論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

中秋夜晚準備去朋友家bbq,打算帶埋工人去,因為要照顧bb,會另外補假俾佢。但係bbq 應該預佢份嗎? 燒埋俾佢食?正係俾佢自己燒我自己睇一陣bb呀(好似請埋佢玩咁)?

如果叫佢準備定飯盒帶去,到時去朋友家丁熱食,我地成班玩佢食自己咁,會唔會好不近人情? 點解我會有咁既諗法呢…因為最近覺得工人又想試我底線(佢只做左2個月)我係咪要做返d野令佢分少少尊卑︰

(1) 初初黎時無講good morning / good night,沖涼又唔話聲我知,俾我話左佢後有改善一排,最近又打回原形,有時係我同佢講早晨佢都唔應我,唔知係聽唔到or 扮聽唔到。

(2) 坐sofa 好似越黎越過份!我無話俾唔俾佢坐sofa,咁佢照顧bb時坐我都ok,我好少見佢平時坐餐椅。琴日我個心好唔舒服,事關我老公/我/婆婆事但一個會坐一邊sofa 食飯,咁琴晚食完飯後食西瓜,我預左工人一份,婆婆本來坐sofa個邊食完走去幫佢抱bb俾佢食,我坐餐椅食緊,仲有一邊位係工人坐開食飯既,但張椅我地推開左,佢竟然無拉返張椅,反而坐去sofa 個位食!變左佢好似主人家,我反而坐佢側邊位食 我當時個心好唔舒服,但我無話佢… 因為唔想佢好似我當佢係工人咁。

(3) 去99家食飯,99煮飯佢無問過駛唔駛幫手,坐在sofa 等食,我坐佢隔離,62企佢面前佢竟然唔讓坐,繼續坐係度,反而要我出聲叫62坐我個sofa位

係以上3様野我覺得佢好唔識做,但我係咪因為咁就同佢講返問題?佢會唔會覺得我小題大造?因為佢平時做野真係好好,好主動,好乾淨,煮飯ok,對bb 好好,有耐性,同會教bb野,如果我因為以上問題同佢傾而令佢唔開心,會唔會做野無咁好?

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

出去bbq.. 你可以叫佢食d嘢先, 等你食飽先叫佢自己燒
不過~ 我就會一邊招呼我自己同c6, 到中段開始俾d嘢佢食, 你知啦, 燒燒吓, 大家都放慢, 燒咗搵人食!

(1) 點解沖涼要出聲呀? 你定個時候, 幾多點先可以沖咪得囉! 如果阿b瞓咗又咁Q喊醒.. 你應該都聽到架啦! 如果佢日日話我知, 煩c我喇! 咁佢日頭沖多次涼, 你返緊工, 駛唔駛打俾你呀??

(2) 買張櫈俾佢响廚房坐!
我無叫過我個工人唔可以出廳坐, 不過我都從未見過佢自己响廳坐!

(3) 佢唔主動幫手無問題, 因為佢唔應該响你屋企以外嘅地方做家務! 但係如果你出聲佢俾面色你睇就另計~ (不係係都無計) 所以, 我覺得問題在你, 佢唔識做人 (or 佢懶理都好) 你應該出聲! 俾我就點都唔會自己讓位, 當然叫佢起身啦!

別墅

有物基本禮貌佢無做, 你應該即時出聲. 好似佢唔識讓坐俾你62, 你就應該出聲. 有時係你唔處理 / 處理唔好, 工人就唔覺無問題. 當然係合理嘅事, 工人都唔應該唔鐘意. 真係唔鐘意都係佢有問題. 我打邊爐都係整好夾開俾工人, bbq 都係同工人一齊燒, 先餵飽細路, 然後再燒嘅就係我同老公同工人食, 我燒嗰啲都分俾工人. 我做法唔係吓吓要工人服待, 總之係合理嘅就唔應該有問題.

禁止訪問

禁止訪問

大宅

(1) 點解沖涼要出聲呀? 你定個時候, 幾多點先可以沖咪得囉! 如果阿b瞓咗又咁Q喊醒.. 你應該都聽到架啦! 如果佢日日話我知, 煩c我喇! 咁佢日頭沖多次涼, 你返緊工, 駛唔駛打俾你呀??
你呢個方法都几好,set定個時間佢唔駛日日問,我唔駛日日聽,thanks.

(2) 買張櫈俾佢响廚房坐!
我無叫過我個工人唔可以出廳坐, 不過我都從未見過佢自己响廳坐!
佢食飯同我地一齊食,我同老公都無問題,我唔會叫佢坐廚房。係佢食西瓜坐左主席位我好mind,而且係第一次。我係咪應該今晚出糧時同佢講晒佢d問題?點開口好?

