在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章

公司要求更改返工時間,原先9:00至5:30,現要求改為9:30至6:30。

本來日日都要OT,放工都唔只6:30,但有時有事都可準時5:30走,雖然老細話可彈性安排,如有需要可向部門主管要求早走,但法定改左6:30就係6:30,唔比就唔比。小朋友剛上小學,6點走返到屋企都要7點幾,再食飯,做得完功課都要上床睡了,溫書時間都冇,唔可再遲。

其實最主要係全公司得12人,一半係老細呢一年空降既自己人,佢地不斷幫老細迫各同事自行離職,因為唔想補,當中3個做佐1X年有資格攞長期服務金。

請問我地是否可以不接受,如不接受往後日子更難過,煩死人啦,請問唔接受是否可要求公司遣散,可以點做?請指教。謝謝!

侯爵府

好媽媽勳章

原帖由 PUKU 於 09-10-2 00:06 發表
公司要求更改返工時間,原先9:00至5:30,現要求改為9:30至6:30。

本來日日都要OT,放工都唔只6:30,但有時有事都可準時5:30走,雖然老細話可彈性安排,如有需要可向部門主管要求早走,但法定改左6:30就係6:30,唔比就唔比。小朋友剛 ...

照計應可要求遣散的!

伯爵府

You better ask Labour Dept.

複式洋房

冇得當遺散,遺散你要你做緊個位唔再遇請人先得,不過你可以唔accept new working condition.

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

只有公司主動叫你走唔再請人先有遣散費給你(你做了幾年?)....如自己唔滿意公司條件辭職什麼沒有得賠....

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆 1# PUKU 的文章

如果時間唔接受我就唔知有無得遣散費給你, 真係要試下問勞工處...我係呢間公司做左8年, 就因為公司想cut costing, 老細就同我講話我樣樣都做得唔好, 籍口話要減我人工, 但未落實減多少, 如果佢減得過份我會唔接受, 我就問過勞工處, 佢話我可以唔接受, 睇下大家達唔達到協議, 如果唔可以的話, 就當被僱主解僱, 僱主要賠償番長期服務金, 如果僱主未經僱員同意照減的話, 無簽署任何同意減薪合約, 僱員要書面通知唔接受, 僱主依然無改變, 可以3個月裏向勞工處投訴, 做到呢步, 咁就預左要同僱主反面...我相信我可能有機會做到呢一步...

大宅

醒目開學勳章

唔該晒咁多位,我做左1X年啦,亦問過勞工署,回覆大致跟blueski相同,只是呢一年來老細做左好多野明眼人一睇都知佢目的係要我地自已走,但做左1x年自已走好唔底,唔接受一定唔會好過,所以相襯此問題可以取回我們應得賠償。

首頁

尾頁

跳至