基督家庭

跳至

首頁

尾頁

別墅

My son is going to attend K1 in 2010. I know some of the high quality kindergarten but most of them are non-Christian school. I hope to develop my son's spirital life at his early stage. Any suggestion for us? It's better to have school in Kwun Tong. Others could also be a valuable reference for us. As most of the kindergarten start to accept the admission form, it's urgent to have your precious advice. Thank you.

大宅

原帖由 PurpleB 於 09-10-2 23:13 發表
My son is going to attend K1 in 2010. I know some of the high quality kindergarten but most of them are non-Christian school. I hope to develop my son's spirital life at his early stage. Any suggestio ...

觀塘翠屏道3號3樓:基督教家庭服務中心趣樂幼兒中心
電話:2389 3363

我仔仔係度讀K2.好好,老師好nice.環境整潔

別墅

靈糧幼稚園暨幼兒園將會在11月由藍田啟田校舍搬往麗港城, 我大仔正就讀鑽石山校既K3, 呢間學校比到我想要既基督教育, 仔仔在K1-K2 2年內, 經歷上帝, 老師會教導他們如何去愛主愛人, 仔仔返黎會分享, 有次同學跌倒, 佢地D同學會去問候, 同埋祈禱, 雖然佢同我講既只有一次, 但我都好感動
平時有同學整親, 有咩事喊, 老師會帶領幾個小朋友圍住呢個同學去祈禱

好既基督教學校, 係要帶領學生去係學校生活中經歷上帝, 呢點我覺得好重要, 如果愛, 被愛, 寬恕, 包容, 接納, 學前教育係好需要被教導去點學做人, 家庭教育最重要, 學校既生命教育再配合, 就最理想

不過呢間學校真係少英文, 功課, 寫字等等都唔多, 但我覺得學術性既, 好多地方都比到, 課外班都教到, 所以我細仔出年都會讀靈糧

別墅

marcusBma,謝謝你的分享。我很認同你對基督教教育的看法,我也希望我嘅仔能在基督的愛下受教育。其實我已替仔仔報呢間,但我卻憂慮小一銜接的問題(做功課、默書等)及學術水平會否偏低。marcusBma,你準備為大仔報讀哪間小學?他們普遍會被派哪些小學?

另大家對崇真小學暨幼稚園的看法如何?或有其他的選擇。

原帖由 於 09-10-3 01:53 發表
靈糧幼稚園暨幼兒園將會在11月由藍田啟田校舍搬往麗港城, 我大仔正就讀鑽石山校既K3, 呢間學校比到我想要既基督教育, 仔仔在K1-K2 2年內, 經歷上帝, 老師會教導他們如何去愛主愛人, 仔仔返黎會分享, 有次同學跌倒, ...

複式洋房

原帖由 PurpleB 於 09-10-4 01:37 發表
marcusBma,謝謝你的分享。我很認同你對基督教教育的看法,我也希望我嘅仔能在基督的愛下受教育。其實我已替仔仔報呢間,但我卻憂慮小一銜接的問題(做功課、默書等)及學術水平會否偏低。marcusBma,你準備為大仔報讀哪間小學?他 ...

我個囝囝都係靈糧畢業依家小一..開頭我都好擔心...因佢連乜叫默書考試都吾知....但依家返咗個多月小學..我覺得佢PICK UP 得好好...好適應...而且學業成績都吾比人差..第一之英默都有100分...中文更加吾駛溫都擰滿分...最重要係靈糧令到小朋友好主動...鐘意學習...而且愛主..

別墅

原帖由 CATMAMAHK 於 09-10-7 13:26 發表

我個囝囝都係靈糧畢業依家小一..開頭我都好擔心...因佢連乜叫默書考試都吾知....但依家返咗個多月小學..我覺得佢PICK UP 得好好...好適應...而且學業成績都吾比人差..第一之英默都有100分...中文更加吾駛溫都擰滿 ...

CATMAMAHK, 請問你的兒子就讀哪間分校?它們可有分別?會否介意告知現在就讀的是哪一間小學?作為日後參考,謝謝!

複式洋房

就係藍田靈糧...依家讚宣基小學..

別墅

Thanks for your sharing.

首頁

尾頁

跳至