論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

最低工資時薪三十三元!? 發咩夢? 憑乜野!?!
我地hk大把低收入人士先搵緊十幾蚊一個鐘! m記都係得20蚊!佢地外人憑咩33蚊!? $33我請hk人仲好啦!我相信大把人做!冇年青都肯定有媽媽級做! 把友仔又唔係助長hk經濟! 反而係賺到錢就帶番家鄉!帶走我地d錢仲咁多要求!發夢返歸發啦!!!!!!!!!痴c!!

別墅

首先, 我用了工人5年幾, 要到佢地半夜起身的, 不足5次, 都是因為仔女發燒, 唔舒服, 要佢起身幫手. 否則全是我自己夜晚照顧仔女. 咁都要計, 我是否每次佢手機差電都要同同佢計? 呢啲我應該唔包啦.

唔該各位議員明白外傭工作的獨特性先.

仲有, 唔好樣樣為工人諗, 請檢討下現行對我地呢啲顧主唔公平的地方. 例如: 我地請工人沒有報稅, 佢地冇試用期, ...

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 薯仔阿ME 於 09-9-29 16:03 發表
好似我地咁, 個仔都成11年歲, 值情都無物理過佢, 由細到大就算個仔病咗發燒, 半夜都係自己起身照顧佢, 第二朝仲要返工, 個公主一入咗房唔天光都唔會出嚟架, 打風落雨, 屋企漏水, 我地兩公婆半夜喺度搬嘢, 抺水, :nau ...

咁啱我家公主又係咁, 九點幾入房瞓覺後打死都唔出來, 晚晚早睡早起, 我地就無11/12點都唔駛旨意有得沖涼休息, 有時見到佢真係火都o黎, 依類"垃圾"點值$3,580? 仲要包食包住. 出面閑閑地租間房住都要$2-3,000啦! 好心佢哋要知足架!

伯爵府

原帖由 FA8866 於 09-9-29 17:42 發表

講左唔納入,依家係開始將建議擺上立會討論.:loveliness:

FA8866 & 義工隊>>

有冇計劃去立法會公聽會講下香港外傭僱主既意見呢?

別墅

原帖由 ilmom 於 09-9-30 10:01 發表
首先, 我用了工人5年幾, 要到佢地半夜起身的, 不足5次, 都是因為仔女發燒, 唔舒服, 要佢起身幫手. 否則全是我自己夜晚照顧仔女. 咁都要計, 我是否每次佢手機差電都要同同佢計? 呢啲我應該唔包啦.

唔該各位議員明白 ...

黃先生可能覺得個班外傭係應該黎" 嘆世界" 既呢 ???如果唔係我地呢d 打份牛工,話就話文員,老細叫我出外勤,做d唔係我做既野,趕工無OT 做到十二點就應該做,d外傭就唔應該做d額外野呢??

複式洋房

黃議員真不該,請你們盡快總辭,回去麵舖煮牛肉麵。

伯爵府

車! 個個"黃xx", 一個月有成4萬蚊人工既立法局議員, 緊係請得起啦.

我d friend 成日去"老蘭"浦個時, 都見到個個"梁國x"係到浦:;pppp: . 政苦拎晒我地d辛苦錢請呢d人, 真係不知所謂.mouth:

真係有苦自己知

民房

絕對讚成將外傭盡快納入最低工資,等我唔使左諗右諗,即刻辭職&炒工人返屋企湊b;

絕對支持社x聯議員集體總辭,等佢哋唔好再發up風!

大宅

真係?

原帖由 leopak 於 09-9-30 14:12 發表
車! 個個"黃xx", 一個月有成4萬蚊人工既立法局議員, 緊係請得起啦.

我d friend 成日去"老蘭"浦個時, 都見到個個"梁國x"係到浦:;pppp: . 政苦拎晒我地d辛苦錢請呢d人, 真係不知所謂.mouth:mouth:" />
...

大宅

真係?

如果係真ge話, 就請香港無敵ge狗仔隊拍曬佢D醜態出來, 等廣大市民看看, 自己比左4皮幾野, 選出來話幫佢地爭取福利ge尊貴/狗up議員, 點樣坐Benz, 點樣夜蒲feng錢.....

原帖由 leopak 於 09-9-30 14:12 發表

我d friend 成日去"老蘭"浦個時, 都見到個個"梁國x"係到浦:;pppp: . 政苦拎晒我地d辛苦錢請呢d人, 真係不知所謂.mouth:mouth:" />
...

水晶宮

其實我覺得...政府搞個內傭議題出黎會不會只是給外傭團體&輸出國擺個姿態而已...叫巨地唔好太老定成日食住上...吶...唔系冇你地唔得...我地有強大後備...
少奶奶的身份,丫頭的命...

伯爵府

原帖由 潑辣美人 於 09-10-1 01:22 發表

係呀! 真嫁. 所以第日投票真係小心d, 費時遺害社會

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

勞工署貼出招聘香港文員, 人工低至$4,000, http://forum.baby-kingdom.com/thread-2638959-2-2.html
仲低過外傭, 黃X文係香港人投票選出嚟, 點解唔為香港低收入人士爭取? 反而倒戈為外傭打香港人荷包? 下次投票大家唔該睜開眼, 唔好俾人蒙蔽.