(3) 佢唔主動幫手無問題, 因為佢唔應該响你屋企以外嘅地方做家務! 但係如果你出聲佢俾面色你睇就另計~ (不係係都無計) 所以, 我覺得問題在你, 佢唔識做人 (or 佢懶理都好) 你應該出聲! 俾我就點都唔會自己讓位, 當然叫佢起身啦!
其實出去我都唔駛佢幫手,但去人地度,我坐sofa,佢又坐我隔離,感覺好似同我平起平坐,佢抱住bb 坐又唔同喎,佢係坐係度等食,我反而抱住bb!62企佢面前佢可以無反應!我諗住做個辦俾佢睇,連太太都要起身讓俾62坐,佢好唔好意思唔讓?!等下次同様情況出現佢仲係咁我就會話佢。

大宅

原帖由 jh724724 於 09-9-29 22:44 發表
我見我D 朋友帶工人去BBQ,都係主人燒,工人湊BB,燒到咁上下,主人飽飽地就會自己湊返BB,叫工人自己燒一陣.
最好就BBQ前叫工人食D野先.

我怕縱壞個工人,好似我地去玩去食都要預佢咁(食同一樣既野,在家已經係咁,唔通出去又係?)。對有規擧既工人我覺得ok,但依家發覺同佢講完要改禮貌問題,無耐打回原形。

大宅

有物基本禮貌佢無做, 你應該即時出聲. 好似佢唔識讓坐俾你62, 你就應該出聲. 有時係你唔處理 / 處理唔好, 工人就唔覺無問題. 當然係合理嘅事, 工人都唔應該唔鐘意. 真係唔鐘意都係佢有問題. 我打邊爐都係整好夾開俾工人, bbq 都係同工人一齊燒, 先餵飽細路, 然後再燒嘅就係我同老公同工人食, 我燒嗰啲都分俾工人. 我做法唔係吓吓要工人服待, 總之係合理嘅就唔應該有問題.

我點解無出聲話個工人?因為我老公會覺我有問題。我同老公話工人坐主席位食西瓜我唔鐘意,佢無出聲,因為佢唔覺得有問題,有問題個係我。所以我話工人只會顯得我計較…

就好似有時得老公同工人在家,c6叫工人唔駛煮,買埋工人飯盒。每個星期工人放假而c6在家,佢又要請埋工人食早餐。c6已經係縱,如果下下我都要俾埋工人一齊玩,我真係驚佢無大無細。

子爵府

好媽媽勳章

你個工人同我個有d似.

佢好吾習慣叫早晨, halo 咁. 我堅持左一排佢先習慣d. 而家ok. 日日都有叫.

坐sofa. hum. 佢又好d. bb 要抱訓佢先坐, 平時坐鄧仔.
食飯佢係廚房食, 佢仲要close 門...

出街食飯. 我會預先叫佢食d野打左低先, 因為佢主要睇bb.. 無咩時候食.. 我食時會留d比佢食.. 我食到咁上下會抱返bb. 叫佢快d食d 野.. 咁囉.. 我又吾係咩都留比佢.. 留d 囉..

讓坐.. 老實.. 工人d 文化水平低.. 真係無咩禮貌知咩時候要點做.. 真係吾係個個咁醒.. 呢d 野. 要包容d先.. 你要佢讓sofa. 你可能婉轉d 講.. 呀xx.. 婆婆要坐. 你坐個邊食啦咁.. 講多幾十次. 佢應該醒水...

我又係要佢睇b.. 如果佢勤力, 老實,鍚b.. 呢d 野我要忍下.. 慢慢教.. 針無幾頭利的...

我工人.. 訓教, 沖涼會問我... 會問我仲用吾用廁所. 因為佢沖涼後仲要手洗d衫...

如果出街你想佢幫手做咩.. 你講就得啦.. 我個工人都係企架咋. 佢可能吾知 / 吾敢亂做啦..

總之, 自動自覺未ok. 你就聲控佢啦...

大宅

傻BB,我就係諗緊好唔好叫佢整定個飯盒去到朋友家丁黎食。

其實上一次同c6班fd出去打便爐,c6話叫埋工人 (真係當佢一家人,我諗食buffet c6都會預埋佢),由於c6之前已經成日請工人食外賣/早餐,依家自己同班fd玩都仲要預埋佢份?我真係好慶,我去街買個飯盒俾工人,叫佢留家睇bb,等佢唔好以為咩都有佢份,佢個晚都已經唔駛煮仲有人買埋俾佢。但c6覺得我無人情味囉,唉~ 今次中秋又叫人食飯盒,人地覺得我呢個僱主荄薄工人。

大宅

原帖由 pipip929 於 09-9-30 10:46 發表
你個工人同我個有d似.
就咁睇,禮貌上你個工人好好多。你個係菲/印?

