3580
點睇?

別墅

45歲太老, 我怕仲要比錢醫佢D老人病 (心臟病、糖尿病、關節炎.....)

大宅

真係冇眼睇 現在菲,印,泰加最低工資已經 '立立亂' 再加d29兵團嚟真係....唉!.......都係迫我返屋企湊仔...想搵多個$都唔得

複式洋房

over 45歲係為杜絕d2奶, 如果純係清潔煮飯我覺得問題唔大, 最好d工資唔好一定要$3580啦, 不過牽連甚廣, 個龜縮政府點會幫d中產fight?

男爵府

agreed, 內僱仲衰過外傭, 因為內傭在香港網絡甚廣, 同埋年齡45歲以上, 睇怕會請的都係照僱老人家, 這方面可能內僱好過外傭, 不過我一定唔會考慮

原帖由 honeysara 於 09-9-29 10:31 發表
真係冇眼睇 現在菲,印,泰加最低工資已經 '立立亂' 再加d29兵團嚟真係....唉!.......都係迫我返屋企湊仔...想搵多個$都唔得

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 mymelody2003 於 09-9-29 11:05 發表
agreed, 內僱仲衰過外傭, 因為內傭在香港網絡甚廣, 同埋年齡45歲以上, 睇怕會請的都係照僱老人家, 這方面可能內僱好過外傭, 不過我一定唔會考慮

...
雖然話牽渉問題多多,但如搞得掂d問題,就算内傭的市場佔有率極低(低到例如得5%),都總算是做到良性勁爭之效果。

公爵府

回覆 1# pollyw 的文章

港府話先考慮窮困落後地方,如雲南,廣西咁,咁遠請d鄉下人返嚟做,比隔山買回來的菲印情況好不了多少,一樣教到你嘔血.不過你講得啱,起碼有良性競爭,等d菲印唔好以為自己獨市,當自己係貴妃咁態度對僱主.

男爵府

我又覺得係好事喎...e+好多請印就係貪佢地識講廣東話,如果引入內地傭工競爭大左,d印就冇咁吃香,而且炒內地傭工機票肯定平d

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 小圓圓 於 09-9-29 11:26 發表
港府話先考慮窮困落後地方,如雲南,廣西咁,咁遠請d鄉下人返嚟做,比隔山買回來的菲印情況好不了多少,一樣教到你嘔血.不過你講得啱,起碼有良性競爭,等d菲印唔好以為自己獨市,當自己係貴妃咁態度對僱主. ...
雖然大部份家庭都表示不会請内傭,但我覺得總有市場。對外傭飯碗不一定不做成威協。起歩可能不多人請,但假以時日,如内傭表現水平整体不迅於外傭的話(這个沒人知,其實要超越外傭表現水平也不太難),或許会慢慢増加都未定。

別墅

iiiiiiiiiiiiiiiiiii,希望實行唔到啦, 係就有排驚喇!
對住佢地, 你估你可以教咩? 佢地又係中國人, 你每個眼神, 每句說話佢地都明晒, 你夠擔投訴佢多一兩句, 遇啱個心地唔好既, 攪大鑊嘢出黎, 搭火車就走咗, 中國咁大, 我問你點揾佢負責!

新聞都聽過啦, 中國人唔熟唔食, 有d真係唔抵得你有錢過佢既, 當佢掌握晒你一家既習慣之後, 鍾意綁架又得, 咩都得啦!

都唔駛講話申請d29呀, 親烕嘞! 等如比機會嗰d之前偷渡落黎生仔既, 而家一家團聚law, 住得6年, 佢地既申請移居香港又夠鐘, 幾開心!
:giveup:[size=x-large]Doraemon

大宅

到時又會有很多新社會問題...
始終外傭心繫他鄉, 但中國傭工就唔同, 工作以外應該會好busy, 要識多d人, 想多d辦法, 想想點可以讓自己/家人定居香港. 佢地d同鄉網絡好勁.
i don't prefer

侯爵府

畀面勳章

原帖由 BBFan 於 09-9-29 12:04 發表
到時又會有很多新社會問題...
始終外傭心繫他鄉, 但中國傭工就唔同, 工作以外應該會好busy, 要識多d人, 想多d辦法, 想想點可以讓自己/家人定居香港. 佢地d同鄉網絡好勁.
i don't prefer ...

係啦...好似好亂咁,煩死...

複式洋房

我覺得行唔通, 45歲以上, 咁大年紀仲到咩
太後生又怕做二奶,一振的內僱來HK係想博生
B囉居港權

大宅

希望唔會實行, 一定制造更多社會問題,x中央成日諗計放
多D大6人來, 請一個內傭在家比外傭更驚.
我一定唔會請內傭.

原帖由 viviancwk 於 09-9-29 11:51 發表
iiiiiiiiiiiiiiiiiii,希望實行唔到啦, 係就有排驚喇!
對住佢地, 你估你可以教咩? 佢地又係中國人, 你每個眼神, 每句說話佢地都明晒, 你夠擔投訴佢多一兩句, 遇啱個心地唔好既, 攪大鑊嘢出黎, 搭火車就走咗, 中國咁大 ...

首頁

尾頁

跳至