大宅

如果$4800我一定叫我個工人返鄉下耕田...然後自己湊女...仲會係屋企做埋托兒...一來一回仲好過打工

伯爵府

都short既....即係話就算我比得起請公主們, 我都應先要買部打卡機返來比佢打卡幾時上班幾時下班, 咁又有好多野我會唔明了, 咁沖涼洗頭傾電話sms擦牙洗面飲水食飯0個d又要唔要打卡呢, 如真係要立法呢d都應要清楚講明點計好wor.
成班正一食屎狗啦.

洋房

條粉腸又攪d"mug mug總辭"一陣又浪費立稅人d$選過..又唔知幾多億...黃生你快d消失比我地香港人有餐安樂飯食下啦..我立稅唔係咁用家...黃生唔該積下陰德呀

民房

黃先生既然說公義,我們便大方跟他說公義:

1. 首先,先談外傭身份:外傭身份是外勞,但在香港,不是所有外勞都有同等待遇。我們談的外籍家庭傭工,他們的優惠是眾外勞之冠,甚比本地工人還強,他們被包來回機票、食宿費、彈性工時(因僱主不在,他們可以做,也可以休息)、合約期內身體健康全保底(若有頑疾或懷孕,完全在你家休息,醫藥費你包,隨時又要搵第二個工人,甚至你要辭職照顧埋佢)、擁有不合理被抄保障。反觀其他外勞或本地工人:所有交通費食自己、食宿食自己、每日肯定超過14小時工作時間(還未計隨時半夜叫你做report,第二朝早9點正放0係佢枱面)、公司醫療保障只係幫小小(唔好彩遇上頑疾,隨時俾公司抄,醫藥費食自己)、公司要抄你又話咁易(3封warning letter就可以抄得你,又唔駛賠俾你,easy job)。以上只係佢0地部份優越優惠,實在太多,不能盡錄!

2. 另外,要說他們家庭傭工身份:若他們的工資與本地工人最低工資相等,立即應要求將他們所享有的優惠與權利,同時讓本地家庭傭工同時擁有,但若是如此,我當然請本地家庭傭工,還有什麼理由聘請他們?請他們受氣麼?!

黃先生,你要辯論,歡迎在此與我們共同相辯,我也想看看你有什麼理由可以將以上他們所享有的各種優惠,被歪曲成一種剝削!

伯爵府

我地要作好文章寄俾d團體啊

大宅

原帖由 sevenko71 於 09-9-29 17:49 發表
黃毓民批評,政府藉僱主已為外傭包免費食宿做「擋箭牌」,是十分荒謬,「難道你半夜拍醒外傭起身工作,她可以不做嗎?包住包食仍是要做!」。
計我話荒謬既係佢就真,佢地黎做工人揍仔係佢地其中一個job duties 。如果真係有需要既 ...

你講得好啱, 工人來 hk 之前, 我地係講明要佢湊 b, 唔好話佢結左婚或有細路未, 只要係一個人, 佢都會有可能半夜醒, 要人幫, 特別係 bb, 小朋友或老人家. 你地講得好啱, 半夜個仔要人, 我地兩公婆都唔敢勞煩位大小姐, 晚晚無覺好瞓既係我地 位大小姐有 mud 事拆晒天都可以當聽唔倒, 唔起身幫手, 我地又可以點? 已經唔使佢同個仔瞓, 比足時間佢休息, 日頭都烏下烏下... 如果我地係咁, 一早比人炒左啦.

要好福利, 年年加人工, 都要有 d 嘢出來比個僱主睇下? 做得又唔好, 又要 li, 又要 lo, 重話我地對佢地唔夠好... 想點? 我個人覺得, 無論我地做僱主既搵幾多, 係窮既定係有錢既所謂中產, 都唔關個工人事. 正所謂貪字得個貧, 倒頭來只係佢地班工人自討苦吃....

大宅

以前, 我從無諗過打份工人要 24 小時開住個電話, 半夜去 toilet 又要睇下有無 miss call, 咁我係咪可以 either mud 都唔理, 一放工就 turn off mobile, 或者同我老細 claim ot? 我都覺得好 tense 好大 pressure. 一見 miss call 就即刻諗 c 啦, 係唔係老細有事搵我呢?

黃先都係香港人, mud 香港人唔係應該幫返香港人既 mere? 唔係要盲目咁幫, 但至少, 佢無理由唔知我地呢班所謂中產既實際情況...

from appledaily today:

「窮中產」慘過綜援戶2009年10月09日
  • (13人)
  • 瀏覽人次:31,333
  • 回應:0

【本報訊】中產人士莫先生跟財政司司長曾俊華都有心臟病,但莫先生不像財爺般幸運,他因付不起 8萬元手術費,拖了 5個月仍未能接受通波仔。立法會前議員張超雄、郭家麒指,全港有逾 50萬戶月入 1.5萬元至 2.5萬元家庭,扣除住屋開支後,每月可動用的生活費與綜援家庭相若。

無錢做通波仔手術
莫先生今年 5月因心臟問題到仁濟醫院檢查,醫生建議他通波仔,但要支付四個支架約 8萬元費用。「綜援戶就可以申請豁免,我哋畀唔起錢,就冇得做。」月入 1萬多元的莫先生是建築業自僱人士,與母親同住,每月支付租金已近 7,000元,兩母子只餘 3,000至 4,000元生活費。他望特首在下周發表的施政報告中,宣佈復售居屋,減輕他們住屋負擔。
「關懷香港」成員郭家麒指出,類似莫先生一般的「窮中產」家庭,在高地價政策下,慘變無殼蝸牛。他呼籲港府放棄高地價政策,增加平價樓宇的土地供應。

首頁

尾頁

跳至