佢好吾習慣叫早晨, halo 咁. 我堅持左一排佢先習慣d. 而家ok. 日日都有叫.
我諗佢都係唔慣,今早我又同佢講good morning,佢又無認我 但每日我放工返屋企佢又會同我講good evening喎

坐sofa. hum. 佢又好d. bb 要抱訓佢先坐, 平時坐鄧仔.
食飯佢係廚房食, 佢仲要close 門...
我工人坐枱一齊食,平時bb坐在high chair 睇我地食,琴晚扭計喊,個工人坐bb隔離都唔郁係度食,我咪叫佢抱bb,我食完先接力,唔知岩唔岩呢

出街食飯. 我會預先叫佢食d野打左低先, 因為佢主要睇bb.. 無咩時候食.. 我食時會留d比佢食.. 我食到咁上下會抱返bb. 叫佢快d食d 野.. 咁囉.. 我又吾係咩都留比佢.. 留d 囉..
其實有時佢又會主動抱bb叫我地食,唔係應該次次都自動自覺架咩,出街佢會以bb行先。

讓坐.. 老實.. 工人d 文化水平低.. 真係無咩禮貌知咩時候要點做.. 真係吾係個個咁醒.. 呢d 野. 要包容d先.. 你要佢讓sofa. 你可能婉轉d 講.. 呀xx.. 婆婆要坐. 你坐個邊食啦咁.. 講多幾十次. 佢應該醒水...
我個工人醒過乜,無可能唔知,平時佢做野我已知佢係好醒目個d。下次佢再係咁我就會出聲。

我又係要佢睇b.. 如果佢勤力, 老實,鍚b.. 呢d 野我要忍下.. 慢慢教.. 針無幾頭利的...
咁老實講,佢做野真係好勤力,老實,鍚b,仔細,所以呢d野我忍得咪忍,但積少成多,所以我想問各位意見睇係咪要同佢執執禮貌,or呢d野都由佢,我係怕話左佢佢唔開心做野退步

禁止訪問

禁止訪問

大宅

原帖由 cocolulu 於 09-9-30 13:47 發表
hi, 你個工人係咪8月1日交流室個topic傾過, 佢係咪賓? 有冇留意佢係咪還完d錢咪, 有冇黑面駁咀...

佢先剛來, 你咁快怕佢.. 做得好係一回事, 怕話佢係一個大問題, 仲有2年咁長, 點相處落去, 有不滿就要提出, 但語氣 ...

COCOLULU 又見返你啦,你工人點呀?
係呀,佢係賓。依家先做左岩岩2個月,聽佢講過好似要還3個月。駁咀佢仲未,我其實唔係怕佢,只係有人質在佢手 平時佢都忌我几分,不過可能有d野(上面講個d) 無開口話佢,佢以為係可以咁做,試下唔同我講good morning 得唔得,咦,原來得架喎,跟住連沖涼都唔問 我今晚會出糧時一次過同佢講 :;pppp:

禁止訪問

別墅

回覆 1# BKVIP 的文章

你可以叫佢喺屋企煮麵食左先出去,我係唔會接受一個冇禮貌既工人,仲有而家唔教遲d冇得教架

大宅

通常叫佢食左先。除非真係出左去一日,無辨法先比佢一齊食。

子爵府

好媽媽勳章

我個係印黎架. 7年無出去打工. 30歲. 所以佢好多規矩都吾識(我當係咁啦. 我會好過d). 初初佢吾叫早晨, 早上透明咁.. 咁我就主動叫早晨, 佢都會應我.. 但有幾次佢無.我就好客氣問. 你做咩呀. 吾she 服咩. 吾出聲答人既. 咩事.. 咁.. 我都吾明點解佢吾like 講早, 我返到去佢又吾叫我.. 我講左好多次, 有人入門口要叫人.. 佢都係做下吾做下. 我激氣叫我老公同佢講. 咁佢就有改善. 我地有時都吾一定要等佢開口叫既.. 我地都會叫早晨先. 吾好話我蝦你. 當你好下人咁. 咁而家就改得好好..
因為家有bb. bb會大會學. 我而家同佢講咩都會叫佢名先. 再講吾該.. 好客氣. 咁相對..佢而家都做到8成會叫我太太. 吾該. 請問.. 咁...

食飯呢.. 因為bb 細. 我會食先. 留返比佢.. 佢係廚房食.. 我建議你..都係輪住食啦.. 咁好d. ..分清楚工作咩係重要先..

其他人情世故讓位呀. 你吾好指e佢識囉.. 你有咩就出聲.. 吾駛勞氣. 真係當教女咁囉.. 遲d 佢應該醒架啦.. ...

我又係好執著既. 但睇到呢到咁多衰工人case. 自已個工人都算係咁.. 呢d野.. 要接受. 慢慢教囉..

無完美架啦係...

首頁

尾頁

跳至