嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

bb唔跟爸爸媽媽

因為要番工, bb俾工人湊o 雖然我們已經儘量抽時間一放工就陪佢同佢玩, 但係佢都唔係好跟我地, 媽咪俾奶佢唔多肯食, 工人俾佢就食o 有時bb喊得好犀利, 我地點抱點"tum"都唔得, 工人一抱就唔喊, 媽咪宜家好唔開心呀 !!

你地個b係咪咁嫁 ? 有冇計呀 ?

洋房

Re: bb唔跟爸爸媽媽

我個女都係跟工人多過跟我, 不過情況冇咁serious, 我想你返到屋企, 儘量自已湊bb, 飲奶訓覺都自己跟, 跟跟下佢就會跟你架啦! 如果個bb扭計跟工人, 都唔好比工人抱, 由得佢咸, 忍下就得架啦! 努力呀!

複式洋房

我都係呀.
所以現在bb扭我都堅持自己抱, 我一定要克服佢.
仲會留意下工人點抱佢, 試下抱到同個工人一樣.
晚上會同bb訓, 希望佢一開眼見到個個係我.

複式洋房

I've not back to work yet, so it seems this problem is not serious to me.

Heard from my friends, it's better to play more, talk more & sleep with bb b4 & after work. And I will pay attention on how my bun-bun "tum" her while crying like singing songs.

伯爵府

我同老公都很掛住工作,很晚才回家,工人湊,同囡囡玩都只有晚上幾個鐘,但囡囡都很跟我老公,因為我老公話就算返到屋企幾疲倦,都會增取時間同囡囡玩,真係work既。

而我工人最近放假一個月,我同老公輪流湊囡囡,晚上多數都跟我訓,我囡囡都很跟我(之前我都沒有甚麼耐性),現在已訓練有數了。

我相信耐性及心機是對一個小朋友很重要的!
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

複式洋房

唔使擔心spiderman.
不知你的bb幾大呢. 我囡囡也是比較跟工人的. 我們也得接受這事實. 因為工人對他們最多.
但我就如其他媽媽所說. 無論幾忙幾累, 放工也會同他玩. 而且我會帶她落街. 工人就不會帶她落街, 等她知道媽媽爸爸和工人的分別.這是同事教我的, 都好work.
其實如果bb肯跟工人也是好的. 證明工人對他好. right?!
但你的心情我很明白.
盡我們力量吧. 放鬆d!
[img align=left]www.dotphoto.com[/img]

別墅

謝謝各位意見 !!

我個b快6個月大了, 希望他大些少會跟我地多o的啦 !! 只是我們做爸爸媽媽有點不開心呢 !!

大宅

zoewcl 寫道:
不知你的bb幾大呢. 我囡囡也是比較跟工人的. 我們也得接受這事實. 因為工人對他們最多.
但我就如其他媽媽所說. 無論幾忙幾累, 放工也會同他玩. 而且我會帶她落街. 工人就不會帶她落街, 等她知道媽媽爸爸和工人的分別.這是同事教我的, 都好work.
其實如果bb肯跟工人也是好的. 證明工人對他好. right?!
但你的心情我很明白.

Agree with zoewcl! Don't worry, I think she will understand her mother & papa are the one who love her most in the whole world when she is bigger. My girl last time is also the same, but now (9 mos old) she love and enjoy to stay with us. Btw, she like the maid means your maid treat her good and might take care her very good, isn't it better than she don't want the maid? (If so, you will feel very worry when u both are not at home, right?).

伯爵府

Agree!

zoewcl 寫道:
但你的心情我很明白.
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

男爵府

好媽媽勳章

我bb都係就快六個月,我每天放工後就會同囡囡玩,喂囡囡食奶,換片......等,而工人在此段時間是不可與我囡囡玩的及抱她的,因我都係想爭取親子的時間,暫時為此,我個女都冇話好跟個工人,好似跟我多一些

珍珠宮

我bb7個幾月喇, 基本上我一放工返屋企就由我全程照顧佢, 不過佢仍然係跟個賓賓多d, 有時我响到, 佢都會扭個賓賓抱佢, 有時我都會唔開心架, 不過真係諗深一層, 個賓賓照顧得佢好, 佢先肯跟個工人傘, 我有見過有d小b唔肯跟個工人, 咁事實又真係個工人唔肯同佢玩, 小朋友先唔肯跟. 同埋我諗小朋友大大下就明架喇!

別墅

Thank you everyone, feel better now.

大宅

Dear Spiderman,

I totally agree! You know what, my girl is now 2.3 years old and she is taking care by my mother-in-law. She is very willing to 跟 me and my husband.

Remember that time can prove. While your bb grows older, he will know and must eager to 跟 you! Relax, and no need to get upset.

洋房

I agreed with twyam...我bb依家6ms, 我係weekend mama, 平日比我99揍、bb沖涼都係99, bb之前都係跟我99多d, 有幾次上去99處食夜晚飯, 諗著抱佢訓佢唔肯扭計, 喊左幾分鐘, 99抱佢就收聲, 我覺得好唔開心、好"如", 依家平日平均都見到2個鐘左右啦! Weekend我都冇去街好耐, 全部時間比晒bb, 多d同佢一齊玩, 一齊訓(bb bed is nearby my bed), 一齊去街, 前幾日我餵奶, 佢唔肯我以為佢要99餵, 點知我bb都reject左佢, 所以我好開心, 知道佢唔係淨係跟我99!

spiderman,
日子耐左, bb肯跟你, bb係知道你係佢呀媽架!!! 真架!!
大家努力啦!!!
我bb係8月尾出世架!!

禁止訪問

醒目開學勳章

大宅

我個情況跟spiderman 一樣, 個女跟工人多D, 我同我老公"喂"奶佢會唔食, 等工人"喂", 所以我星期日會做人肉幼樽, 你地話點算呢???

別墅

呢兩日同bb玩得幾開心啦, 謝謝大家 !!

首頁

尾頁

跳至